Zorgverzekering vergelijken 2024

Vergelijk hier uw zorgverzekering voor 2024. Snel en eenvoudig gedekt voor de zorg die u nodig heeft.

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 20 juni 2022
Mike werkt al meer dan 2 jaar in de verzekeringsbranche. Al deze tijd houdt hij zich bezig met het beheren van de site, schrijven van teksten, persberichten en het uitvoeren van onderzoeken. Zijn doel is om alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Verzekeren is vaak helemaal niet moeilijk en dat hoopt hij met zijn teksten duidelijk te maken.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 5 minuten
Laatste update: 19 december 2023

Daarom kiest u voor Totaalbesparen.com!

Betrouwbare informatie over zorgverzekeringen

Onafhankelijk een zorgverzekering vergelijken

Twee weken bedenktijd na de overstap

Al meer dan 76.000 mensen gingen u voor

Zorgverzekering 2024 vergelijken

Aan het eind van ieder jaar kunt u overstappen van zorgverzekering. Hiermee bespaart u veel geld. Door te vergelijken ontdekt u waar u het best uit bent. 

In 5 stappen uw zorgverzekering vergelijken

In deze 5 stappen kunt u eenvoudig uw zorgverzekering vergelijken voor 2024:

 1. Vul uw geboortedatum, postcode en geslacht in
 2. Geef aan of u een gezinslid wilt meeverzekeren
 3. Kies uw dekkingen en zorgkeuze
 4. Geef het eigen risico op
 5. Vergelijk de premies en verzekeraars

Waarom de zorgverzekering vergelijken?

Ieder jaar wijzigen verzekeraars de premie en de voorwaarden. Het is daarom verstandig om ieder jaar uw zorgverzekering te vergelijken. Zo ook voor 2024. Hierdoor weet u zeker dat u niet te veel premie betaalt en dat de zorg die u nodig hebt, wordt vergoed. Via onze tool kunt u eenvoudig uw zorgverzekering 2024 vergelijken. Simpel, maar belangrijker nog: eerlijk en onafhankelijk. Zo weet u zeker dat u de juiste verzekering kiest. En dat u niet méér betaalt dan nodig is.

Zorgverzekering vergelijken 2024 en direct overstappen

Maak via onze zorgvergelijker een onafhankelijke vergelijking. U ziet direct de zorgpremies van 2024. Het vinden van de beste zorgverzekering is heel eenvoudig. De goedkoopste zorgverzekering staat altijd bovenaan. En stapt u over? Dan wordt alles online voor u geregeld. Ook het opzeggen van uw oude zorgverzekering. Hier hoeft u zelf niets voor te doen.

Let op: Stapt u vóór 1 januari over op een nieuwe zorgverzekering? Dan zeggen wij de oude zorgverzekering voor u op. Zegt u de verzekering zelf op voor die datum? Dan kunt u tot en met 31 januari overstappen naar een andere verzekeraar. Lees hier meer informatie over het opzeggen van een zorgverzekering.

Zorgverzekering 2024 verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar

Een zorgverzekering afsluiten is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Dit geldt voor de basiszorgverzekering. Verzekeraars zijn verplicht u te accepteren voor de basiszorgverzekering. De inhoud van de basiszorgverzekering wordt bepaald door de overheid en is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch vragen zorgverzekeraars allemaal een andere premie voor dezelfde dekking. Het is daarom verstandig om uw zorgverzekering te vergelijken. De basiszorgverzekering dekt medisch noodzakelijke zorgkosten. Tot 18 jaar zijn kinderen gratis meeverzekerd op de zorgpolis van de ouders. Daarna zijn zij verplicht zelf een zorgverzekering te nemen.

Naast de basisdekking, kunt u ook extra aanvullende dekkingen kiezen. Deze bieden extra zorg tegen een meer premie. Deze zijn niet verplicht en de verzekeraar mag deze weigeren. U kunt uw aanvullende dekking bij een andere verzekeraar afsluiten dan waar u uw basisdekking kiest.

zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekering 2024: dit zijn de belangrijkste wijzigingen

Ieder jaar zijn Nederlanders nieuwsgierig naar de nieuwe zorgverzekering. Wat zijn dit jaar de grootste veranderingen? Wij hebben de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet. Zo kunt u in een oogopslag zien wat u als burger zou moeten weten. Oftewel: de zorgverzekering 2024 in een notendop.

1. De zorgpremie stijgt

De zorgpremie gaat in 2024 flink omhoog. De goedkoopste basisverzekering is in 2024 van FBTO met een maandpremie van € 131,95. De duurste is van ASR met een maandpremie van € 170,95. Alle andere verzekeraars zitten hier tussenin. Goed om te weten is dat alle dekkingen gelijk zijn. Het verschil zit hem erin dat u bij de ene zorgverzekering zelf kiest naar welke zorgverlener u gaat en de rekening altijd vergoed krijgt. Bij een budget of natura polis krijgt u de rekening alleen volledig vergoed als u naar een zorgverlener gaat waar de verzekeraar een contract mee heeft. Bij de natura polis zijn dat er gelukkig vaak veel.

Tot slot: het eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico blijft net als voorgaande jaren gelijk. U betaalt voor zorg uit de basisverzekering een eigen risico van € 385. 

Bij ons vergelijkt u o.a.:

fbto bootverzekering
ohra

Zorgverzekeraars vergelijken 2024

Via onze website kunt u alle grote zorgverzekeraars vergelijken. Iedere verzekeraar stelt eigen zorgverzekeringen samen. De verzekering van de een kan daardoor net iets beter bij uw wensen aansluiten dan het pakket van de ander. Vindt u niet alleen de premie en de voorwaarden belangrijk, maar ook de beoordelingen van de zorgverzekeraars zelf? Dan doet u er verstandig aan om ook de zorgverzekeraars te vergelijken.

Zorgpremie vergelijken 2024

Alle zorgpremies van 2024 zijn bekend en opgenomen in onze vergelijker. Ieder jaar lopen de premies per verzekeraar erg uiteen. Ook voor de basiszorgverzekering, terwijl deze dezelfde dekking biedt. Vanaf nu kunt u uw zorgpremie van 2024 vergelijken.

De beste zorgverzekering 2024 kiezen

De beste zorgverzekering is voor iedereen anders en zou moeten voldoen aan al uw wensen. Daarnaast zou de premie laag moeten blijven en declaraties vlot afgehandeld moeten worden. Hieronder vindt u enkele tips om de beste zorgverzekering te vinden.

1. Geef precies aan wat uw wensen zijn
Met de zorgvergelijker van Totaalbesparen.com heeft u de mogelijkheid precies aan te geven waar u naar op zoek bent. Zo kunt u naast de basisverzekering met- of zonder vrije zorgkeuze, verschillende aanvullende verzekeringen kiezen. De eerste stap naar de beste zorgverzekering is om voor uzelf duidelijk te hebben waarnaar u precies op zoek bent. Vervolgens geeft u dit aan via filters de zorgvergelijker.

2. Bepaal de hoogte van het eigen risico
De volgende stap is het eigen risico. Het verplicht eigen risico van 385 euro kunt u niet veranderen. Er bestaat echter ook een vrijwillig eigen risico. Verwacht u geen zorg te gebruiken in het aankomend jaar? Dan kunt u een vrijwillig eigen risico instellen. U zult zien dat de premies hierdoor flink lager worden. U kunt een maximum van 885 euro eigen risico kiezen.

3. Bepaal welke aanvullende verzekeringen u nodig heeft
Binnenkort een nieuwe bril nodig? Bang dat u gaatjes heeft? Dan is het handig een aanvullende verzekering af te sluiten. Met onze zorgvergelijker kunt u kiezen voor een groot aantal aanvullende verzekeringen. Vraag u bij het kiezen van een aanvullende verzekering wel af of het niet voordeliger is de verwachte kosten zelf te betalen. Wanneer u bijvoorbeeld nooit gaatjes heeft, kan het een stuk voordeliger zijn om de periodieke tandarts controle uit eigen zak te betalen.

4. Kijk goed wat er onder de basisverzekering valt
Om te achterhalen of u een aanvullende zorgverzekering nodig heeft is het belangrijk om te weten wat er onder de basisverzekering valt. 

5. Bekijk beoordelingen van verzekeraars
Om de beste zorgverzekering te vinden, is het belangrijk te weten wat de huidige klanten van een verzekeraar vinden van het product dat aangeboden wordt. Door deze ervaringen te combineren met de prijs van de zorgverzekering, wordt onze prijs/kwaliteit beoordeling tot stand gebracht. Houdt ook hier rekening mee bij het kiezen van een verzekeraar.

Vergoeding basisverzekering

 • Huisartsenzorg
 • Medicijnen
 • Verblijf , onderzoek en behandeling in het ziekenhuis
 • Psychologische zorg
 • Verloskundige zorg
 • Kraamzorg
 • Wijkverpleging
 • Ziekenvervoer
 • Logopedie

Vergoeding aanvullende verzekering

 • Tandarts voor volwassenen
 • Fysiotherapie
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Brillen en lenzen
 • Orthodontie
 • Anticonceptie
 • Vaccinaties
 • Podotherapie en steunzolen
 • Eigen bijdrage hulpmiddelen en medicijnen

Veelgestelde vragen

Een budgetpolis is een basisverzekering waar u een lagere premie voor betaalt. Dit komt doordat de verzekeraar afspraken maakt met bepaalde zorgverleners over de maximale tarieven. De zorg vanuit deze verleners wordt vergoed. Wanneer u toch gebruik maakt van een zorginstelling waarmee uw verzekeraar geen afspraken heeft gemaakt, dient u zelf een gedeelte van de gemaakte kosten te betalen. Daarnaast regelt u bij een budget polis veel zelf online en is er geen klantenservice of kantoor beschikbaar waar u naartoe kunt met vragen.

Vrije zorgkeuze houdt in dat u zelf kiest bij wie u zich laat behandelen. De meeste budget polissen bieden een goedkopere zorgverzekering zonder vrije zorgkeuze. U kunt zich dan alleen laten behandelen bij behandelaars waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Doet u dit niet? Dan betaald u, naast een eventueel eigen risico, een deel van de gemaakte kosten zelf.

Als u bent gescheiden en samen met uw partner een zorgverzekering had, dan kunt u deze opzeggen en zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten. U kunt dit tussentijds doen en hoeft niet te wachten tot het eind van het jaar.

Vanaf het moment dat u 18 jaar bent, dient u zelf een zorgverzekering te hebben. Tot het 18e jaar bent u gratis meeverzekerd geweest op de zorgpolis van uw ouders. Zodra u 18 jaar wordt dient u er zelf een af te sluiten. Veel jongeren kiezen voor een verhoogd eigen risico omdat zij weinig zorg gebruiken en liever een lagere maandelijkse premie betal

12 november is de laatste dag dat alle zorgverzekeraars de premies voor 2024 bekend moeten maken. Vanaf die dag kunt u de zorgverzekering 2024 vergelijken en afsluiten. U heeft tot het eind van het jaar om over te stappen van verzekeraar. U bent dan ook in 2024 verzekerd voor medische zorg.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn deze bronnen gebruikt:

 • Vektis 
 • Consumentenbond
 • VGZ