Zorgverzekering vergelijken 2021

Vergelijk hier uw zorgverzekering voor 2021. Snel en eenvoudig gedekt voor de zorg die u nodig heeft.

     
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 21 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 6 minuten
Laatste update: 20 augustus 2021

Daarom kiest u voor Totaalbesparen.com!

Betrouwbare informatie over zorgverzekeringen

Onafhankelijk een zorgverzekering vergelijken

Twee weken bedenktijd na de overstap

Al meer dan 76.000 mensen gingen u voor

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Aan het eind van ieder jaar kunt u overstappen van zorgverzekering. Hiermee bespaart u veel geld. Door te vergelijken ontdekt u waar u het best uit bent. Wist u dat ieder jaar meer dan een miljoen mensen overstappen van verzekeraar? (bron Vektis)

In 5 stappen uw zorgverzekering vergelijken

In deze 5 stappen kunt u eenvoudig uw zorgverzekering voor 2021 vergelijken:

 1. Vul uw geboortedatum, postcode en geslacht in
 2. Geef aan of u een gezinslid wilt meeverzekeren
 3. Kies uw dekkingen en zorgkeuze
 4. Geef het eigen risico op
 5. Vergelijk de premies en verzekeraars

Waarom de zorgverzekering vergelijken?

Ieder jaar wijzigen verzekeraars de premie en de voorwaarden. Het is daarom verstandig om ieder jaar uw zorgverzekering te vergelijken. Zo ook voor 2021. Hierdoor weet u zeker dat u niet te veel premie betaalt en dat de zorg die u nodig hebt, wordt vergoed. Via onze tool kunt u eenvoudig uw zorgverzekering 2021 vergelijken. Simpel, maar belangrijker nog: eerlijk en onafhankelijk. Zo weet u zeker dat u de juiste verzekering kiest. En dat u niet méér betaalt dan nodig is.

Zorgverzekering vergelijken 2021 en direct overstappen

Maak via onze zorgvergelijker een onafhankelijke vergelijking. U ziet direct de zorgpremies van 2021. Het vinden van de beste zorgverzekering is heel eenvoudig. De goedkoopste zorgverzekering staat altijd bovenaan. En stapt u over? Dan wordt alles online voor u geregeld. Ook het opzeggen van uw oude zorgverzekering. Hier hoeft u zelf niets voor te doen.

Let op: Stapt u vóór 1 januari over op een nieuwe zorgverzekering? Dan zeggen wij de oude zorgverzekering voor u op. Zegt u de verzekering zelf op voor die datum? Dan kunt u tot en met 31 januari overstappen naar een andere verzekeraar. Lees hier meer informatie over het opzeggen van een zorgverzekering.

Zorgverzekering 2021 verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar

Een zorgverzekering afsluiten is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Dit geldt voor de basiszorgverzekering. Verzekeraars zijn verplicht u te accepteren voor de basiszorgverzekering. De inhoud van de basiszorgverzekering wordt bepaald door de overheid en is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Bekijk hier wat er allemaal in het basispakket 2021 zit. Toch vragen zorgverzekeraars allemaal een andere premie voor dezelfde dekking. Het is daarom verstandig om uw zorgverzekering te vergelijken. De basiszorgverzekering dekt medisch noodzakelijke zorgkosten. Tot 18 jaar zijn kinderen gratis meeverzekerd op de zorgpolis van de ouders. Daarna zijn zij verplicht zelf een zorgverzekering te nemen.

Naast de basisdekking, kunt u ook extra aanvullende dekkingen kiezen. Deze bieden extra zorg tegen een meer premie. Deze zijn niet verplicht en de verzekeraar mag deze weigeren. U kunt uw aanvullende dekking bij een andere verzekeraar afsluiten dan waar u uw basisdekking kiest.

zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekering 2021: dit zijn de 3 belangrijkste wijzigingen

Ieder jaar zijn Nederlanders nieuwsgierig naar de nieuwe zorgverzekering. Wat zijn dit jaar de grootste veranderingen? Wij hebben de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet. Zo kunt u in een oogopslag zien wat u als burger zou moeten weten. Oftewel: de zorgverzekering 2021 in een notendop.

1. De zorgpremie stijgt

De zorgpremie gaat in 2021 flink omhoog. Ieder jaar geeft de overheid de zorgverzekeraars een zogeheten ‘rekenpremie’ mee. Hiermee kunnen de verzekeraars hun eigen premie vaststellen. In 2020 was de rekenpremie €1.373. In 2021 stijgt dat bedrag tot €1.417.

Logischerwijs is de verwachting dat ook uw persoonlijke premie zal stijgen. Terugblikkend op 2020 is dat niet vreemd. Door het coronavirus zijn de zorgkosten flink gestegen. Om dit te kunnen opvangen, hebben verzekeraars hun reserves verbruikt. In 2021 zijn daarom nieuwe inkomsten nodig. Volgens berekening stijgt de zorgpremie met ongeveer 60 euro per jaar. Dat is dus 5 euro per maand. Nogmaals: dit is een inschatting. 

2. Herstelzorg na coronavirus komt in basisverzekering

Wie corona heeft gehad, moet herstellen. Dat spreekt voor zich. Ook is het duidelijk dat dit veel geld kost. Gelukkig zit deze herstelzorg in de zorgverzekering 2021 bij de basisverzekering inbegrepen. Deze uitbreiding is ingegaan vanaf 18 juli 2020. De verandering blijft in ieder geval een jaar geldig. Voor de duidelijkheid: de basisverzekering heeft iedereen. Dit is de wettelijk verplichte zorgverzekering voor alle Nederlanders. Hieronder valt bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Of aan het ziekenhuis. En in 2021 dus ook de herstelzorg na corona.

3. Extra vergoedingen in het basispakket

Naast de herstelzorg na corona wordt er meer aan de basisverzekering toegevoegd. Dit zijn de extra vergoedingen voor de zorgverzekering 2021:

 • Sinds 16 april 2020 zit het medicijn tegen eierstokkanker in het basispakket. De naam van dit medicijn is olaparib. Het merk van dit medicijn is Lynparza.
 • Sinds 1 mei van dit jaar is het medicijn tegen lymfeklierkanker hieraan toegevoegd. Dit medicijn heet axicabtagene ciloleucel. Het merk dat wordt vergoed is Yescarta.
 • Ouderen krijgen vaak dagbehandeling in groepsverband. Vanaf 2021 wordt dit door de basisverzekering vergoed. Dit geldt eveneens voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Tot slot: het eigen risico blijft gelijk

We kunnen afsluiten met goed nieuws. Want de zorgverzekering 2021 verschilt natuurlijk niet in álle opzichten van 2020. Lang niet, zelfs. Er blijft ook gewoon veel hetzelfde. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het eigen risico. Ook in 2021 betaalt u maximaal 385 euro zelf. Dit is het eigen risico voor zorg uit uw basisverzekering. 

Bij ons vergelijkt u:

ohra

Zorgverzekeraars vergelijken 2021

Via onze website kunt u alle grote zorgverzekeraars vergelijken. Iedere verzekeraar stelt eigen zorgverzekeringen samen. De verzekering van de een kan daardoor net iets beter bij uw wensen aansluiten dan het pakket van de ander. Vindt u niet alleen de premie en de voorwaarden belangrijk, maar ook de beoordelingen van de zorgverzekeraars zelf? Dan doet u er verstandig aan om ook de zorgverzekeraars te vergelijken.

Zorgpremie vergelijken 2021

Alle zorgpremies van 2021 zijn bekend en opgenomen in onze vergelijker. 

Uiterlijk 12 november maken de zorgverzekeraar de premies van 2022 bekend. Ieder jaar lopen de premies per verzekeraar erg uiteen. Ook voor de basiszorgverzekering, terwijl deze dezelfde dekking biedt. Vanaf 12 november kunt u uw zorgpremie van 2022 vergelijken. Tot dat moment vindt u de premies van 2021 in onze zorgvergelijker.

De beste zorgverzekering 2021 kiezen

De beste zorgverzekering is voor iedereen anders en zou moeten voldoen aan al uw wensen. Daarnaast zou de premie laag moeten blijven en declaraties vlot afgehandeld moeten worden. Hieronder vindt u enkele tips om de beste zorgverzekering te vinden.

1. Geef precies aan wat uw wensen zijn
Met de zorgvergelijker van Totaalbesparen.com heeft u de mogelijkheid precies aan te geven waar u naar op zoek bent. Zo kunt u naast de basisverzekering met- of zonder vrije zorgkeuze, verschillende aanvullende verzekeringen kiezen. De eerste stap naar de beste zorgverzekering is om voor uzelf duidelijk te hebben waarnaar u precies op zoek bent. Vervolgens geeft u dit aan via filters de zorgvergelijker.

2. Bepaal de hoogte van het eigen risico
De volgende stap is het eigen risico. Het verplicht eigen risico van 385 euro kunt u niet veranderen. Er bestaat echter ook een vrijwillig eigen risico. Verwacht u geen zorg te gebruiken in het aankomend jaar? Dan kunt u een vrijwillig eigen risico instellen. U zult zien dat de premies hierdoor flink lager worden. U kunt een maximum van 885 euro eigen risico kiezen.

3. Bepaal welke aanvullende verzekeringen u nodig heeft
Binnenkort een nieuwe bril nodig? Bang dat u gaatjes heeft? Dan is het handig een aanvullende verzekering af te sluiten. Met onze zorgvergelijker kunt u kiezen voor een groot aantal aanvullende verzekeringen. Vraag u bij het kiezen van een aanvullende verzekering wel af of het niet voordeliger is de verwachte kosten zelf te betalen. Wanneer u bijvoorbeeld nooit gaatjes heeft, kan het een stuk voordeliger zijn om de periodieke tandarts controle uit eigen zak te betalen.

4. Kijk goed wat er onder de basisverzekering valt
Om te achterhalen of u een aanvullende zorgverzekering nodig heeft is het belangrijk om te weten wat er onder de basisverzekering valt. 

5. Bekijk beoordelingen van verzekeraars
Om de beste zorgverzekering te vinden, is het belangrijk te weten wat de huidige klanten van een verzekeraar vinden van het product dat aangeboden wordt. Door deze ervaringen te combineren met de prijs van de zorgverzekering, wordt onze prijs/kwaliteit beoordeling tot stand gebracht. Houdt ook hier rekening mee bij het kiezen van een verzekeraar.

Vergoeding basisverzekering

 • Huisartsenzorg
 • Medicijnen
 • Verblijf , onderzoek en behandeling in het ziekenhuis
 • Psychologische zorg
 • Verloskundige zorg
 • Kraamzorg
 • Wijkverpleging
 • Ziekenvervoer
 • Logopedie

Vergoeding aanvullende verzekering

 • Tandarts voor volwassenen
 • Fysiotherapie
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Brillen en lenzen
 • Orthodontie
 • Anticonceptie
 • Vaccinaties
 • Podotherapie en steunzolen
 • Eigen bijdrage hulpmiddelen en medicijnen

Veelgestelde vragen

Een budgetpolis is een basisverzekering waar u een lagere premie voor betaalt. Dit komt doordat de verzekeraar afspraken maakt met bepaalde zorgverleners over de maximale tarieven. De zorg vanuit deze verleners wordt vergoed. Wanneer u toch gebruik maakt van een zorginstelling waarmee uw verzekeraar geen afspraken heeft gemaakt, dient u zelf een gedeelte van de gemaakte kosten te betalen. Daarnaast regelt u bij een budget polis veel zelf online en is er geen klantenservice of kantoor beschikbaar waar u naartoe kunt met vragen.

Vrije zorgkeuze houdt in dat u zelf kiest bij wie u zich laat behandelen. De meeste budget polissen bieden een goedkopere zorgverzekering zonder vrije zorgkeuze. U kunt zich dan alleen laten behandelen bij behandelaars waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Doet u dit niet? Dan betaald u, naast een eventueel eigen risico, een deel van de gemaakte kosten zelf.

Als u bent gescheiden en samen met uw partner een zorgverzekering had, dan kunt u deze opzeggen en zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten. U kunt dit tussentijds doen en hoeft niet te wachten tot het eind van het jaar.

Vanaf het moment dat u 18 jaar bent, dient u zelf een zorgverzekering te hebben. Tot het 18e jaar bent u gratis meeverzekerd geweest op de zorgpolis van uw ouders. Zodra u 18 jaar wordt dient u er zelf een af te sluiten. Veel jongeren kiezen voor een verhoogd eigen risico omdat zij weinig zorg gebruiken en liever een lagere maandelijkse premie betal

12 november is de laatste dag dat alle zorgverzekeraars de premies voor 2021 bekend moeten maken. Vanaf die dag kunt u de zorgverzekering 2022 vergelijken en afsluiten. U heeft tot het eind van het jaar om over te stappen van verzekeraar. U bent dan ook in 2022 verzekerd voor medische zorg.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn deze bronnen gebruikt:

 • Vektis 
 • Consumentenbond
 • VGZ

Was deze pagina nuttig?