Bromfietsverzekering vergelijken

Simpel en snel de bromfietsverzekering vergelijken. De goedkoopste bromfietsverzekering staat altijd bovenaan.

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 20 juni 2022
Mike werkt al meer dan 2 jaar in de verzekeringsbranche. Al deze tijd houdt hij zich bezig met het beheren van de site, schrijven van teksten, persberichten en het uitvoeren van onderzoeken. Zijn doel is om alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Verzekeren is vaak helemaal niet moeilijk en dat hoopt hij met zijn teksten duidelijk te maken.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 5 minuten
Laatste update: 20 juni 2022

Bromfietsverzekering vergelijken via Totaalbesparen.com

Wat is de beste verzekering voor uw bromfiets? Om daar achter te komen, gaat u meerdere bromfietsverzekeringen vergelijken. Bepaal eerst welke dekking u wilt. U dient minimaal WA verzekerd te zijn. De meeste verzekeraars bieden behalve WA ook uitgebreidere bromfietsverzekeringen. En naast de basisverzekering zijn er nog aanvullende dekkingen om uit te kiezen. De voorwaarden van de uitgebreidere dekkingen verschillen onderling: vergelijken is daarom belangrijk!

Daarom kiest u voor Totaalbesparen.com!

Betrouwbare informatie over bromfietsverzekeringen

Onafhankelijk een bromfietsverzekering vergelijken

Twee weken bedenktijd zodra u de polis heeft afgesloten

Al meer dan 76.000 mensen gingen u voor

In 5 stappen een bromfietsverzekering vergelijken

U kunt in deze 5 simpele stappen de bromfietsverzekering vergelijken:

  1. Vul het kenteken in
  2. Geef uw postcode, huisnummer en geboortedatum op
  3. Vul het aantal schadevrije jaren in
  4. Vergelijk de premies
  5. Vergelijk de voorwaarden

 

Is een bromfietsverzekering verplicht?

Ja, een bromfietsverzekering, ook wel brommerverzekering genoemd, is verplicht. U moet minimaal een WA-verzekering afsluiten voor uw bromfiets. Dit geldt tevens voor een auto, motor, snorfiets, brommobiel, scooter of speed-pedelec. Deze moeten volgens de wet allemaal WA verzekerd zijn voordat u de weg op mag.

Dekking bromfietsverzekering vergelijken

Uw bromfietsverzekering vergelijken begint bij het kiezen van de juiste dekking. Er zijn 3 dekkingen die u kunt kiezen. Hieronder hebben we ze voor u op een rij gezet.

WA dekking

Met de WA bromfietsverzekering bent u verzekerd voor schade die u veroorzaakt bij anderen. Dit betreft zowel schade aan de brommer als letsel bij personen. Schade aan uw eigen brommer is met de WA dekking niet verzekerd.

WA Plus dekking

De WA Plus-verzekering verzekert ook schade aan uw eigen brommer. Bijvoorbeeld voor diefstal. U bent niet verzekerd als u zelf schuldig bent voor schade. Zoals bij een aanrijding die u veroorzaakt. Let op: een WA Plus-verzekering heet soms Beperkt Casco of diefstal verzekering.

All Risk dekking

Een All Risk-verzekering biedt u altijd de meeste zekerheid. Hiermee bent u ook verzekerd voor schade waarvoor u zelf verantwoordelijk bent. Tenzij u de schade met opzet of onder invloed veroorzaakt. Een All Risk-verzekering is hetzelfde als een Volledig Casco verzekering.

Aanvullende dekkingen

Uw bromfietsverzekering kunt u naar eigen wens uitbreiden met een aanvullende dekking. Let goed op de inhoud van deze dekkingen. Soms is de naam hetzelfde, maar biedt een verzekeraar een andere service of een ander maximumbedrag.

  • Ongevallen Opzittenden
  • Rechtshulp
  • Aanschafwaardegarantie
  • Pechhulp
  • Accessoires
bromfietsverzekering vergelijken

Kosten bromfietsverzekering

Wat kost een verzekering voor een bromfiets? Dat is niet zomaar te zeggen. De kosten van een bromfietsverzekering hangen af van onder meer:

  • De dekking(en) die u kiest
  • Het merk en type bromfiets
  • Het bouwjaar van de bromfiets
  • Uw leeftijd en woonplaats
  • Het aantal schadevrije jaren
  • Hoogte van een het eigen risico

Premie bromfietsverzekering

Zoals gezegd betaalt u voor iedere bromfiets een andere premie. Bovendien kunt u een flinke korting krijgen indien u schadevrije jaren heeft. Elk jaar dat u geen schade rijdt, bouwt u een schadevrij jaar op. Hierdoor ontvangt u steeds meer korting op uw premie. Dit heet ook wel uw no-claim. Als u de verzekering afsluit, begint u vaak al met een korting. Bij de meeste verzekeraars is dat 55%. Meestal loopt de no-claimkorting door tot maximaal 75%. Rijdt u schade? Dan daalt u in korting. Een negatief aantal schadevrije jaren kan betekenen dat u geen korting meer krijgt.

Bij ons vergelijkt u:

centraal beheer
nationale nederlanden
asr

Waarom bromfietsverzekering nodig?

Een bromfietsverzekering is niet alleen verplicht, maar is ook een prettig idee zodra u te maken krijgt met een ongeval. Stel dat u geen verzekering heeft en een ongeval veroorzaakt, dan zijn de kosten niet te overzien. U heeft zelf schade en de tegenpartij ook. Niet alleen aan de bromfiets, maar wellicht ook lichamelijk. Deze kosten zijn enorm. Volgens het openbaar ministerie rijdt slechts 1% van de mensen in het verkeer op een bromfiets. Toch zorgen zij voor 10% van alle dodelijke slachtoffers en 20% van alle gewonden in het ziekenhuis. Volgens het CBS zijn er in Nederland 1.224.429 voertuigen met een bromfietskenteken op de weg. In totaal leggen zij zo’n 1 miljard kilometer af per jaar.

Bromfietsverzekering afsluiten

Sluit u een bromfietsverzekering voor uzelf af? Dan bent u de kentekenhouder en de verzekeringsnemer. Wilt u als ouder een bromfietsverzekering afsluiten voor uw kind? Meestal raden verzekeraars aan om het kenteken ook op naam van uw zoon of dochter te zetten. Dit hoeft echter niet. U kunt ook de bromfiets op uw naam zetten en vervolgens verzekeren.

Wel moet u altijd doorgeven dat uw kind de bestuurder is. De verzekeraar berekent de premie op de leeftijd van de jongste bestuurder. Want die vormt het hoogste risico. Liegt u hierover? Dan heeft u kans dat u bij schade zelf voor alle kosten opdraait.

Veelgestelde vragen

Dit is mogelijk, maar niet altijd verstandig. In veel gevallen raden wij u af om de schadevrije jaren van uw autoverzekering te gebruiken voor uw bromfietsverzekering. De kans op een schade met uw bromfiets is namelijk groter dan met uw auto. Wanneer u een schade rijdt met uw bromfiets dan gaat dit ten kosten van de schadevrije jaren van uw autoverzekering.

Alleen wanneer u zeker weet dat u nooit een autoverzekering op uw naam zult afsluiten, kunt u ervoor kiezen om de schadevrije jaren mee te nemen naar de verzekering voor uw bromfiets.

Bij de meeste verzekeraars is de helm standaard meeverzekerd tot een maximumbedrag. Bij een enkele verzekeraar valt de helm onder een aanvullende dekking voor accessoires.

Voor uw mooie, klassieke bromfiets sluit u een speciale oldtimerverzekering af. Vaak moet uw oldtimer voldoen aan enkele voorwaarden. De meeste verzekeraars hanteren de volgende regels voor het afsluiten van een oldtimer-bromfietsverzekering:

  • Uw oldtimer heeft minimaal een leeftijd van 25 jaar
  • U rijdt niet meer dan 7.500 kilometer per jaar
  • Uw bromfiets is niet zwaarder dan 3.500 kilo


Uw oldtimer verzekeren gaat net als een nieuwere bromfiets verzekeren. U moet minimaal WA verzekerd zijn. Of u ook een uitgebreidere dekking of aanvullende verzekeringen wilt, bepaalt uzelf.

Boete onverzekerde bromfiets

Heeft u een onverzekerde bromfiets? Dan riskeert u een fikse boete van € 410,-. Dit bedrag geldt niet alleen voor rijden op een onverzekerde bromfiets. Heeft u uw bromfiets momenteel niet in gebruik en daarom niet verzekerd? Zorg dan dat u uw kenteken tijdelijk schorst bij de RDW. Alleen als u uw brommer schorst, hoeft u niet te voldoen aan de verzekeringsplicht.

Nee, bij geen enkele verzekeraar bent u verzekerd als uw brommer opgevoerd is.

Ja, als uw vrienden een geldig rijbewijs voor het rijden op een bromfiets hebben, mag dat. Uw bromfietsverzekering is gekoppeld aan uw kenteken, niet aan u als persoon.

U mag met meerdere personen een bromfiets delen. Maar u moet altijd de jongste bestuurder van de bromfiets doorgeven. Dit is de persoon met de hoogste risico op schade.

Dat verschilt per verzekeraar. De meeste verzekeraars hanteren een eigen risico bij de uitgebreidere dekkingen. Ook kunnen bij bepaalde soorten schade een eigen risico gelden. Check hiervoor de polisvoorwaarden van uw verzekeraar.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn deze bronnen gebruikt:

  • CBS
  • RDW
  • SWOV