Fietsverzekering vergelijken

Fietsverzekering vergelijken? Vind hier de beste premies voor uw e bike, racefiets of bakfiets. U kunt uw fiets direct verzekeren.

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 20 juni 2022
Mike werkt al meer dan 2 jaar in de verzekeringsbranche. Al deze tijd houdt hij zich bezig met het beheren van de site, schrijven van teksten, persberichten en het uitvoeren van onderzoeken. Zijn doel is om alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Verzekeren is vaak helemaal niet moeilijk en dat hoopt hij met zijn teksten duidelijk te maken.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 6 minuten
Laatste update: 20 juni 2022

Daarom kiest u voor Totaalbesparen.com!

Betrouwbare informatie over fietsverzekeringen

Onafhankelijk een fietsverzekering vergelijken

Twee weken bedenktijd zodra u de polis heeft afgesloten

Al meer dan 76.000 mensen gingen u voor

Wat is een fietsverzekering?

Een fietsverzekering dekt schade aan uw fiets of dekt de kosten als deze wordt gestolen. Het maakt daarbij niet uit wat voor soort fiets u heeft. Vaak kiezen mensen voor een e bike verzekering bij de aanschaf van een elektrische fiets. Deze fietsen kosten behoorlijk wat geld en dieven zijn er dol op. In Nederland worden sowieso veel fietsen gestolen. Wilt u uw fiets direct kunnen vervangen na diefstal? Dan is een fietsverzekering afsluiten een verstandig idee.

fiets verzekeren

In 5 stappen een fietsverzekering vergelijken

In deze stappen kunt u snel en eenvoudig uw fietsverzekering vergelijken.
 1. Kies uw type fiets
 2. Vul uw postcode in
 3. Kies nieuw of tweedehands
 4. Vul de waarde in
 5. Vergelijk de premies en voorwaarden

Wat kost een fietsverzekering?

U kunt een fietsverzekering afsluiten voor een paar euro per maand. U bent dan verzekerd tegen schade en diefstal. Zoals gezegd rekent iedere verzekeraar een andere premie en is een fietsverzekering vergelijken erg verstandig. Zo weet u zeker dat u niet teveel premie betaalt en dat er wordt gedekt wat u wilt. Nadat u een vergelijking heeft gemaakt weet u exact wat de fietsverzekering voor u kost. Dit is namelijk geheel afhankelijk van uw fiets, de waarde van uw fiets en de dekking.

Fietsverzekering dekkingen

U kunt een fiets verzekeren met een basisdekking en een aantal aanvullende dekkingen. Zodra u schade heeft, beroept u zich op de verzekering. Op welke manier de verzekering schades betaalt is afhankelijk van waar u de fietsverzekering heeft afgesloten. Sluit u de fietsverzekering af in de winkel waar u de fiets koopt? Dan ontvangt u wellicht geen geld, maar kunt u een nieuwe fiets kiezen. Online een fietsverzekering afsluiten heeft als voordeel dat u geld krijgt en daardoor zelf kunt kiezen of en waar u een nieuwe fiets koopt.

Basisdekking fietsverzekering

De basisdekking dekt schade door diefstal of door een poging tot diefstal. U ontvangt niet alleen een vergoeding als de fiets wordt gestolen, maar ook als uw fiets beschadigd raakt door een poging daartoe. De basisdekking kent in twee soorten; de basispolis en de volledig casco polis (allrisk). Hiermee wordt ook schade vergoed die het gevolg is van brand, een ongeluk of een valpartij. Let er wel op dat u in deze gevallen vaak een eigen bijdrage betaalt. De allrisk fietsverzekering is wel een stuk duurder dan de basisverzekering. Deze is dan ook vooral aantrekkelijk voor fietsen met een hoge nieuwwaarde, zoals een e-bike of een bakfiets.

Aanvullende dekkingen fietsverzekering

Verder zijn er ook een aantal aanvullende dekkingen. De meest bekende daarvan is de ongevallenverzekering. Daarmee hebt u recht op een vergoeding indien u ten gevolge van een ongeval invalide raakt of zelfs overlijdt.

Ook is er een pechhulp verzekering voor de fiets. Deze is met name voor mensen met een e-bike aantrekkelijk, omdat reparaties voor deze fietsen vaak een stuk duurder zijn. Let er wel op dat de pech in dit geval niet door een eigen fout mag zijn ontstaan.

Heb ik een fietsverzekering nodig?

In Nederland fietst iedereen en daar staan we wereldwijd om bekend. Helaas heeft het ook een keerzijde en dat is dat er jaarlijks enorm veel fietsen worden gestolen. Een fietsverzekering biedt dan de uitkomst. Of u een fietsverzekering nodig heeft, hangt af van de waarde van uw fiets, hoe erg u eraan gehecht bent en of u uw fiets kunt herstellen of vervangen bij schade of diefstal. Een fiets verzekeren is niet verplicht. Mensen met een oudere fiets zullen hiervoor niet zo snel een fietsverzekering afsluiten. Heeft u net een nieuwe fiets gekocht, een racefiets, mountainbike of een elektrische fiets, dan is het zeker aan te raden om deze fiets te verzekeren. De waarde van deze fietsen ligt een stuk hoger en zijn daarom lastiger te vervangen bij schade of diefstal. Daarnaast zijn dieven er dol op.
fietsverzekering vergelijken

Waarom een fietsverzekering vergelijken?

Er zijn een aantal verzekeraars die een fietsverzekering aanbieden. Iedere verzekeraar biedt haar eigen voorwaarden en premies. Omdat deze bij iedere verzekeraar anders zijn, is een fietsverzekering vergelijken erg verstandig. Zo komt u er snel achter bij wie u de goedkoopste fietsverzekering afsluit. Vindt u niet alleen de premie, maar ook de voorwaarden van belang? Check deze dan voordat u een fietsverzekering kiest. Door op premie én voorwaarden te vergelijken vindt u de beste fietsverzekering voor uw fiets.

Voordelen van een fietsverzekering

Het kiezen van een fietsverzekering heeft een aantal voordelen.

 • U krijgt een vergoeding als uw fiets schade oploopt of wordt gestolen
 • U kunt accessoires op uw fiets meeverzekeren, zoals een zitje of een mand
 • Voor een paar euro per maand is uw fiets al verzekerd
 • Het is mogelijk om alle soorten fietsen te verzekeren
 • Uw fiets is ook in het buitenland verzekerd als u dat wilt

Bij ons vergelijkt u:

enra

Welke fietsen zijn te verzekeren?

Eigenlijk kunt u iedere fiets verzekeren. Een moederfiets, kinderfiets, racefiets, mountainbike, elektrische fiets, bakfiets, speed pedelec, stadsfiets of een herenfiets. Het maakt niet uit. Ook maakt het niet uit of het een gloednieuwe fiets is of een oudere fiets. Als u het wilt verzekeren, dan is dat mogelijk. Houdt er rekening mee dat het op een bepaalt moment niet meer verstandig is om te doen. Heeft u een hele oude fiets die nauwelijks wat waard is, dan is het zonde om hiervoor een fietsverzekering af te sluiten. Als u schade heeft aan deze oude fiets, zal de verzekeraar weinig uitkeren.

Verzekering elektrische fiets

Hierboven hebben we al veel verteld over de elektrische fietsverzekering. Wilt u uw ebike verzekeren? Zorg er dan voor dat u eerst de e bike verzekering vergelijken gaat. De premie voor een ebike is sowieso al wat hoger, dus vergelijken is voor een ebike extra aan te raden. U wilt natuurlijk niet teveel premie betalen!

E bike verzekering (speed pedelec)

Voor een e bike – een fiets waar u niet hoeft mee te trappen – kunt u de speed pedelec verzekering afsluiten. Met de speed pedelec bereikt u snelheden tot maximaal 45 km/u. Een WA speed peledec verzekering voor deze fiets is dan ook verplicht. Het is niet mogelijk om hiervoor een reguliere fietsverzekering te sluiten.

Racefietsverzekering

Racefietsen is mega populair in Nederland. Iedere dag zijn er veel racefietsers op de weg. Sommige mensen vinden het zelfs gevaarlijk omdat ze zo hard gaan. Veel racefietsers gaan een keer onderuit, vanwege de snelheid en dunne banden. Schade aan de racefiets is daarom bijna niet te voorkomen. Bovendien worden racefietsen steeds lichter en mooier gemaakt en daarmee worden ze iedere keer ook duurder. Wilt u uw racefiets verzekeren? Dan kunt u deze via onze fiets vergelijker verzekeren. Indien u uw racefiets naar het buitenland wilt meenemen, dient u dit aan te geven bij het afsluiten van de racefiets verzekering.

Mountainbike verzekering

Heeft u een mooie mountainbike gekocht, dan heeft u hier waarschijnlijk flink wat geld voor moeten betalen. Een MTB verzekeren is dan geen overbodige luxe. Omdat mensen vaak mountainbiken in de bossen en parcourtjes zijn schades bijna niet uit te sluiten. Gelukkig is dit gedekt met een goede fietsverzekering. Wilt u uw mountainbike meenemen naar het buitenland? Geef dit dan aan bij het afsluiten van de fietsverzekering.

Bakfietsverzekering

Op de weg zien we ook steeds meer bakfietsen. Super handig voor het vervoeren van kinderen of spullen. Deze zijn er zowel met als zonder hulpmotor. Een bakfiets is doorgaans een stuk duurder dan een reguliere fiets en zijn populair bij dieven. Een bakfiets verzekering is dan ook niet overbodig.

Veelgestelde vragen

Hoe lang lopen fietsverzekeringen?

De duur van de fietsverzekering kunt u zelf bepalen bij het afsluiten van de verzekering. U kunt veelal kiezen voor een vaste periode van bijvoorbeeld 1 of 3 jaar, maar ook kunt u kiezen voor een doorlopende fietsverzekering. Deze stopt pas zodra u hem opzegt.

Voor een standaard fiets geldt meestal geen eigen risico. Heeft u een fietsverzekering genomen voor een racefiets, ebike of mountainbike, dan geldt er soms wel een eigen risico. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de schade. U betaalt dan een paar tientjes zelf en de rest van het bedrag wordt door de verzekeraar vergoed.

Als u een fietsverzekering heeft en schade heeft aan uw fiets, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw verzekeraar. Zij vertelt u dan welke stappen u dient te nemen om de schade terug te krijgen. Is uw fiets gesloten? Doe dan ook aangifte bij de politie. Uw verzekeraar zal waarschijnlijk vragen om een aangifte bewijs.

Ja, bij de meeste verzekeraars kunt u accessoires meeverzekeren op uw fietsverzekering. Onder accessoires verstaan we het volgende: De aan de fiets bevestigde extra onderdelen die niet in de fabriek op of aan uw fiets aangebracht zijn. Hierbij kunt u denken aan een kinderzitje, fietstassen, een slot of een mand. Indien u accessoires wenst mee te verzekeren, dan geeft u dit aan bij het afsluiten van de fietsverzekering.

Indien u een fietsverzekering voor uw elektrische fiets afsluit, dan is de accu meeverzekerd. Dit is een van de duurste onderdelen van de ebike en hierdoor is de premie van de elektrische fietsverzekering ook hoger dan voor een gewone fiets. Het is altijd verstandig om voor de zekerheid de polisvoorwaarden hierop door te nemen.

Een goedgekeurd slot is voorzien van een ART keurmerk. Alle fietsverzekeraars zullen dit eisen. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de verzekeraar moet het slot in categorie 2 of hoger vallen én moet u 2 sleutels kunnen overhandigen van het slot. Dit mogen geen gloednieuwe sleutels zijn die nooit worden gebruikt, een van beide dient gebruikerssporen te bevatten.

Ja, dat is geen probleem. Met een fiets verzekering is de fiets zelf verzekerd. Het maakt dus niet uit wie er op de fiets rijdt. U kunt hem dus met een gerust gevoel uitlenen aan iemand anders. Bij schade of diefstal is de fiets gewoon verzekerd.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn deze bronnen gebruikt:

 • ANWB
 • Consumentenbond