De zorgverzekering

Iedereen die officieel in Nederland woonachtig is, dient verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Elk jaar kan in de maanden november en december eventueel een nieuwe verzekeraar uitgezocht worden. Zit u nog goed bij uw huidige zorgverzekeraar? Maak een gratis vergelijking en u hebt direct antwoord.

Zorgverzekering vergelijken

De zorgverzekering is verplicht voor eenieder die in Nederland woonachtig is. Hoeveel u daadwerkelijk kwijt bent aan uw zorgverzekering, is mede afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en de mate waarin u gebruik maakt van de zorgverzekering. Hebt u een laag inkomen? Dan ontvangt u een aanzienlijke zorgtoeslag waardoor de zorgverzekering bijna gratis is. Hogere inkomens ontvangen geen- of minder zorgtoeslag waardoor zij meer kwijt zijn aan de zorgverzekering.

Daarnaast is de soort zorg die u gebruikt van invloed op wat u daadwerkelijk kwijt bent aan de zorgverzekering. Zo worden bijvoorbeeld huisartsbezoeken altijd vergoedt. Voor een bezoek aan de huisarts betaalt u dan ook geen eigen risico. Wanneer u nooit eigen risico betaald, is het wellicht handig over te stappen naar een zorgverzekering met een hoger eigen risico, daardoor gaat de maandelijkse premie namelijk aardig omlaag.

Aan de andere kant is het handig over te stappen naar een meer uitgebreide zorgverzekering indien u veel eigen risico heeft betaald het afgelopen jaar. Daarvoor dient u te weten waarvoor het eigen risico is betaald. Het kan dan voordeliger zijn om te kijken of een andere verzekeraar deze zorg aanbiedt in een aanvullende verzekering. Wanneer u kiest voor een zorgverzekeraar die de benodigde zorg dekt met een aanvullende verzekering, betaald u hiervoor geen eigen risico meer. Met het afsluiten van een aanvullende verzekering gaat de premie wel weer omhoog. Het is dus handig te berekenen of deze optie in uw geval voordeliger is.


Zorgverzekering vergelijken

Er zijn tegenwoordig erg veel zorgverzekeringen beschikbaar. Het overgrote deel van de aangeboden zorgverzekeringen, worden onder een andere naam beschikbaar gesteld door een grotere verzekeraar. In veel gevallen gaat het om precies dezelfde zorgverzekering met dezelfde dekking, maar worden wel verschillende tarieven gerekend. Vooral met collectieve zorgverzekeringen gaat hier veel mis. Het is daarom erg belangrijk gebruik te maken van een goede zorgvergelijker. Bij een zorgvergelijker geeft u op welke kosten gedekt moeten worden, hoe hoog het eigen risico moet worden en welke aanvullende verzekeringen u wilt afsluiten. Daarna krijgt u een overzicht waar direct te zien is welke premie wordt gehanteerd door welke verzekeraar. Omdat de kleine lettertjes automatisch in de berekening worden verwerkt, hoeft u hier net meer zelf op zoek naar te gaan. De kans dat u voor een onaangename verassing komt te staan is hierdoor een stuk kleiner.


Tips om de goedkoopste zorgverzekering te vinden

Op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering? Dan hebben wij enkele tips om deze te vinden. Let er wel op dat u niet al teveel risico neemt in de zoektocht naar een goedkope zorgverzekering.

1. Eigen risico verhogen
De hoogte van het eigen risico is van sterke invloed op de hoogte van de premie. Het eigen risico bestaat in principe uit een verplicht eigen risico. Daarnaast is het ook mogelijk het eigen risico te verhogen met een vrijwillig eigen risico. Dit vrijwillig eigen risico bedraagt maximaal €500. Door het vrijwillig eigen risico te accepteren, kan de premie met ongeveer 10% naar beneden. Let er wel op dat wanneer u wel kosten gaat maken, de kans groot is dat u naast het verplicht eigen risico nu ook de vrijwillig eigen risico eerst zelf moet gaan betalen.

2. Geen vrije zorgkeuze
U kunt ervoor kiezen de vrije zorgkeuze op te geven. Zorgverzekeringen zonder vrije zorgkeuze zijn ongeveer 5% goedkoper dan zorgverzekeringen met vrije zorgkeuze. Let er wel op dat u zonder vrije zorgkeuze niet overal behandeld kan worden. U kunt dan alleen nog terecht bij behandelaars waarmee uw verzekeraar een contract heeft afgesloten. Maakt u toch gebruik van een andere behandelaar? Dan betaalt u vak tot 20% van de gemaakte kosten uit eigen zak.

3. Geen aanvullende verzekeringen
Een andere gemakkelijke manier om te besparen op de zorgverzekering is om aanvullende verzekeringen achterwege te laten. Hieronder vallen onder andere de tandartsverzekering en brillenverzekering. Hebt u bijvoorbeeld net een nieuwe bril? Dan kan de brillenverzekering wellicht een jaartje weggelaten worden. Hebt u nooit gaatjes? Dan is het waarschijnlijk voordeliger om de periodieke controle bij de tandarts uit eigen zak te betalen, een tandartsverzekering kost u namelijk al snel €150 per jaar.

Vergelijk zorg

Direct naar resultaat

Copyright © 2014-2019 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy