Boot overschrijven

Zodra u een boot heeft gekocht, moet u deze op uw naam zetten. Dit wordt ook wel een “boot overschrijven” of een “boot op naam zetten” genoemd. Waar u een boot kunt overschrijven leest u hier.

Bootverzekering vergelijken

Wanneer een boot op naam zetten?

Zodra u een boot heeft gekocht, moet u deze op uw naam zetten. Hiermee geeft u aan dat u de eigenaar bent van de boot. Dit moet u dus zo snel mogelijk doen. Anders mag nu niet het water op. U riskeert dan ook een boete indien u zich hier niet aan houdt. U kunt zowel doordeweeks, als in het weekend en 's avonds een boot op naam zetten.

 1. [inhoudsopgave]

Waar een boot overschrijven?

U kunt het overschrijven van een boot zowel online regelen, als via een loket.

Online een boot overschrijven

Online kunt u eenvoudig een boot overschrijven. Dit kan via de RDW. Hier kunt u tevens een snelle motorboot overschrijven. Voor het online overschrijven van een boot heeft u een DigiD nodig. Indien u nog geen DigiD heeft, dan kunt u deze gratis aanvragen.

Een boot overschrijven doet u indien u een boot heeft gekocht met een registratie bewijs. Heeft u een geheel nieuwe boot gekocht of komt uw boot uit het buitenland? Dan moet de boot eerst laten registreren. Dit geldt voor ieder vaartuig dat korter is dan 20 meter en sneller dan 20 kilometer per uur vaart.

 


 

Boot overschrijven via een loket

Wilt u de boot niet online overschrijven of lukt het niet? Dan kunt u ook naar een loket gaan. Dit kan onder andere als u;

 • niet in Nederland woont
 • het registratiebewijs kwijt bent
 • geen DigiD hebt
 • indien u de boot op een bedrijf wilt laten registreren

Wat nodig voor een RDW boot overschrijven?

Wilt u uw boot overschrijven, dan heeft u voor de RDW het volgende nodig:

 • een geldig ID bewijs of paspoort
 • het registratiebewijs van de boot
 • een DigiD
 • de gegevens van uw boot: rompnummer, bouwjaar, type motor, motor gegevens, vermogen, registratieteken en het documentnummer

Daarnaast is het van belang dat u:

 • 18 jaar of ouder bent
 • in Nederland woont
boot overschrijven

Overschrijven boot, wat kost het?

De kosten voor het overschrijven van een boot of een snelle motorboot overschrijven bedragen 29 euro. Het maakt daarbij niet uit of u dit online regelt of via een loket. Het kost altijd 29 euro. Wordt uw aanvraag door de RDW afgewezen? Dan krijgt u de kosten niet terug. De kosten betaalt u eigenlijk voor de werkzaamheden van de RDW om uw aanvraag in behandeling te nemen. Ook als deze wordt afgewezen, hebben zij werk uitgevoerd en dat betaalt u met deze kosten.

Moet u de boot eerst nog laten registreren/inschrijven bij de RDW, omdat deze nog niet bekend is in Nederland? Dan kost dit eenmalig 54 euro.

Moet ik een bootverzekering afsluiten?

U bent wettelijk niet verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Toch kiezen veel mensen hier wel voor. Het wordt steeds drukker op het water en boten worden luxer. Dit houdt in dat ze ook aantrekkelijker worden voor diefstal. Nu zal niet direct een hele boot worden gestolen, maar onderdelen wel. Aangezien deze best prijzig zijn, kan een bootverzekering erg verstandig zijn. Voor nog een tientje per maand sluit u al een verzekering voor uw boot af.

Bootverzekering vergelijken 2021

Als u een mooie boot bezit, wilt u hier lang van genieten. Verzeker uw boot daarom goed. Hieronder kunt u een bootverzekering vergelijken en direct afsluiten.

Andere voertuigen overschrijven

Naast een boot moeten ook andere voertuigen op naam gezet worden;

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01