Boot overschrijven

Zodra u een boot heeft gekocht, moet u deze op uw naam zetten. Dit wordt ook wel een “boot overschrijven” of een “boot op naam zetten” genoemd. Waar u een boot kunt overschrijven leest u hier.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 23 maart 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 10 mei 2021

Wanneer een boot op naam zetten?

Zodra u een boot heeft gekocht, moet u deze op uw naam zetten. Hiermee geeft u aan dat u de eigenaar bent van de boot. Dit moet u dus zo snel mogelijk doen. Anders mag nu niet het water op. U riskeert dan ook een boete indien u zich hier niet aan houdt. U kunt zowel doordeweeks, als in het weekend en ’s avonds een boot op naam zetten. Waar u een boot kunt overschrijven leest u hieronder.

Online een boot overschrijven

Online kunt u eenvoudig een boot overschrijven. Dit kan via de RDW. Hier kunt u tevens een snelle motorboot overschrijven. Voor het online overschrijven van een boot heeft u een DigiD nodig. Indien u nog geen DigiD heeft, dan kunt u deze gratis aanvragen.

Een boot overschrijven doet u indien u een boot heeft gekocht met een registratie bewijs. Heeft u een geheel nieuwe boot gekocht of komt uw boot uit het buitenland? Dan moet de boot eerst laten registreren. Dit geldt voor ieder vaartuig dat korter is dan 20 meter en sneller dan 20 kilometer per uur vaart.

Boot overschrijven via een loket

Wilt u de boot niet online overschrijven of lukt het niet? Dan kunt u ook naar een loket gaan. 

Dit kan onder andere als u;

  • niet in Nederland woont
  • het registratiebewijs kwijt bent
  • geen DigiD hebt
  • indien u de boot op een bedrijf wilt laten registreren

Boot overschrijven voor RDW, wat heb ik nodig?

Wilt u uw boot overschrijven, dan heeft u voor de RDW het volgende nodig:

  • een geldig ID bewijs of paspoort
  • het registratiebewijs van de boot
  • een DigiD
  • de gegevens van uw boot: rompnummer, bouwjaar, type motor, motor gegevens, vermogen, registratieteken en het documentnummer

Daarnaast is het van belang dat u 18 jaar of ouder bent en in Nederland woont.

boot overschrijven

Overschrijven boot, wat kost het?

De kosten voor het overschrijven van een boot of een snelle motorboot overschrijven bedragen 29 euro. Het maakt daarbij niet uit of u dit online regelt of via een loket. Het kost altijd 29 euro. Wordt uw aanvraag door de RDW afgewezen? Dan krijgt u de kosten niet terug. De kosten betaalt u eigenlijk voor de werkzaamheden van de RDW om uw aanvraag in behandeling te nemen. Ook als deze wordt afgewezen, hebben zij werk uitgevoerd en dat betaalt u met deze kosten.

Moet u de boot eerst nog laten registreren/inschrijven bij de RDW, omdat deze nog niet bekend is in Nederland? Dan kost dit eenmalig 54 euro.

Moet ik een bootverzekering afsluiten?

U bent wettelijk niet verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Toch kiezen veel mensen hier wel voor. Het wordt steeds drukker op het water en boten worden luxer. Dit houdt in dat ze ook aantrekkelijker worden voor diefstal. Nu zal niet direct een hele boot worden gestolen, maar onderdelen wel. Aangezien deze best prijzig zijn, kan een bootverzekering erg verstandig zijn. Voor nog een tientje per maand sluit u al een verzekering voor uw boot af.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • RDW