Beste caravanverzekering

Zonder zorgen op vakantie. Dat wil iedereen. Een goede verzekering helpt daarbij. Bent u op zoek naar de beste caravanverzekering? Door te vergelijken ziet u snel wat voor u de beste deal is.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 30 oktober 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 30 oktober 2021

Wat is de beste caravanverzekering?

Het aantal caravans neemt fors toe. Zo blijkt uit onderzoek van BOVAG. Een caravan is heerlijk voor vakantie. Maar een caravan kan ook schade veroorzaken of oplopen. Pech onderweg, een botsing, een flinke storm of diefstal. En dat brengt hoge kosten met zich mee. Met een goede caravanverzekering hoeft u de rekening niet zelf te betalen. Wel zo prettig. Wat de beste caravanverzekering is, dat verschilt per persoon. Dat komt omdat u deze verzekering op maat afsluit. U kiest zelf wat u wel of niet verzekerd. Kiest u voor de laagste premie? Dan zijn er minder zaken verzekerd dan een caravanverzekering met allrisk dekking. Zo bepalen uw wensen wat voor u de beste caravanverzekering is.

Waarom een goede caravanverzekering afsluiten?

Wist u dat een caravanverzekering niet verplicht is? Een caravan is geen motorrijtuig. U hoeft deze dus niet WA te verzekeren. Maar veel mensen doen dat wel. Een goede caravanverzekering voorkomt een hoop gedoe. En hoge kosten. Voor nog geen tien euro per maand is uw caravan al verzekerd. Veroorzaakt u met uw caravan schade aan een ander terwijl deze aan uw auto is gekoppeld? Dan valt dit onder de dekking van uw autoverzekering. Schade aan een ander terwijl deze niet is vast gekoppeld, kunt u verhalen op uw aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Maar eigen schade kunt u zonder een goede caravanverzekering niet claimen. Om eigen schade te dekken, sluit u een speciale caravanverzekering af.

De beste caravanverzekering vinden, hoe doe ik dat?

Er zijn tal van verzekeraars in Nederland. Veel mensen vinden het daarom lastig om een keuze te maken. Want hoe vindt u goede voorwaarden zonder een al te hoge premie te betalen? Het antwoord is simpel: door te vergelijken. Tussen de verzekeraars zit een verschil in prijs en kwaliteit. Daarom loont vergelijken al snel. Met een vergelijking ziet u meteen welke opties u heeft. En bij wie u het voordeligst uit bent. Wilt u weten wat andere klanten van een bepaalde verzekering of verzekeraar vinden? Lees dan reviews. Dit kan u helpen bij uw zoektocht. Vergeet niet dat reviews niet altijd representatief zijn. Dat komt omdat er vaker een negatieve review wordt geplaatst. De beste caravanverzekering vinden doet u daarom zo:

 1. Start altijd met vergelijken
 2. Vul uw gegevens in en vink uw wensen aan
 3. Leg de premies en voorwaarden naast elkaar
 4. Lees de reviews
 5. Bepaal wat voor u de beste caravanverzekering is
beste caravanverzekering

Een goede caravanverzekering, waarop letten?

Waarschijnlijk heeft u al een autoverzekering. Maar een caravanverzekering werkt wel iets anders. Daarom is het van belang om op een aantal zaken te letten. Als eerste is dit de premie. Dit is het bedrag dat de verzekeraar rekent om uw caravan te verzekeren. Hoe hoog de premie is, hangt af van verschillende zaken, zoals de dekking. Bovendien rekent elke verzekeraar een andere prijs.

Daarom let u ook goed op de dekking en voorwaarden. Wat is er wel en niet verzekerd. Zowel de premie als de voorwaarden verschillen per verzekeraar. Bij de een bent u een stuk duurder uit. Terwijl de voorwaarden niet altijd beter zijn. Kijk goed wat u krijgt voor de prijs die u betaalt. De goedkoopste caravanverzekering kan net zo goed zijn als een wat duurdere. De hoogste premie staat namelijk niet garant voor de beste voorwaarden. Daarom is vergelijken zo belangrijk.

Daarnaast kijkt u wat er onder uw autoverzekering valt, en wat onder een caravanverzekering. Dit kan wat verwarring veroorzaken. Hierbij geldt het onderscheid of de caravan wel of niet aan uw auto is gekoppeld.

Als laatste kijkt u naar het eigen risico en het maximaal verzekerde bedrag. Meestal betekent een lage premie ook een hoger eigen risico en/of een lager verzekerd bedrag. Hierdoor lijkt een caravanverzekering op het eerste oog goedkoop. Terwijl u achteraf alsnog veel zelf moet betalen. Het eigen risico ligt tussen de 0 en 150 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie.

Welke dekking past het beste bij mij?

Een caravanverzekering bestaat uit een standaard dekking. En deze kunt u naar eigen wens aanvullen met extra modules. Een goede caravanverzekering biedt altijd dekking bij:

 • Brand- en waterschade
 • Diefstal, inbraak en vandalisme
 • Schade door een botsing

Naast deze basis dekking kunt u kiezen om extra risico’s te verzekeren, zoals:

 • Hagelschade
 • Stormschade
 • Schade aan uw inventaris, voortent en mover

Soms biedt een verzekeraar standaard dekking bij stormschade. Maar dat is niet altijd zo. Ook hagelschade moet u soms apart verzekeren. Wat voor u de beste caravanverzekering is, hangt af van de dagwaarde van uw caravan. Heeft u net een nieuwe caravan gekocht? Dan wilt u misschien meer opties meeverzekeren dan wanneer u een oude, tweedehands caravan heeft.

De beste caravanverzekering afsluiten

Vergelijken helpt om een goede caravanverzekering te vinden. Bovendien is vergelijken altijd gratis. En super makkelijk. U vult uw gegevens in en u ziet meteen alle opties. Door het verschil in prijs en kwaliteit tussen de verzekeraars loont een caravanverzekering vergelijken al snel. Zo komt u er misschien achter dat u bij de ene verzekeraar een hogere prijs betaalt voor mindere voorwaarden. En dat is zonde van uw geld! Leg de premies en voorwaarden naast elkaar, en kijk welke verzekering het beste bij uw situatie past. Heeft u de beste caravanverzekering gevonden? Dan kunt u deze direct online afsluiten. U vult de aanvraag in en de verzekeraar houdt u op de hoogte.