Overlijdensrisicoverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering voorkomt u dat uw nabestaanden in financiële problemen komen zodra u overlijdt.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken
  1. [inhoudsopgave]
overlijdensrisicoverzekering

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

De verzekering zorgt ervoor dat uw nabestaanden het financiële gat kunnen opvangen die u achterlaat. De overlijdensrisicoverzekering, ook wel ORV, keert eenmalig een bedrag uit. Hiermee kunnen nabestaanden uw vervallen inkomen opvangen. Hoeveel de verzekeraar uitkeert bepaalt u zelf bij het afsluiten van de verzekering.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Meestal is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Dit zal de geldverstrekker eisen, zodat zij zeker weten dat de lening betaalt kan worden, ook zodra een van de partners overlijdt.

Daarnaast is het ook als u geen hypotheek hebt verstandig om een overlijdensrisicoverzekering te nemen. Puur zodat u zeker weet dat uw partner financieel gezien zijn of haar leven kan doorzetten na uw overlijden.

Overlijdensrisicoverzekering 2020

Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering?

Veel mensen verwarren de uitvaartverzekering met een overlijdensrisicoverzekering. Er is echter een heel belangrijk verschil. Een uitvaartverzekering keert uit nadat u bent overleden voor het betalen van uw uitvaart. Een overlijdensrisicoverzekering keert uit zodat nabestaanden geen financiële risico’s lopen. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van de hypotheek of huur, de studie voor uw kinderen of het zo veel mogelijk voortzetten van de huidige levensstandaard. Dit is niet mogelijk met een uitvaartverzekering.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

De premie van de overlijdensrisicoverzekering is voor iedereen anders. De premie wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren.

Uw leeftijd
Hoe jonger u bent tijdens het afsluiten van de ORV, hoe lager de premie is. Een goedkope overlijdensrisicoverzekering kiest u dus op jonge leeftijd. U sluit hem dan al af voor enkele euro’s per maand. Bent u richting de 60 jaar, dan kan het zijn dat u zo’n 30 euro per maand betaalt.

Uw gezondheid
Niet alleen uw leeftijd, maar ook uw gezondheid is van belang. Mensen die geen goede gezondheid hebben, hebben immers een grotere kans om te overlijden dan mensen die gezond zijn. Toch is dit lastig te meten. Verzekeraars zullen u veelal vragen om een gezondheidsverklaring in te vullen. Hierin staan allerlei vragen over uw gezondheid. Tevens wordt u gevraagd of u wel of niet rookt. Rokers betalen een fors hogere premie dan niet-rokers.

Hoogte van de uitkering
Als u een overlijdensrisicoverzekering gaat vergelijken vult u de hoogte van het verzekerde bedrag in. Hoe hoger het bedrag is, hoe hoger de premie. Houdt hier daarom rekening mee. Bent u op zoek naar een goedkope overlijdensrisicoverzekering? Kies dan voor een niet al te hoog verzekerd bedrag.

Looptijd van de verzekering
De looptijd van de ORV heeft ook invloed op de premie die u betaalt. Hoe langer de looptijd, hoe groter het risico voor de verzekeraar dat u overlijdt binnen de looptijd van de verzekering. En dus een hogere kans dat de verzekeraar de polis moet uitkeren. De looptijd kiest u bij het afsluiten van de ORV.

Waarop letten bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering?

Bij het kiezen van de beste overlijdensrisicoverzekering moet u op een aantal zaken letten.

Type dekking
Er zijn drie verschillende type dekkingen, dit zijn;

  • gelijkblijvend; de uitkering blijft gelijk gedurende de looptijd van de verzekering

  • lineair dalend; de uitkering daalt ieder jaar met een vast bedrag totdat er geen uitkering meer is aan het eind van de looptijd

  • annuïtair dalend; de uitkering daalt ieder jaar met een vast percentage

Moment van afsluiten
Zoals eerder aangegeven is uw leeftijd een belangrijke premiebepalende factor. Kiest u er daarom voor om, indien mogelijk, om zo jong mogelijke leeftijd deze verzekering af te sluiten. Des te goedkoper de overlijdensrisicoverzekering is.

Uw wensen
Om de beste overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, is het belangrijk dat u uw wensen helder heeft. Wilt u dat uw gezin of partner in hetzelfde huis kan wonen, op vakantie kan blijven gaan en het leven precies op dezelfde manier voort kan zetten als nu? Kies dan voor een hoog verzekerd bedrag. Is uw wens is minder uitgebreid en is het voor u alleen van belang dat uw kind een studie kan volgen? Dan volstaat een lager verzekerd bedrag. Zodra u dit voor u zelf heeft bepaald, kunt u de overlijdensrisicoverzekering kiezen die het beste bij u past.

En bloc clausule
Controleer voordat u de ORV afsluit of er een en bloc clausule in de voorwaarden staat. Deze clausule houdt in dat de verzekeraar het recht heeft om de premie tussentijds te verhogen.

Premies vergelijken
De hoogte van de premie van de ORV is bij iedere verzekeraar anders. Het is daarom verstandig om een overlijdensrisicoverzekering vergelijking te maken. In de vergelijking geeft u uw wensen door en vult u uw gegevens in. Op basis daarvan wordt automatisch een overlijdensrisicoverzekering vergelijking voor u gemaakt. Zo vindt u snel wat de beste ORV voor u is.

Copyright © 2014-2020 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap