Overlijdensrisicoverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) voorkomt u dat uw nabestaanden in financiële problemen komen zodra u overlijdt.

Wat is een overlijdensrisico-verzekering?

De verzekering zorgt ervoor dat uw nabestaanden het financiële gat kunnen opvangen die u achterlaat als u overlijdt. De overlijdensrisicoverzekering, ook wel ORV genoemd, keert eenmalig een bedrag uit. Hiermee kunnen nabestaanden uw weggevallen inkomen opvangen. Hoeveel de verzekeraar uitkeert bepaalt u zelf bij het afsluiten van de verzekering.

Waarom een ORV afsluiten?

Meestal is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Dit zal de geldverstrekker eisen, zodat zij zeker weten dat de lening betaalt kan worden, ook zodra één van de partners overlijdt. Daarnaast is het ook als u geen hypotheek hebt verstandig om een overlijdensrisicoverzekering te nemen. Puur zodat u zeker weet dat uw partner financieel gezien zijn of haar leven kan doorzetten na uw overlijden. Denk daarbij aan het betalen van een woning of studie voor de kinderen.

Verschil uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering?

Het komt regelmatig voor dat mensen een uitvaartverzekering verwarren met een ORV. Er zijn een paar belangrijke verschillen.

 1. De ORV keert alleen uit indien u overlijdt binnen de looptijd van de verzekering. De uitvaartverzekering keert juist uit zodra u overlijdt
 2. Met een uitvaartverzekering dekt u de kosten van uw uitvaart. Een ORV keert uit zodat nabestaanden geen financiële risico’s lopen. 
 3. Met een uitvaartverzekering wordt ongeveer 7.000 euro verzekerd. Met een ORV kan dit oplopen in de tonnen.
overlijdensrisicoverzekering

Wat kost een ORV?

De premie van de overlijdensrisicoverzekering is voor iedereen anders. De premie wordt namelijk bepaald aan de hand van een aantal factoren.

Uw leeftijd
Hoe jonger u bent tijdens het afsluiten van de ORV, hoe lager de premie is. Een goedkope overlijdensrisicoverzekering kiest u dus op jonge leeftijd. U sluit hem dan al af voor enkele euro’s per maand. Bent u richting de 60 jaar, dan kan het zijn dat u zo’n 30 euro per maand betaalt.

Hoogte van de uitkering
Als u een overlijdensrisicoverzekering gaat vergelijken vult u de hoogte van het verzekerde bedrag in. Hoe hoger het bedrag is, hoe hoger de premie. Bent u op zoek naar een goedkope overlijdensrisicoverzekering? Kies dan voor een niet al te hoog verzekerd bedrag.

Uw gezondheid
Niet alleen uw leeftijd, maar ook uw gezondheid is van belang. Mensen die geen goede gezondheid hebben, hebben immers een grotere kans om te overlijden dan mensen die gezond zijn. Toch is dit lastig te meten. Verzekeraars zullen u veelal vragen om een gezondheidsverklaring in te vullen. Hierin staan allerlei vragen over uw gezondheid. Tevens wordt u gevraagd of u wel of niet rookt. Rokers betalen een fors hogere premie dan niet-rokers.

Looptijd van de verzekering
De looptijd van de ORV heeft ook invloed op de premie die u betaalt. Hoe langer de looptijd, hoe groter het risico voor de verzekeraar dat u overlijdt binnen de looptijd van de verzekering. En dus een hogere kans dat de verzekeraar de polis moet uitkeren. De looptijd kiest u bij het afsluiten van de ORV.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Wilt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dan kunt u dat binnen een paar minuten regelen. 

 1. Start met vergelijken
  Omdat er meerdere aanbieders zijn, is vergelijken verstandig. Overal betaalt u een andere premie en teveel betalen is zonde van uw geld.
 2. Bepaal het juiste verzekerde bedrag
  Wilt u dat uw gezin of partner in hetzelfde huis kan wonen, op vakantie kan blijven gaan en het leven precies op dezelfde manier voort kan zetten als nu? Kies dan voor een hoog verzekerd bedrag. Is uw wens is minder uitgebreid en is het voor u alleen van belang dat uw kind een studie kan volgen? Dan volstaat een lager verzekerd bedrag. Zodra u dit voor u zelf heeft bepaald, kunt u de ORV kiezen die het beste bij u past.
 3. Kies de gewenste dekking
  Bij een ORV kiest u uit drie dekkingen. De gelijkblijvende dekking; de uitkering blijft gelijk gedurende de looptijd van de verzekering. De lineair dalende dekking; de uitkering daalt ieder jaar met een vast bedrag totdat er geen uitkering meer is aan het eind van de looptijd. En de annuïtair dalende dekking; de uitkering daalt ieder jaar met een vast percentage. Aan het begin is de daling nihil en daarna fors
 4. Controleer de voorwaarden
  Controleer voordat u de ORV afsluit of de voorwaarden bij u passen. Zo let u onder andere op of de en bloc clausule in de voorwaarden staat. Deze clausule houdt in dat de verzekeraar het recht heeft om de premie tussentijds te verhogen. Wilt u dat niet, ga dan voor een andere verzekeraar.
 5. ORV afsluiten
  Zodra u alles hebt ingevuld, kunt u de overlijdensrisicoverzekering afsluiten. De verzekeraar houdt u op de hoogte van de aanvraag. Het kan zijn dat de verzekeraar extra informatie van u wilt ontvangen. Bijvoorbeeld als u een heel hoog verzekerd bedrag heeft ingevuld. Dan zult u wellicht nog wat vragen over uw gezondheid moeten invullen. Zodra alles gereed is, ontvangt u uw polis van de verzekeraar.

Overlijdensrisicoverzekering 2023

Berekening: uitkering van € 100.000, looptijd 30 jaar, gelijkblijvende dekking en geboortedatum 01-01-1985. Deze is gemaakt op 05-01-2023

Allianz arbeidsongeschiktheidsverzekering
Allianz
8
63
Maandelijks
 • Dekking gelijkblijvend​
 • Dekking €100.000​
Nationale Nederlanden
10
37
Maandelijks
 • Dekking gelijkblijvend
 • Dekking €100.000
centraal beheer reisverzekering
Centraal Beheer
10
64
Maandelijks
 • Dekking gelijkblijvend​
 • Dekking €100.000​
fbto bootverzekering
FBTO
10
67
Maandelijks
 • Dekking gelijkblijvend​
 • Dekking €100.000​
DELA
11
18
Maandelijks
 • Dekking gelijkblijvend​
 • Dekking €100.000​