Verzuimverzekering

Verzeker u voor het doorbetalen van loon voor zieke medewerkers met een verzuimverzekering. Hieronder kunt u de verzuimverzekering vergelijken en direct afsluiten.

Verzuimverzekering vergelijken
 1. [inhoudsopgave]


Wat is een verzuimverzekering?

Een verzuimverzekering is een verzekering die u dekt voor het doorbetalen van loon bij zieke medewerkers. Als een medewerker ziek wordt, bent u als werkgever verplicht om zijn of haar loon 2 jaar lang grotendeels door te betalen. Dit kan u als ondernemer behoorlijk wat geld kosten. Zeker als u een klein bedrijf hebt of als er meerdere medewerkers langdurig ziek raken. Een verzuimverzekering wordt ook wel een ziekteverzuimverzekering of loondoorbetalingsverzekering genoemd.

Waarom een verzuimverzekering?

Iedere werkgever krijgt een keer te maken met een medewerker die ziek raakt. Dit kan zijn door ziekte of bijvoorbeeld iemand met een burn-out. Als werkgever moet u een groot deel van het loon van deze zieke medewerker 2 jaar lang doorbetalen. Als u een verzuimverzekering hebt, dekt u de loondoorbetaling.

Wat dekt een verzuimverzekering?

Verzuimverzekeringen dekken de loondoorbetaling van een zieke medewerker. U kiest als werkgever zelf het dekkingspercentage. Dit varieert tussen de 70 en de 100 procent en kan indien gewenst een ander percentage zijn voor het eerste en het tweede jaar. Er zijn twee verschillende vormen: de verzuimverzekering conventioneel en de verzuimverzekering stop loss.

Verzuimverzekering conventioneel

De conventionele verzuimverzekering is er voor kleinere bedrijven tot ongeveer 35 medewerkers (MKB). Het eigen risico wordt vastgelegd in dagen (wachtdagen). De werkgever kiest dan voor een eigen risico van 10. 20, 30, 65, 130 of 260 dagen. Pas na het eigen risico start de verzekeraar met uitkeren.

Verzuimverzekering stop loss

De stop loss verzuimverzekering is geschikt voor bedrijven vanaf 35 medewerkers. Het eigen risico wordt bij deze dekking vastgelegd in geld. Dit wordt bepaald aan de hand van de verzuimcijfers van de afgelopen 3 jaar. Is het verzuim dit jaar daarboven? Dan keert de verzekeraar uit. Alles daaronder betaalt u als werkgever. U weet daardoor vooraf hoeveel geld u kwijt bent aan ziekteverzuim. Onverwacht hoge verzuimkosten zijn daarmee verzekerd.

Verzuimverzekering met arbodienstverlening

Als u kiest voor een verzuimverzekering met arbodienst krijgt u professionele hulp voor de re-integratie van zieke werknemers. Tevens krijgt u ondersteuning om verzuim binnen uw bedrijf tegen te gaan.

U kunt ook kiezen voor een verzuimverzekering zonder arbodienst. U bent dan minder geld kwijt voor de premie, maar bent zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van een zieke werknemer. Ook wordt u niet geholpen in het preventief tegengaan van verzuim.

verzuimverzekering

Wat kost een verzuim verzekering?

De kosten van een verzuimverzekering zijn voor iedere werkgever anders. De premie die u als werkgever betaalt, is een percentage van de totale loonsom. En deze loonsom ziet er voor iedere werkgever anders uit. Deze wordt namelijk vastgesteld aan de hand van de beroepsklasse, het aantal medewerkers en de verzuimcijfers van het afgelopen jaar.

De kosten van een verzuimverzekering worden berekend aan de hand van:

 • de beroepsklasse
 • het aantal medewerkers dat u in dienst heeft
 • het verzuimpercentage van het afgelopen jaar
 • het gekozen aantal wachtdagen
 • het dekkingspercentage van jaar 1
 • de hoogte van de werkgeverslasten

Goedkoopste verzuimverzekering

Bent u op zoek naar de goedkoopste verzuimverzekering, dan kunt u de premie op een aantal manieren positief beïnvloeden. Onder andere door een lager dekkingspercentage te kiezen en het aantal wachtdagen te verhogen. Dit betekent uiteindelijk wel dat u bij een zieke werknemer meer uit eigen zak moet betalen. U heeft dan wel een goedkope verzuimverzekering, maar uiteindelijk dient u zelf nog geld bij te leggen. Door de verzuimverzekering te vergelijk ziet u of dit uiteindelijk goedkoper is of dat u beter voor een hoger dekkingspercentage kunt kiezen.

Verzuimverzekering vergelijken

Omdat iedere verzuimverzekeraar een andere premie rekent, is de verzuimverzekering vergelijken erg verstandig. Hierdoor komt u erachter bij welke verzekeraar u een goede verzuimverzekering kunt afsluiten. Verzuimverzekeringen vergelijken doet u zo;

 1. Vul de gegevens in van uw bedrijf, onder andere uw KvK, het aantal medewerkers en eerdere verzuimpercentages
 2. Kies de dekking, onder andere hoe lang er een wachttijd geldt, het dekkingspercentage voor jaar 1
 3. Kies of u een conventionele of stop loss verzuimverzekering wilt
 4. Start met vergelijken

Een verzuimverzekering vergelijken kunt u het best doen op basis van de voorwaarden en de premie. Voor veel werkgevers is de premie erg belangrijk, maar als er een medewerker ziek is, wilt u natuurlijk wel dat dat gedekt wordt door de verzekeraar. De voorwaarden zijn bij een verzuimverzekering vergelijken net zo belangrijk. Door de premie en de voorwaarden goed naast elkaar te leggen, komt u vanzelf achter wat de beste verzuimverzekering is voor uw bedrijf.

Verzuimverzekering 2020

Verzuimverzekering afsluiten

Zodra u de ziekteverzuimverzekering vergeleken heeft, kunt u de verzuimverzekering afsluiten. Goede keus, want u bent dan goed verzekerd tegen de kosten die u maakt voor zieke medewerkers. Het afsluiten van een verzuimverzekering doet u zo: Kies de verzuimverzekering die het beste bij uw wensen aansluit. Kies de gewenste dekkingspercentage en eigen risico periode. Vul alle gevraagde gegevens in en vraag de verzekering aan. Dit doet u via de website van de verzekeraar en niet via ons. De verzekeraar houdt u dan ook op de hoogte van uw aanvraag. Vaak is dat per e-mail. Zijn er aanvullende gegevens gewenst, dan zal de verzekeraar contact met u opnemen.

 

Verzuimverzekering online afsluiten

Veelgestelde vragen

Als u iemand met een nul uren contract in dienst heeft, dan moet u deze persoon minimaal 70 procent van het loon doorbetalen in geval van ziekte. Hierbij geldt als voorwaarde dat deze persoon tijdens de oproepperiode ziek wordt, dus niet daarvoor of daarna. Bovendien geldt de doorbetaling alleen over de periode waarvoor de oproepkracht bij u zou werken. Na deze periode bent u niet verplicht om door te betalen.

Het is niet mogelijk om een DGA mee te verzekeren op een verzuimverzekering van het bedrijf. Er moet sprake zijn van gezagsverhouding en daar is hiervan geen sprake. Om het inkomensverlies voor een DGA te verzekeren, kan gekozen worden voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Een verzuimverzekering geldt niet voor ZZP’ers die u in dienst heeft en ziek wordt. Een ZZP’er is zelf verantwoordelijk voor een vangnet als hij tijdelijk niet kan werken. Hiervoor dient de ZZP’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten.

Heeft u een oproepkracht in dienst? Dan moet u hem of haar in de meeste gevallen doorbetalen bij ziekte. Hiervoor gelden dan het aantal uur dat hij of zij de laatste periode heeft gewerkt. Voor concreet advies kunt u het best contact opnemen met uw verzekeraar.

Nee, een verzuimverzekering is niet verplicht. Omdat de kosten die u als werkgever moet betalen voor een zieke medewerker behoorlijk fors zijn, is het met name voor MKB’ers wel verstandig. Hiermee dekt u een behoorlijk groot financieel risico. Bovendien wordt u in veel gevallen geholpen bij de re-integratie van de medewerker.

Ja, voor verzuimverzekeringen geldt een eigen risico. Dit heet de wachttijd. U kiest als werkgever zelf uw eigen risico termijn. Bijvoorbeeld een periode van 10 dagen, 30 dagen of een jaar. Tijdens deze wachttijd moet u zelf het loon doorbetalen en keert de verzekeraar geen geld uit. Pas nadat de eigen risico periode voorbij is, keert de verzekeraar uit. Hierin geldt over het algemeen dat hoe langer het eigen risico duurt, hoe lager de premie is. De verzekeraar hoeft ten slotte pas later uit te keren en de kans is groter dat de medewerker dan alweer is hersteld.

Het is mogelijk om de werkgeverslasten mee te verzekeren bij een verzuim verzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de loonheffingen die u moet doorbetalen. Dit geeft u op bij het vergelijken of afsluiten van een verzuimverzekering.

Copyright © 2014-2020 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap