Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Verzeker u van een inkomen bij ziekte of een ongeval met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken
 1. [inhoudsopgave]

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Als u ZZP’er bent bepaalt u zelf wanneer u werkt en welke klus u aanneemt. Daarnaast bent u zelf verantwoordelijk voor uw inkomen, pensioen en verzekeringen. Zaken die anders uit handen worden genomen als u in loondienst bent. Het kan gebeuren dat u arbeidsongeschikt raakt. Iemand in loondienst heeft hiervoor een vangnet. Als ZZP’er is deze er niet en dient u dit zelf te regelen. Dit doet u met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekering schakelt u in zodra u arbeidsongeschikt raakt en dus geheel of gedeeltelijk niet meer kunt werken.

Het verzekert u van een inkomen, ook als u niet werkt. Hierdoor kunt u uw woning blijven betalen, een studie van uw kinderen en uw leven voortzetten zoals u dat u ook doet.

Is de AOV verzekering verplicht?

Nee, er is nog niets zoiets als een verplichte AOV. De plannen zijn er wel en daar wordt al jaren aan gewerkt. Volgende de laatste berichten komt de verplichte AOV voor ZZP’ers er in 2024. Vanaf dat moment bent u verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Nu is dat dus nog niet het geval.

 

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

Als ZZP’er heeft u, anders dan iemand in loondienst, geen recht op een uitkering zodra u arbeidsongeschikt raakt. Bijvoorbeeld in geval van een hernia, als u als schilder valt en uw armen breekt, als u op wintersportvakantie valt en uw been breekt en als timmerman werkt of als u zwanger bent. Allerlei verschillende voorbeelden, maar in alle gevallen bent u tijdelijk arbeidsongeschikt. Het maakt niet uit of het ongeval is ontstaan tijdens werktijd of in uw vrije tijd. Om het (flinke) inkomensverlies op te vangen sluiten ZZP’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP af.

Ook voor mensen in loondienst kan het verstandig zijn om een AOV af te sluiten. Niet iedere werkgever heeft een voorziening getroffen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering loondienst kan ook slim zijn indien u hoge maandlasten heeft.

arbeidsgeschiktheidsverzekering

Wat kost een AOV verzekering?

Doordat een AOV een prijzige verzekering is, kiezen veel ondernemers nog niet voor een AOV. Zonde, want de risico’s zijn groot. Als u eenmaal arbeidsongeschikt raakt, heeft u geen vangnet en geen inkomen.

De kosten van de AOV zijn afhankelijk van een aantal factoren. Dit zijn;

 • de hoogte van het verzekerd bedrag
 • uw leeftijd
 • de duur van de uitkering
 • de duur van de wachttijd
 • de zwaarte van uw beroep

Bent u op zoek naar een goedkope AOV, dan is een AOV vergelijk een verstandige keus. Filter op premie en u komt er snel achter wat de goedkoopste AOV is. Let er echter op dat de voorwaarden ook van belang zijn.

AOV ZZP aftrekbaar van belasting

Als ondernemer betaalt u belasting over uw winst. Ondernemers horen we daarom vaak roepen dat ze liever zoveel mogelijk kosten maken. Hierdoor hoeft er minder belasting betaalt te worden. Ook de AOV premie is aftrekbaar voor de inkomsten belasting. U trekt de AOV premie dan af van uw jaarinkomen. De winst valt hierdoor lager uit, waardoor u minder belasting betaalt. U kunt de AOV premie aftrekken vanuit box 1. Raakt u arbeidsongeschikt en ontvangt u een uitkering van uw verzekeraar? Dan dient u daarover belasting te betalen, omdat dit gezien wordt als inkomen.

Ongeschiktheidsverzekering zzp

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt ook wel ongeschiktheidsverzekering zzp genoemd. Sommige mensen denken dat dit weer een ander soort verzekering is. Dat is niet waar. De ongeschiktheidsverzekering zzp is precies hetzelfde als de AOV.

Dekking arbeidsongeschiktheidsverzekering

Lees hier alles over de AOV dekkingsvarianten. Let op; Heeft u eerder psychische klachten gehad? Dan kan de verzekeraar ervoor kiezen om arbeidsongeschiktheid door deze klachten in de toekomst uit te sluiten. Er zijn ook verzekeraars en type verzekeringen die nooit zullen uitkeren bij deze klachten. Let hier dus goed op voordat u een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP afsluit.

Tot welke leeftijd een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Gaat u de ZZP arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken? Dan dient u ook een eind leeftijd op te geven. Dit is de leeftijd tot waar de AOV een dekking biedt. Kiest u voor de leeftijd van 61 jaar, dan biedt de AOV dekking tot uw 61e. Vanaf dat moment wordt uw arbeidsongeschiktheidsverzekering gestopt en betaalt u geen premie meer. Ontving u op dat moment een uitkering door arbeidsongeschikt, dan zal deze stoppen. 

Veel verzekeraars bieden dekking voor arbeidsongeschiktheid tot 67 jaar. Kiest u voor een jonge eind leeftijd, dan zult u zelf de jaren moeten overbruggen tot aan uw pensioen. Heeft u een zwaar beroep, dan geldt er een andere eindleeftijd. Deze ligt soms fors lager, rond de 55 jaar. U kunt zich met een zwaar beroep vaak niet langer verzekeren. Houdt hier rekening mee, want dat is nog een lange weg tot aan uw pensioen. Het is dan slim om naast uw AOV te sparen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering ondernemer

Zoals eerder op deze pagina gezegd is een arbeidsongeschiktheidsverzekering een vangnet. U dekt hiermee uw inkomen zodra u even niet meer kunt werken. Dit geldt zowel voor ZZP’ers als voor zelfstandig ondernemers. Zij hebben geen recht op doorbetaling bij ziekte of andere voorzieningen vanuit de werkgever. Om dit op te vangen kiezen ondernemers een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit is dus exact hetzelfde als de AOV voor ZZP’ers.

AOV verzekering voor beroepen

Aan de hand van het beroep wordt door de verzekeraar het risico op arbeidsongeschiktheid bepaald. Dit is van invloed op de premie en de voorwaarden die gaan gelden. Bij het ene beroep loopt u nu eenmaal meer kans op arbeidsongeschiktheid, dan bij een ander beroep.

AOV verzekering en zwanger

Bent u ZZP’er zwanger, dan bent u tijdelijk arbeidsongeschikt en hebt u recht op een uitkering. Dat geldt meestal nadat de AOV verzekering minimaal een jaar loopt. Houdt hier rekening mee. Tevens kunt u een Zelfstandig en Zwanger (ZeZ) uitkering aanvragen bij het UWV. Houdt er rekening mee dat dit maximaal om het minimale inkomen gaat. Ondernemers kiezen er daarom alsnog voor om een AOV af te sluiten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken

Een AOV vergelijken is een verstandig idee voordat u er eentje afsluit. De reden daarvan is dat er verschillende verzekeraars zijn en zij hun eigen pakketten aanbieden. Iedere verzekeraar hanteert haar eigen premies. Tussen verzekeraars zitten behoorlijke premieverschillen. Zo is de ene verzekeraar een stuk duurder dan de andere. Wilt u een arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken? Dat kan via onze vergelijker. Vul uw gegevens in en zie direct wat de AOV premie is die u zou betalen voor de verzekering.

Een aantal weetjes

 • De looptijd van een AOV is 1 tot 5 jaar.
 • Hierna wordt de AOV per jaar verlengd. Deze AOV is dan per maand opzegbaar.
 • De verzekering kan worden gestopt zodra u stopt als ZZP’er.
 • De premie AOV kunt u aftrekken van de belasting.
 • Over een uitkering betaalt u belasting.
 • De arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp wordt wellicht per 2024 verplicht voor alle ZZP’ers.
 • De goedkoopste AOV is niet altijd de beste AOV.
 • U kunt een AOV vergelijken via onze tool.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

U kunt bij ons geen AOV verzekering ZZP afsluiten, omdat wij geen verzekeraar zijn. Wilt u een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, dan kunt u dat doen aan de hand van de volgende stappen.

 1. Maak een AOV vergelijking
 2. Kies de verzekeraar waar u de arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten
 3. Vul alle gegevens in
 4. Vraag de verzekering aan
 5. De verzekeraar zal de aanvraag vervolgens beoordelen en u op de hoogte houden van de aanvraag

Zodra uw arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvraag is geaccepteerd bent u er zeker van dat;

 • u bij arbeidsongeschiktheid een uitkering ontvangt
 • u wordt ondersteund bij de re-integratie
 • uw premie fiscaal kunt aftrekken van de inkomensbelasting

Andere zakelijke verzekeringen

Bekijk hieronder andere zakelijke verzekeringen

Veelgestelde vragen

U bent arbeidsongeschikt als u niet kunt werken door ziekte, een ongeval of zwangerschap. Het maakt hierbij niet uit of het is ontstaan vanuit uw werk of een privé situatie. Dus als u met uw gezin op skivakantie bent geweest en daar verongelukt, dan bent u ook verzekerd.

Als u als ZZP’er arbeidsongeschikt raakt, dan heeft u (tijdelijk) geen inkomen. Heel vervelend. U weet natuurlijk nooit hoe snel u herstelt. Het inkomensverlies kan wellicht lang duren. Met een AOV verzekering wordt dit inkomensgat opgevangen en blijft u verzekerd van een inkomen. Een heel fijne gedachte waardoor u uw huur of hypotheek gewoon kunt blijven betalen, vaste lasten kunt betalen en bijvoorbeeld de studie van uw kinderen.

Als u door ziekte of een ongeval arbeidsongeschikt bent geraakt, dan dient u dit te melden bij uw verzekeraar. Neem ook contact op met uw huisarts. Uw verzekeraar zal u verder vertellen welke stappen u kunt ondernemen.

Bij het afsluiten van de polis kiest u zelf hoe lang u de polis laat doorlopen. Indien u een lichamelijk zwaar beroep uitoefent, dan geldt er een uiterste leeftijd waarop de polis kan doorlopen. Deze leeftijd ligt voor de AOW leeftijd.

De hoogte van de uitkering hangt af voor hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent en wat u heeft gekozen als verzekerd bedrag. De hoogte van de uitkering is hetzelfde percentage als dat u arbeidsongeschikt bent. Dus als u voor 30 procent arbeidsongeschikt bent, dan krijgt u een uitkering ter hoogte van 30 procent van het verzekerde bedrag.

Ja, een verzekeraar mag u weigeren te verzekeren. Zij zullen aan u kenbaar maken waarom zij u niet accepteren als verzekerde.

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01