Annuleringsverzekering vliegticket

Kan een reis niet doorgaan? Dan is het fijn als u de kosten terug krijgt. Een annuleringsverzekering met dekking voor uw vliegticket kan hiervoor de oplossing zijn. Indien u een vliegticket heeft geboekt, maar de reis kan door onvoorziene omstandigheden niet doorgaan dekt de annuleringsverzekering de kosten van annulering.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 20 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 26 april 2021

Waarom een annuleringsverzekering vliegticket?

Iedereen die wel eens een vliegticket heeft geboekt herkent de twijfel of u wel of geen annuleringsverzekering zult afsluiten. Aan de ene kent heeft u geen zin om extra kosten te betalen. Maar aan de andere kant is het fijn om verzekerd te zijn mocht de reis onverhoopt niet door kunnen gaan. Heeft u een vliegticket geboekt, maar u kunt door onvoorziene omstandigheden niet gaan? Dan dekt een annuleringsverzekering namelijk de annuleringskosten. De annuleringskosten zijn de kosten die u betaalt wanneer u de reis annuleert. In de praktijk komt dit meestal neer op 100% van de reiskosten. Heeft u geen annuleringsverzekering? Dan moet u de volledige reis gewoon zelf betalen, ongeacht of u wel of niet gaat. Het kan daarom in veel gevallen toch wel heel fijn zijn om een annuleringsverzekering vliegticket te hebben. Bovendien kan het enorm lonen om de verschillende annuleringsverzekeringen voor uw vliegticket met elkaar te vergelijken.

Voorwaarden annuleringsverzekering ticket

Als u een annuleringsverzekering vliegticket heeft, dan wordt de reissom in zijn geheel of voor een deel vergoed. Dit geldt zodra u door persoonlijke omstandigheden de reis moet annuleren. Voordat u een annuleringsverzekering afsluit, is het van belang om de voorwaarden goed te lezen. Het is namelijk zo dat u alleen aanspraak kunt maken op uw reisverzekering als de gebeurtenis van annuleren in de voorwaarden wordt vermeld. Moet u uw vliegticket door een andere omstandigheid annuleren? Dan worden de annuleringskosten namelijk niet gedekt. De voorwaarden van annuleren kunnen per verzekeraar verschillen. Bovendien bieden sommige verzekeraars aanvullende annuleringsverzekeringen, zoals een luxe-annuleringsdekking of de allrisk annuleringsverzekering.

Wanneer annuleringsverzekering voor een ticket afsluiten

Wanneer u een vliegticket heeft gekocht, dan moet u binnen 7 dagen een annuleringsverzekering afsluiten. Er zit dus wel een tijdslimiet aan het afsluiten van een verzekering voor uw vliegticket. Of u wel of geen verzekering voor uw vliegticket afsluit, is uw eigen keuze. Het is aan u om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen om zo tot een beslissing te komen. Meestal is het zo dat men bij goedkope vliegtickets geen annuleringsverzekering afsluit. Bij een goedkope reis kiezen veel mensen ervoor om zelf het annuleringsrisico te dragen. De kosten van een annuleringsverzekering wegen dan niet op tegen de kosten van het (goedkope) vliegticket. Daarentegen is het bij dure, verre reizen wel aan te raden om een annuleringsverzekering voor uw vliegticket af te sluiten. Wanneer u een groot bedrag heeft uitgegeven aan een vliegticket, dan is het de moeite zeker waard om een annuleringsverzekering vliegticket af te sluiten.

Vliegticket annuleringsverzekering voor een groep

Gaat u met een groep op reis? En wilt u allemaal een annuleringsverzekering voor het vliegticket? Dan is het verstandiger om allemaal een eigen annuleringsverzekering af te sluiten. Er bestaat wel een groepsannuleringsverzekering, maar de dekking van deze verzekering is beperkt. Met een groepsannuleringsverzekering dekt u namelijk alleen de annuleringskosten wanneer de gehele groep de reis moet annuleren. 

annuleringsverzekering vliegticket

Verzekering vliegticket vergelijken

U kunt op een aantal manieren een vliegticket boeken. U kunt via een reisbureau uw complete reis regelen of u boekt online een los vliegticket. Steeds vaker boeken mensen zelf via het internet losse vliegtickets. Hoe u uw reis ook boekt, u krijgt altijd de vraag of u een annuleringsverzekering wilt afsluiten. Met deze verzekering vliegticket worden de kosten gedekt als uw reis onvoorzien niet doorgaat of vroegtijdig moet worden afgebroken. Is uw vliegticket verzekerd? Dan krijgt u het hele bedrag of een deel daarvan terug. Voordat u een annuleringsverzekering vliegticket afsluit, is het aan te raden om eerst alle voorwaarden te vergelijken. Dit kan namelijk nogal eens verschillen tussen de verzekeraars. Een annuleringsverzekering vliegticket vergelijken? Dat let u op de volgende punten:

 • Voorwaarden annuleringsverzekering vliegticket
 • Doorlopende of kortlopende verzekering
 • Dekking verzekering vliegticket
 • Kosten annuleringsverzekering
 • Maximum vergoedingen
 • Standaard uitsluitingen

Dekking verzekering vliegticket

Zoals eerder genoemd bieden een aantal verzekeraars aanvullende annuleringsverzekeringen aan. Daarnaast kunnen de voorwaarden per verzekering vliegticket verschillen. Het is daarom altijd verstandig om de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Op deze manier weet u precies wat wel en niet onder de dekking valt. Toch zijn er een aantal standaard gebeurtenissen die onder de dekking van iedere annuleringsverzekering vallen. Deze gebeurtenissen zijn:

 • Ziekte of overlijden van eerste- en tweedegraads familie
 • Complicaties tijdens een zwangerschap
 • Een onvoorziene medische ingreep
 • Een officieel ontbonden relatie
 • Onvrijwillig ontslag bij een vaste aanstelling
 • Nieuwe baan na werkloosheid
 • Een opname in het ziekenhuis tijdens de reis

Daarnaast zijn er nog een aantal gebeurtenissen die soms wel en soms niet onder de annuleringsverzekering vallen. Per verzekeraar verschilt het of u daar wel of niet tegen gedekt bent. Deze zijn:

 • Wanneer u wegens medische redenen de noodzakelijke inentingen niet kunt krijgen
 • Als u onverwachts het noodzakelijke visum niet kunt krijgen
 • Zodra u een nieuwe vaste baan heeft gekregen
 • Wanneer u 8 uur of langer vertraging heeft met het openbaar vervoer

Iedere verzekeraar gaat anders om met gebeurtenissen die wel of niet onder de dekking vallen. Wij raden u dan ook aan om u van te voren goed in te lezen. Door het lezen van de voorwaarden weet u precies waar u aan toe bent en welke situaties als geldige reden van annuleren worden zien.

Uitsluitingen annuleringsverzekering voor een vliegticket

Wanneer u een annuleringsverzekering voor uw vliegticket heeft, dan bent u gedekt wanneer u uw vliegticket onverwachts moet annuleren. Toch kunnen er een aantal situaties ontstaan waarbij uw vliegticket wordt geannuleerd, maar dat deze niet onder de dekking vallen. Dit noemen we de standaard uitsluitingen. Deze standaard uitsluitingen zijn:

 • Faillissement van de reisorganisatie: heeft u uw vliegticket via een reisbureau geboekt? Dan moet de reisorganisatie aangesloten zijn bij Stichting Garantiefond Reisgelden (SGR) wil u een vergoeding krijgen. Voordat u uw reis boekt, is het dus aan te raden om dit te controleren. Boekt u online een los vliegticket? Dan kunt u eventueel terecht bij de creditcardmaatschappij.
 • Voorziene omstandigheden: wanneer u uw vliegticket annuleert door een situatie die u al voorzien had kunnen hebben, dan krijgt u geen vergoeding. Denk hierbij aan een dreigend ontslag of een overlijden dat niet onverwachts komt.
 • Weersomstandigheden en politieke onrust: uw vliegticket annuleren door slecht weer of bosbranden zijn meestal geen geldige redenen om een vergoeding te krijgen. Ook is politieke onrust geen reden om een vergoeding te krijgen. Is er een aangepast reisadvies vanuit de overheid? Bij calamiteiten, zoals een natuurramp of terrorisme, heeft u wel recht op een vergoeding.