Arbeidsongeschiktheidsverzekering opzeggen

Heeft u een AOV en wilt u deze opzeggen? Dat kan natuurlijk. Lees hier alles over een arbeidsongeschiktheidsverzekering opzeggen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken
  1. [inhoudsopgave]

Een Arbeidsongeschiktheidsverzekering opzeggen

Wanneer u ZZP’er bent, maar om welke reden dan ook stopt met ondernemen, dan wilt u natuurlijk een eventueel afgesloten arbeidsongeschiktheidsverzekering opzeggen. Hier zijn uiteraard bepaalde regels aan verbonden. U hebt als ondernemer dan bepaalde rechten, maar er zijn ook bepaalde regels die om de hoek komen kijken waar u rekening moet houden.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering opzeggen

Hoe gaat het opzeggen van een AOV?

Een AOV heeft in principe altijd een looptijd van 1, 3, of zelfs 5 jaar. Daarna is het mogelijk om de aov verzekering maandelijks op te zeggen Ook kunt u ervor kiezen om over te stappen naar een andere verzekeraar. Bijvoorbeeld omdat een andere verzekeraar goedkoper is, omdat u niet tevreden bent over uw huidige polis of omdat u denkt dat uw AOV simpelweg niet meer nodig is.

Overstappen AOV

Wanneer u overstapt behoudt u vaak gewoon dezelfde arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar vaak tegen lagere kosten. Of u kunt wellicht middels onderhandelingen aanpassingen laten doen. Vraag hierbij altijd het advies van een erkend adviseur.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering opzeggen, hoe werkt dat?

Er zijn verschillende mogelijkheden;

  • U wilt uw AOV opzeggen tijdens de looptijd
  • U wilt uw AOV tijdelijk opzeggen
  • U wilt uw AOV opzeggen na de looptijd

 

AOV opzeggen tijdens de looptijd

Zoals aangegeven heeft uw AOV een bepaalde looptijd. Wilt u uw AOV binnen de looptijd opzeggen, dan kan dat met de volgende redenen: 

  • Pensioen
  • U stopt met uw bedrijf
  • Terug in loondienst
  • Faillisement

Een AOV opzeggen is dan mogelijk. Natuurlijk heeft de verzekeraar dan wel bewijs nodig dat men teruggaat in loondienst, of dat het bedrijf komt te vervallen. Bewijzen die u hiervoor kunt aanleveren zijn een loonstrook, of een uitschrijving bij de Kamer van Koophandel. Is uw onderneming failliet gegaan? Dan komt het AOV contract automatisch te vervallen, dit moet wel kenbaar worden gemaakt binnen 30 dagen bij de verzekeraar.

 

Uw AOV tijdelijk opzeggen

Stopt u slechts tijdelijk met uw bedrijf? In dat geval is er altijd de mogelijkheid om in de tussenperiode een sluimerdekking in het leven te roepen. Gedurende deze periode betaalt u voor de AOV nog wel premie, maar tegen een lager percentage. Dit ligt vaak ongeveer rond de 25% vermindering. Deze dekking kan één jaar lang worden geactiveerd.

Wilt u na de opzegging weer beginnen met uw bedrijf? Geen probleem. U kunt dan gewoon weer een nieuwe arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Dit kan dan zelfs bij een andere maatschappij.

 

Uw AOV opzeggen na de looptijd

Is de afgesproken contractduur van uw AOV verlopen? Dan mag de verzekeraar het contract telkens met maximaal één jaar verlengen. In deze periode heeft u het recht om het contract maandelijks of 2 maanden vooraf op te zeggen. Neem hiervoor contact op met uw verzekeraar. 

De opzegtermijn en een AOV

De meeste arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van vroeger waren vaak gebaseerd op 5 jarige contracten. Soms zelfs wel 10 jaar lopende contracten die telkens weer stilletjes werden verlengd. Dit soort lange looptijden zijn vandaag de dag niet meer toegestaan, nu is een driejarig contract de standaardnorm. U mag nog wel vrij kiezen voor een 5 jarige termijn, dit is vaak goedkoper. Na afloop van deze termijn is het echter wel verplicht om terug te gaan naar de standaardnorm van 3 jaar.

Veel verzekeraars werken tegenwoordig steeds meer met jaarcontracten. Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren voordat alle verzekeraars worden verplicht tot het stellen van jaarcontracten als standaardnorm.
 

Opzegtermijn AOV meestal 2 maanden

Wanneer u een AOV wilt opzeggen, dan is de opzegtermijn in de meest gevallen 2 maanden. Loopt uw polis op 1 juli af? Dan moet u dus voor 1 mei de polis hebben opgezegd. U kunt maar beter ruim van te voren er bij zijn, dan hebt u nog wat speling.

Copyright © 2014-2020 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap