Zorgverzekering 2021 verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar
Een zorgverzekering afsluiten is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Dit geldt voor de basiszorgverzekering. Verzekeraars zijn verplicht u te accepteren voor de basiszorgverzekering. De inhoud van de basiszorgverzekering wordt bepaald door de overheid en is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Bekijk hier wat er allemaal in het basispakket 2021 zit. Toch vragen zorgverzekeraars allemaal een andere premie voor dezelfde dekking. Het is daarom verstandig om uw zorgverzekering te vergelijken. De basiszorgverzekering dekt medisch noodzakelijke zorgkosten. Tot 18 jaar zijn kinderen gratis meeverzekerd op de zorgpolis van de ouders. Daarna zijn zij verplicht zelf een zorgverzekering te nemen.
Naast de basisdekking, kunt u ook extra aanvullende dekkingen kiezen. Deze bieden extra zorg tegen een meer premie. Deze zijn niet verplicht en de verzekeraar mag deze weigeren. U kunt uw aanvullende dekking bij een andere verzekeraar afsluiten dan waar u uw basisdekking kiest.
Zorgverzekering 2021: dit zijn de 3 belangrijkste wijzigingen
Ieder jaar zijn Nederlanders nieuwsgierig naar de nieuwe zorgverzekering. Wat zijn dit jaar de grootste veranderingen? Wij hebben de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet. Zo kunt u in een oogopslag zien wat u als burger zou moeten weten. Oftewel: de zorgverzekering 2021 in een notendop.
Er is dit jaar veel te melden. Dat kan ook niet anders. Het coronavirus heeft grote invloed op de zorgsector. De gevolgen hiervan komen ruimschoots aan bod. Verder bespreken we de zorgpremie en de toevoegingen aan het basispakket. Aan het eind behandelen we ook nog even het eigen risico.
1. De zorgpremie stijgt
Ja, helaas moeten we hiermee beginnen. Dit is de grootste verandering. De zorgpremie gaat in 2021 namelijk flink omhoog. Maar wat dit voor uw persoonlijke verzekering betekent, is nog onduidelijk. Dat werkt als volgt.
Ieder jaar geeft de overheid de zorgverzekeraars een zogeheten ‘rekenpremie’ mee. Hiermee kunnen de verzekeraars hun eigen premie vaststellen. In 2020 was de rekenpremie €1.373. In 2021 stijgt dat bedrag tot €1.417.
Logischerwijs is de verwachting dat ook uw persoonlijke premie zal stijgen. Terugblikkend op 2020 is dat niet vreemd. Door het coronavirus zijn de zorgkosten flink gestegen. Om dit te kunnen opvangen, hebben verzekeraars hun reserves verbruikt. In 2021 zijn daarom nieuwe inkomsten nodig.
De persoonlijke premie moet dus nog berekend worden. Maar knappe koppen hebben alvast een inschatting gemaakt. Dit is een inschatting van de gemiddelde stijging per persoon. Volgens deze berekening stijgt de zorgpremie met ongeveer 60 euro per jaar. Dat is dus 5 euro per maand. Nogmaals: dit is een inschatting. De daadwerkelijke stijgingen moeten nog bekend worden gemaakt.
Dan een datum voor in de agenda: 12 november 2020. Op die dag moeten de premies voor het komende jaar door alle zorgverzekeraars zijn geopenbaard.
2. Herstelzorg na coronavirus komt in basisverzekering
Wie corona heeft gehad, moet herstellen. Dat spreekt voor zich. Ook is het duidelijk dat dit veel geld kost. Gelukkig zit deze herstelzorg in de zorgverzekering 2021 bij de basisverzekering inbegrepen. Deze uitbreiding is ingegaan vanaf 18 juli 2020. De verandering blijft in ieder geval een jaar geldig.
Voor de duidelijkheid: de basisverzekering heeft iedereen. Dit is de wettelijk verplichte zorgverzekering voor alle Nederlanders. Hieronder valt bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Of aan het ziekenhuis. En in 2021 dus ook de herstelzorg na corona.
3. Extra vergoedingen in het basispakket
Naast de herstelzorg na corona wordt er meer aan de basisverzekering toegevoegd. Dit zijn de extra vergoedingen voor de zorgverzekering 2021:
- Sinds 16 april 2020 zit het medicijn tegen eierstokkanker in het basispakket. De naam van dit medicijn is olaparib. Het merk van dit medicijn is Lynparza.
- Sinds 1 mei van dit jaar is het medicijn tegen lymfeklierkanker hieraan toegevoegd. Dit medicijn heet axicabtagene ciloleucel. Het merk dat wordt vergoed is Yescarta.
- Ouderen krijgen vaak dagbehandeling in groepsverband. Vanaf 2021 wordt dit door de basisverzekering vergoed. Dit geldt eveneens voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.
Tot slot: het eigen risico blijft gelijk
We kunnen afsluiten met goed nieuws. Want de zorgverzekering 2021 verschilt natuurlijk niet in álle opzichten van 2020. Lang niet, zelfs. Er blijft ook gewoon veel hetzelfde. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het eigen risico. Ook in 2021 betaalt u maximaal 385 euro zelf. Dit is het eigen risico voor zorg uit uw basisverzekering. De verwachting is dat dit niet alleen voor 2021 geldt. Dit zou ook moeten gelden voor de jaren die daarna komen.
Zorgverzekering vergelijken 2021
De beste zorgverzekering 2021 kiezen
De beste zorgverzekering is voor iedereen anders en zou moeten voldoen aan al uw wensen. Daarnaast zou de premie laag moeten blijven en declaraties vlot afgehandeld moeten worden. Hieronder vindt u enkele tips om de beste zorgverzekering te vinden met de zorgvergelijker van Totaalbesparen.com:
1. Geef precies aan wat uw wensen zijn
Met de zorgvergelijker van Totaalbesparen.com heeft u de mogelijkheid precies aan te geven waar u naar op zoek bent. Zo kunt u naast de basisverzekering met- of zonder vrije zorgkeuze, verschillende aanvullende verzekeringen kiezen. De eerste stap naar de beste zorgverzekering is om voor uzelf duidelijk te hebben waarnaar u precies op zoek bent. Vervolgens geeft u dit aan via filters de zorgvergelijker.
2. Bepaal de hoogte van het eigen risico
De volgende stap is het eigen risico. Het verplicht eigen risico van 385 euro kunt u niet veranderen. Er bestaat echter ook een vrijwillig eigen risico. Verwacht u geen zorg te gebruiken in het aankomend jaar? Dan kunt u een vrijwillig eigen risico instellen. U zult zien dat de premies hierdoor flink lager worden. U kunt een maximum van 885 euro eigen risico kiezen.
3. Bepaal welke aanvullende verzekeringen u nodig heeft
Binnenkort een nieuwe bril nodig? Bang dat u gaatjes heeft? Dan is het handig een aanvullende verzekering af te sluiten. Met onze zorgvergelijker kunt u kiezen voor een groot aantal aanvullende verzekeringen. Vraag u bij het kiezen van een aanvullende verzekering wel af of het niet voordeliger is de verwachte kosten zelf te betalen. Wanneer u bijvoorbeeld nooit gaatjes heeft, kan het een stuk voordeliger zijn om de periodieke tandartscontrole uit eigen zak te betalen.
4. Kijk goed wat er onder de basisverzekering valt
Om te achterhalen of u een aanvullende zorgverzekering nodig heeft is het belangrijk om te weten wat er onder de basisverzekering valt. In onderstaande tabel kunt u zien wat er in 2021 onder de basisverzekering en onder de aanvullende zorgverzekering valt.
5. Bekijk beoordelingen van verzekeraars
Om de beste zorgverzekering te vinden, is het belangrijk te weten wat de huidige klanten van een verzekeraar vinden van het product dat aangeboden wordt. Door deze ervaringen te combineren met de prijs van de zorgverzekering, wordt onze prijs/kwaliteit beoordeling tot stand gebracht. Houdt ook hier rekening mee bij het kiezen van een verzekeraar.
Basisverzekering | Aanvullende verzekering |
---|
Huisartsenzorg | Tandheelkundige zorg voor volwassen |
Medicijnen | Fysiotherapie (bij niet-chronische klachten) |
Verblijf , onderzoek en behandeling in het ziekenhuis | Alternatieven geneeswijzen, zoals acupunctuur, chiropractie of vaktherapie |
Psychologische zorg | Brillen- en lenzen |
Verloskundige zorg | Orthodontie |
Kraamzorg | Anticonceptie (vanaf 21 jaar) |
Wijkverpleging | Vaccinaties |
Ziekenvervoer (spoedeisend) | Podotherapie en steunzolen |
Logopedie | Eigen bijdrage voor hulpmiddelen en medicijnen |