Paardenverzekering

In Nederland zijn er 450.000 paarden. Niet vreemd dus, dat er speciale paardenverzekeraars zijn om een paardenverzekering bij af te sluiten. De meeste paardenverzekeraars bieden verschillende dekkingen waar u zelf een pakket uit samenstelt. Maar sommige werken alleen met een verzekering op maat.

Dierenverzekering vergelijken

Verzekering paard

Verzekering paard

Wie een paard of pony heeft, weet hoeveel zorg, tijd en geld het kost. Een paard is een kostbaar bezit. Daarom is het verstandig om uw dier te verzekeren. Er zijn verschillende dekkingen mogelijk. Bij de meeste paardenverzekeraars heeft u keuze uit een basisverzekering, ook wel beperkte dekking genoemd, en uitgebreidere verzekeringen. Daarnaast zijn er aanvullende dekkingen en ziektekostenverzekeringen.

Paardenverzekering vergelijken

Om goed te ontdekken welke verzekering bij u past, zet u eerst op een rijtje wat u wilt verzekeren. Heeft u alleen een basisdekking nodig? Bijvoorbeeld omdat u alleen recreatief rijdt? Of heeft u een duur wedstrijdpaard en wilt u geen enkel risico lopen? Gaat u een paardenverzekering afsluiten, dan moet u eerst weten wat u wilt. Bij ons kunt u online een paardenverzekering vergelijken. U zult zien dat de onderlinge verschillen best groot zijn.

Beste paardenverzekering

Wat de beste paardenverzekering is, bepaalt u dus zelf. De samenstelling van de verzekering verschilt per verzekeraar. De meeste paardenverzekeraars bieden u een keuze uit de onderstaande verzekeringen.

Beperkte dekking

In de simpelste uitvoering is de basisverzekering niet meer dan een verzekering voor als het paard acuut sterft. Dat houdt in dat uw dier overlijdt aan de gevolgen van een ongeval of een acute ziekte. Soms is ook blijvende ongeschiktheid na een ongeval opgenomen in de beperkte dekking.

Uitgebreide dekking

Heeft u een duur paard? En wilt u financieel minder risico lopen? Dan kiest u voor een uitgebreidere paardenverzekering. U verzekert daarmee behalve het overlijden van het paard onder meer ook blijvende ongeschiktheid door blessures of kreupelheid, door castratie of door het werpen van uw merrie.

Diefstalverzekering paard

Bent u bang voor diefstal van uw paard? Ook daarvoor kunt u zich verzekeren. Een diefstalverzekering voor paarden is een aanvullende dekking op de basis- of uitgebreide paardenverzekering. Is uw paard gestolen, dan ontvangt u een schadevergoeding.

Brandverzekering paard

Een brandverzekering voor uw paard dekt schade die ontstaat door brand en “hemelvuur”. Met hemelvuur bedoelt men uiteraard blikseminslag. Deze dekking is vaak een aanvullende verzekering. Maar soms zit dood door blikseminslag al bij de basisverzekering inbegrepen. Let dus goed op de polisvoorwaarden.

Ziektekostenverzekering paard

De ziektekostenverzekering voor uw paard is meestal een aanvullende verzekering op uw gekozen pakket. Deze verzekering verschilt per verzekeraar: vaak heeft u ook hier weer keuze uit een beperkte dekking en uitgebreidere dekkingen. Zo’n beperkte dekking verzekert bijvoorbeeld alleen koliek. Er zijn maar weinig paardenverzekeraars die een ziektekostenverzekering als ‘losse’ verzekering aanbieden, zonder op zijn minst een basisverzekering.

Overige paardenverzekeringen

Wie in de wereld van paardenverzekeringen duikt, ontdekt dat er tal van mogelijkheden zijn. Voor paardenfokkers zijn de speciale dekhengstverzekering, vruchtverzekering en embryoverzekering interessant. Ook zijn er aparte crematieverzekeringen, castratieverzekeringen, operatieverzekeringen en transportverzekeringen. Rijdt u alleen recreatief? Dan hoeft u zich hier meestal niet in te verdiepen. Vaak heeft u aan een combinatie van een goede basisdekking en ziektekostenverzekering al voldoende.

Paardenverzekering kosten

Als u eenmaal weet wat u wilt meeverzekeren, kunt u elke paardenverzekering vergelijken. Zoals u hierboven al heeft gelezen, zijn er grote onderlinge verschillen tussen paardenverzekeraars. De vraag ‘wat kost een paardenverzekering’ is dan ook niet gemakkelijk te beantwoorden. De hoogte van de premie van uw paardenverzekering hangt af van onder meer:
  • Het verzekerd bedrag
  • De gekozen dekkingen
  • Eventueel eigen risico
  • Leeftijd van het paard

Paard in cijfers

  • In Nederland zijn er 450.000 paarden
  • 80% van de ruiters is vrouw
  • Jaarlijks raken 66.000 ruiters geblesseerd tijdens het paardrijden

Veelgestelde vragen over paardenverzekeringen


Is een keuring verplicht voordat ik de verzekering afsluit?
Nee. Er zijn verzekeraars bij wie u online, zonder keuring en zonder adviesgesprek, een verzekering kunt afsluiten.
Als mijn paard schade veroorzaakt bij een ander, is dat gedekt met de paardenverzekering?
Dit is niet gedekt met een paardenverzekering. Meestal is dit wel verzekerd met uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Check uw polisvoorwaarden.
Ik heb meerdere paarden. Moet ik elk paard apart verzekeren?
In principe wel. Heeft u veel paarden? Dan kunt u kiezen voor een collectieve paardenverzekering. Vaak is hier wel een minimum aantal dieren voor nodig.
Is er een leeftijdsgrens voor een paardenverzekering?
De meeste verzekeraars hanteren inderdaad een leeftijdsgrens voor het afsluiten van een paardenverzekering. Bijvoorbeeld een ondergrens van 3 jaar en een bovengrens van 15 jaar.
Mag iemand anders op mijn paard rijden?
Ja, want de verzekering is immers afgesloten voor het paard. Niet voor de berijder.
Kan ik de paardenverzekering overdragen aan een ander als ik het paard verkoop?
Meestal mag de nieuwe eigenaar de polis overnemen. Dit is echter niet verplicht.
Geldt een paardenverzekering ook voor ezels?
Ja, bij de meeste paardenverzekeraar kunt u paarden, ezels en pony’s verzekeren.
Is mijn paard ook verzekerd als ik op de openbare weg rijdt?
Ja. Wel raden wij u aan om alleen als ervaren ruiter op de openbare weg te rijden.

Copyright © 2014-2020 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap