Paardenverzekering

Wilt u uw paard verzekeren? Dan is dat een verstandige keuze, want een paard is een kostbaar bezit. Er zijn verschillende paardenverzekeraars waar u een goede paardenverzekering kunt afsluiten. Paardenverzekeringen vergelijken is vooraf erg verstandig, zodat u niet teveel premie betaald.

Dierenverzekering vergelijken

Paardenverzekeringen

Reaal dierenverzekering

In Nederland leven 450.000 paarden. En als eigenaar van een paard weet u dat het paard ook wel eens zorg nodig heeft of schade toebrengt. Hiervoor kunt u uw paard verzekeren. Bovendien is een paard een kostbaar bezit. Een paard verzekeren is daarom een verstandige keuze. Voor een verzekeraar is het van belang om te weten of u uw paard alleen recreatief rijdt en verzorgd of dat u er wedstrijden op rijdt. Daarnaast is het natuurlijk van belang om de juiste dekking te kiezen voor uw geliefde dier. Een paard verzekeren is niet verplicht. Als eigenaar bent u wel verantwoordelijk voor uw paard. Niet alleen voor de gezondheid van het paard, maar ook voor eventuele schade die het paard toebrengt aan anderen.

  [inhoudsopgave]


Verzekering paard: de dekkingen


Er zijn verschillende dekkingen mogelijk bij het afsluiten van een paardenverzekering. Allereerst is er de basis dekking en deze kunt u uitbreiden met verschillende aanvullende dekkingen. Denk bijvoorbeeld aan een dekking tegen ziektekosten, diefstal of brand. Hieronder vertellen wij u meer over de verschillende paardenverzekeringen.

Basis dekking
De basis dekking is simpel gezegd een verzekering indien het paard acuut sterft. U ontvangt een uitkering indien uw paard overlijdt aan de gevolgen van een ongeval of een acute ziekte. Bij de basis dekking is soms ook blijvende ongeschiktheid na een ongeval opgenomen in de dekking.

Uitgebreide dekking
Heeft u een duur paard en wilt u financieel minder risico lopen? Dan kiest u voor een uitgebreidere paardenverzekering. U verzekert daarmee behalve het overlijden van het paard onder meer ook blijvende ongeschiktheid door blessures of kreupelheid, door castratie of door het werpen van uw merrie.

Aanvullende verzekeringen
Naast de basis en uitgebreide dekking, kunt uw uw paard ook aanvullend verzekeren.
 • Diefstal dekking: Bent u bang dat uw paard gestolen wordt? Dan kunt u een diefstal verzekering voor uw paard afsluiten. Een diefstalverzekering voor paarden is een aanvullende dekking op de basis- of uitgebreide paardenverzekering. Is uw paard gestolen, dan ontvangt u een schadevergoeding.
 • Brand dekking: Een brandverzekering voor uw paard dekt schade die ontstaat door brand en “hemelvuur”. Met hemelvuur wordt een blikseminslag bedoeld. Deze dekking is vaak een aanvullende verzekering. Maar soms zit dood door blikseminslag al bij de basisverzekering inbegrepen. Let dus goed op de polisvoorwaarden.
 • Ziektekostenverzekering paard: De ziektekostenverzekering voor uw paard is meestal een aanvullende verzekering op uw gekozen pakket. Deze verzekering verschilt per verzekeraar: vaak heeft u ook hier weer keuze uit een beperkte dekking en uitgebreidere dekkingen. Zo’n beperkte dekking verzekert bijvoorbeeld alleen koliek. Er zijn maar weinig paardenverzekeraars die een ziektekostenverzekering als ‘losse’ verzekering aanbieden, zonder op zijn minst een basisverzekering.
 • Overige paardenverzekeringen: Wie in de wereld van paardenverzekeringen duikt, ontdekt dat er tal van mogelijkheden zijn. Voor paardenfokkers zijn de speciale dekhengstverzekering, vruchtverzekering en embryoverzekering interessant. Ook zijn er aparte crematieverzekeringen, castratieverzekeringen, operatieverzekeringen en transportverzekeringen. Rijdt u alleen recreatief? Dan hoeft u zich hier meestal niet in te verdiepen. Vaak heeft u aan een combinatie van een goede basisdekking en ziektekostenverzekering al voldoende.

Beste paardenverzekering


Een paard verzekeren of niet, is uw eigen keus. Als u kiest om wel een paardenverzekering te nemen, dan bepaalt u ook zelf welke verzekering bij u past. Op de vraag wat de beste paardenverzekering is, kunnen we geen eenduidig antwoord geven. De samenstelling van de verzekering verschilt per verzekeraar en iedere eigenaar heeft andere wensen. Door het maken van een paardenverzekering vergelijking komt u erachter wat de beste paardenverzekering voor u is.

Paardenverzekering vergelijken


Wilt u uw paard verzekeren? Dan is een paardenverzekering vergelijken een verstandige keus. Om te ontdekken welke verzekering bij u past, zet u eerst op een rijtje wat u wilt verzekeren. Heeft u alleen een basisdekking nodig? Bijvoorbeeld omdat u alleen recreatief rijdt? Of wilt u liever een uitgebreide verzekering omdat u een duur wedstrijdpaard heeft en geen enkel risico wilt lopen? Noteer wat uw wensen zijn en start de vergelijking. Bij ons kunt u online een paardenverzekering vergelijken. U zult zien dat de premie verschillen tussen verzekeraars best groot zijn. Dat is fijn om te weten voordat u een paardenverzekering afsluiten gaat.

Paardenverzekering kosten


Als u eenmaal weet wat u wilt verzekeren, kunt u iedere paardenverzekering vergelijken. Zoals u hierboven al heeft gelezen, zijn er grote onderlinge verschillen tussen paardenverzekeraars. Niet alleen qua premie maar ook qua voorwaarden. De vraag ‘wat kost een paardenverzekering’ is dan ook niet gemakkelijk te beantwoorden. De hoogte van de premie van uw paardenverzekering hangt af van onder meer:
 • Het verzekerd bedrag
 • De gekozen dekkingen
 • Eventueel eigen risico
 • Leeftijd van het paard

Paard in cijfers

 • In Nederland zijn er 450.000 paarden
 • 80% van de ruiters is vrouw
 • Jaarlijks raken 66.000 ruiters geblesseerd tijdens het paardrijden


Veelgestelde vragen over paardenverzekeringen


Is een keuring verplicht voordat ik de verzekering afsluit?
Nee. Er zijn verzekeraars bij wie u online, zonder keuring en zonder adviesgesprek, een verzekering kunt afsluiten.

Als mijn paard schade veroorzaakt bij een ander, is dat gedekt met de paardenverzekering?
Dit is niet gedekt met een paardenverzekering. Meestal is dit wel verzekerd met uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Dit staat in de polisvoorwaarden van uw aansprakelijkheidsverzekering.

Ik heb meerdere paarden. Moet ik elk paard apart verzekeren?
In principe wel. Heeft u veel paarden? Dan kunt u kiezen voor een collectieve paardenverzekering. Vaak is hier wel een minimum aantal dieren voor nodig.

Is er een leeftijdsgrens voor een paardenverzekering?
De meeste verzekeraars hanteren inderdaad een leeftijdsgrens voor het afsluiten van een paardenverzekering. Bijvoorbeeld een ondergrens van 3 jaar en een bovengrens van 15 jaar.

Mag iemand anders op mijn paard rijden?
Ja, want de verzekering is afgesloten voor het paard en niet voor de berijder.

Kan ik de paardenverzekering overdragen aan een ander als ik het paard verkoop?
Meestal mag de nieuwe eigenaar de polis overnemen. Dit is echter niet verplicht.

Geldt een paardenverzekering ook voor ezels?
Ja, bij de meeste paardenverzekeraar kunt u paarden, ezels en pony’s verzekeren.

Is mijn paard ook verzekerd als ik op de openbare weg rijdt?
Ja. Wel raden wij u aan om alleen als ervaren ruiter op de openbare weg te rijden.

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01