Paardenverzekering

Wilt u uw paard verzekeren? Dat is een verstandige keuze, want een paard is een kostbaar bezit. Hieronder leest u alles over de paardenverzekering en hoe u de beste uitkiest.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 7 mei 2021
Mike werkt al meer dan 2 jaar in de verzekeringsbranche. Al deze tijd houdt hij zich bezig met het beheren van de site, schrijven van teksten, persberichten en het uitvoeren van onderzoeken. Zijn doel is om alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Verzekeren is vaak helemaal niet moeilijk en dat hoopt hij met zijn teksten duidelijk te maken.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 12 november 2022

Waarom een paard verzekeren?

In Nederland leven zo’n 450.000 paarden. En als eigenaar van een paard weet u dat het paard regelmatig zorg nodig heeft of schade toebrengt. Hiervoor kunt u uw paard verzekeren. Bovendien is een paard een kostbaar bezit. Een paard verzekeren is daarom een verstandige keuze. Voor een verzekeraar is het van belang om te weten of u uw paard alleen recreatief rijdt en verzorgd of dat u er wedstrijden op rijdt. Een paard verzekeren is niet verplicht. Als eigenaar bent u wel verantwoordelijk voor uw paard. Niet alleen voor de gezondheid van het paard, maar ook voor eventuele schade die het paard toebrengt aan anderen.

Paardenverzekering vergelijken

Wilt u uw paard verzekeren? Dan is een paardenverzekering vergelijken een verstandige keus. U ziet dan snel waar u het beste uit bent. Bedenk vooraf goed wat uw wensen zijn en wat u gedekt wilt hebben. Denk aan een overlijden, ziektekosten of diefstal.

Verzekeraars vergelijken

Er zijn niet veel verzekeraars die een paardenverzekering aanbieden. Wij hebben er een drietal opgenomen, namelijk EFO, Equipe en HippoHorseInsurance. Welke u kiest is volledig uw eigen keus. Wij zijn 100% onafhankelijk en krijgen geen vergoeding van deze verzekeraars.

paardenverzekering

Dekking paardenverzekering

U heeft de keuze uit een aantal dekkingen bij het afsluiten van een paardenverzekering. Allereerst is er de basis- en uitgebreide dekking. Daarnaast kunt u kiezen voor een of meerdere aanvullende dekkingen. Bijvoorbeeld tegen ziektekosten, diefstal of brand. Hieronder vertellen wij u meer over de verschillende dekkingen.

Hoe meer dekkingen u kiest, hoe hoger de premie is.

Basis dekking

De basis dekking is simpel gezegd een verzekering indien het paard acuut sterft. U ontvangt een uitkering indien uw paard overlijdt aan de gevolgen van een ongeval of een acute ziekte. Bij de basis dekking is soms ook blijvende ongeschiktheid na een ongeval opgenomen.

Uitgebreide dekking Heeft u een duur paard en wilt u financieel minder risico lopen? Dan kiest u voor een uitgebreidere paardenverzekering. U verzekert daarmee behalve het overlijden van het paard onder meer ook blijvende ongeschiktheid door blessures of kreupelheid, door castratie of door het werpen van uw merrie.

Aanvullende verzekeringen Naast de basis en uitgebreide dekking, kunt uw uw paard ook aanvullend verzekeren.
 • Diefstal dekking: Bent u bang dat uw paard gestolen wordt? Dan kunt u een diefstal verzekering voor uw paard afsluiten. Zodra uw paard gestolen is, ontvangt u een schadevergoeding.
 • Brand dekking: Een brandverzekering voor uw paard dekt schade die ontstaat door brand en bliksem. Soms zit een overlijden door bliksem al bij de basisverzekering inbegrepen. Let dus goed op de voorwaarden.
 • Ziektekostenverzekering paard: De ziektekostenverzekering voor uw paard is meestal een aanvullende verzekering op uw gekozen pakket. Op de website van de verzekeraar leest u precies wat er wel en niet wordt vergoed.
 • Overige paardenverzekeringen: Wie in de wereld van paardenverzekeringen duikt, ontdekt dat er tal van mogelijkheden zijn. Voor paardenfokkers zijn de speciale dekhengstverzekering, vruchtverzekering en embryoverzekering interessant. Ook zijn er aparte crematieverzekeringen, castratieverzekeringen, operatieverzekeringen en transportverzekeringen. Rijdt u alleen recreatief? Dan hoeft u zich hier meestal niet in te verdiepen. Vaak heeft u aan een combinatie van een goede basisdekking en ziektekostenverzekering al voldoende.

Paardenverzekering kosten

Als u eenmaal weet wat u wilt verzekeren, kunt u de paardenverzekering vergelijken. Er zijn flinke verschillen tussen de verzekeraars. Niet alleen qua premie maar ook qua voorwaarden. De vraag ‘wat kost een paardenverzekering’ is dan ook niet gemakkelijk te beantwoorden. De hoogte van de premie van uw paardenverzekering hangt af van onder meer het verzekerd bedrag, de gekozen dekkingen, het eigen risico en het paard zelf. 

Paardenverzekering vergelijken 2022

EFO
2
16
per maand
 • Al sinds 1905 specialist
 • Keuze uit 3 basis dekkingen
 • Verzekerd vanaf een paar euro per maand
Equipe
% 3
25
van de verzekerde waarde
 • Premie afhankelijk van de waarde van het paard
 • Keus uit veel aanvullende dekkingen
 • Complete dekking
HippoHorseInsurance paardenverzekering
HippoHorse
% 3
25
van de verzekerde waarde
 • Premie afhankelijk van de waarde van het paard
 • Keuze uit 4 basis dekkingen
 • Vraag zelf een offerte op

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • EFO
 • Equipe
 • HippoHorse