Levensverzekering

Een levensverzekering is een verzekering die uitkeert op een vooraf besproken moment of bij overlijden. De verzekering zorgt ervoor dat uw nabestaanden zonder financiële problemen achterblijven zodra u overlijdt en er een inkomen wegvalt.

Vergelijk levensverzekeringen
  1. [inhoudsopgave]
levensverzekering

Wat is een levensverzekering?

Een levensverzekering is simpel gezegd een verzekering waar u maandelijks premie voor betaald en het opgebouwde bedrag na verloop van tijd uitgekeerd wordt. De uitkering kan plaatsvinden zodra u overlijdt. Het geld wordt dan uitgekeerd aan uw nabestaanden. Ook kan de uitkering plaatsvinden als u nog leeft op een afgesproken moment. U kiest zelf waar u het geld aan uitgeeft. Een levensverzekering wordt ook wel een overlijdensrisicoverzekering genoemd.

Met een levensverzekering bepaalt u zelf;

  • aan wie het bedrag wordt uitgekeerd

  • wanneer het bedrag wordt uitgekeerd

  • en de hoogte van het bedrag.


Waarom een levensverzekering?

Een levensverzekering wordt afgesloten om bijvoorbeeld een hypotheek af te lossen of voor aanvullend pensioen. Veel mensen sluiten een levensverzekering af zodra zij een hypotheek nemen. De geldverstrekker vereist dan veelal dat er een levensverzekering aanwezig is, zodat hij weet dat er geld beschikbaar is zodra een van beiden overlijdt.

Soorten levensverzekeringen

Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen. U kiest degene die bij u past.

Gelijkblijvend

Bij deze dekking blijft het uit te keren bedrag gelijk, zowel tijdens de looptijd als na overlijden.

Lineair dalend

Bij een lineair dalende dekking daalt het bedrag dat wordt uitgekeerd na overlijden ieder jaar met een vast percentage.

Annuïtair dalend

Met aan annuïtair dalende dekking daalt het bedrag dat wordt uitgekeerd ieder jaar, ook tijdens de looptijd van de verzekering. U kiest zelf het percentage.

Verschil levens- en uitvaartverzekering

Een levensverzekering wordt vaak verward met een uitvaartverzekering, terwijl deze wel degelijk anders zijn. Met een levensverzekering kiest u zelf wanneer deze uitkeert, bij leven of bij overlijden. Bovendien kunnen uw nabestaanden zelf weten wat ze met het uitgekeerde bedrag doen. Bijvoorbeeld de hypotheek aflossen, de studies van kinderen betalen of het geld gebruiken als extra pensioen.

Een uitvaartverzekering kiest u om uw nabestaanden niet op te zadelen met de kosten van uw uitvaart. Het bedrag dat wordt uitgekeerd dient te worden besteed aan uw uitvaart.

Waarop letten bij afsluiten levensverzekering

Gezondheid

Let op uw gezondheid. Zodra u een levensverzekering wilt afsluiten, zal de verzekeraar de kans inschatten hoe snel u zult overlijden. U dient veelal een gezondheidsverklaring in te vullen. Als u ongezond leeft, een te hoog BMI heeft of ziek bent, kan de verzekeraar u weigeren, een (extra) medische keuring vereisen of de premie verhogen. Hoe gezonder u bent en leeft, hoe beter dat is.

Verzekerd bedrag

Hoe hoger het bedrag is dat uitgekeerd dient te worden, hoe meer premie u zult
moeten betalen. Zorg ervoor dat dit bedrag niet te hoog is en u dit ook kunt betalen als u
(tijdelijk) minder inkomen ontvangt.

Looptijd

Een levensverzekering keert uit op een vooraf afgesproken moment óf zodra u overlijdt
binnen de looptijd van de verzekering. Overlijdt u na de looptijd,
dan wordt er geen geld uitgekeerd.


Veelgestelde vragen

Dit kiest u zelf. U kunt de uitkering zelf ontvangen als u nog leeft. Als u kiest voor een uitkering bij overlijden, dan kiest u zelf welke nabestaanden het geld ontvangen.

Nee, u betaalt premie tot de duur van de looptijd van de verzekering. Als u uw hypotheek eerder aflost, betaalt u nog wel premie voor uw levensverzekering.

In principe is de verzekering niet verplicht. Als u echter een hypotheek wilt afsluiten, dan wordt een levensverzekering veelal wel als vereiste gesteld. In dat geval dient u wel een levensverzekering af te sluiten. Dit geldt dan als onderpand voor de geldverstrekker.

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01