Levensverzekering

Een levensverzekering is een verzekering die uitkeert op een vooraf besproken moment of bij overlijden. De verzekering zorgt ervoor dat uw nabestaanden zonder financiële problemen achterblijven zodra u overlijdt en er een inkomen wegvalt.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 19 april 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 02 juni 2021

Wat is een levensverzekering?

Een levensverzekering is simpel gezegd een verzekering waar u maandelijks premie voor betaald en het opgebouwde bedrag na verloop van tijd uitgekeerd wordt. De uitkering kan plaatsvinden zodra u overlijdt. Het geld wordt dan uitgekeerd aan uw nabestaanden. Ook kan de uitkering plaatsvinden als u nog leeft op een afgesproken moment. U kiest zelf waar u het geld aan uitgeeft. Een levensverzekering wordt ook wel een overlijdensrisicoverzekering genoemd.

Met een levensverzekering bepaalt u zelf;

  • aan wie het bedrag wordt uitgekeerd
  • wanneer het bedrag wordt uitgekeerd
  • en de hoogte van het bedrag

Waarom een levensverzekering?

Een levensverzekering wordt afgesloten om bijvoorbeeld een hypotheek af te lossen of voor aanvullend pensioen. Veel mensen sluiten een levensverzekering af zodra zij een hypotheek nemen. De geldverstrekker vereist dan veelal dat er een levensverzekering aanwezig is, zodat hij weet dat er geld beschikbaar is zodra een van beiden overlijdt.

Soorten levensverzekeringen

Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen. U kiest degene die bij u past.

Gelijkblijvend: Bij deze dekking blijft het uit te keren bedrag gelijk, zowel tijdens de looptijd als na overlijden.

Lineair dalend: Bij een lineair dalende dekking daalt het bedrag dat wordt uitgekeerd na overlijden ieder jaar met een vast percentage.

Annuïtair dalend: Met aan annuïtair dalende dekking daalt het bedrag dat wordt uitgekeerd ieder jaar, ook tijdens de looptijd van de verzekering. U kiest zelf het percentage.

levensverzekering vergelijken

Verschil levens- en uitvaartverzekering

Een levensverzekering wordt vaak verward met een uitvaartverzekering, terwijl deze wel degelijk anders zijn. Met een levensverzekering kiest u zelf wanneer deze uitkeert, bij leven of bij overlijden. Bovendien kunnen uw nabestaanden zelf weten wat ze met het uitgekeerde bedrag doen. Bijvoorbeeld de hypotheek aflossen, de studies van kinderen betalen of het geld gebruiken als extra pensioen.

Een uitvaartverzekering kiest u om uw nabestaanden niet op te zadelen met de kosten van uw uitvaart. Het bedrag dat wordt uitgekeerd dient te worden besteed aan uw uitvaart.

Waarop letten bij afsluiten levensverzekering

Gezondheid
Let op uw gezondheid. Zodra u een levensverzekering wilt afsluiten, zal de verzekeraar de kans inschatten hoe snel u zult overlijden. U dient veelal een gezondheidsverklaring in te vullen. Als u ongezond leeft, een te hoog BMI heeft of ziek bent, kan de verzekeraar u weigeren, een (extra) medische keuring vereisen of de premie verhogen. Hoe gezonder u bent en leeft, hoe beter dat is.

Verzekerd bedrag
Hoe hoger het bedrag is dat uitgekeerd dient te worden, hoe meer premie u zult moeten betalen. Zorg ervoor dat dit bedrag niet te hoog is en u dit ook kunt betalen als u (tijdelijk) minder inkomen ontvangt.

Looptijd
Een levensverzekering keert uit op een vooraf afgesproken moment óf zodra u overlijdt binnen de looptijd van de verzekering. Overlijdt u na de looptijd, dan wordt er geen geld uitgekeerd.

monuta levensverzekering
DELA
8
93
per maand
  • Goede klantbeoordeling
  • Ruime dekkingen
Monuta
9
25
per maand
  • Ruime dekking
  • Zelf samenstellen