Vrijwaringsbewijs scooterverzekering

Het vrijwaringsbewijs toont aan dat u géén eigenaar meer bent van de scooter. U ontvangt dit bewijs zodra de scooter is verkocht of gesloopt.

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Een vrijwaringsbewijs is een document dat aantoont dat het kenteken van een voertuig niet meer op uw naam staat. De verplichtingen die hierbij komen kijken, zoals het hebben van een scooterverzekering, vervallen. U ontvangt dit document als u de scooter verkoopt of sloopt.

Vrijwaringsbewijs bij verkoop scooter

Zodra u uw scooter verkoopt, dient de koper de scooter op zijn naam te zetten. Dit noemen we het overschrijven van een kenteken. De medewerker bij het loket schrijft de scooter over en geeft u een vrijwaringsbewijs. U bent vanaf nu niet meer de eigenaar van de scooter. Hiermee bent u ook niet meer verplicht tot het hebben van een scooterverzekering en niet meer verantwoordelijk voor (nieuwe) boetes. Deze verantwoordelijkheid ligt vanaf nu bij de koper van de scooter.

Vrijwaringsbewijs bij defecte scooter of slopen

Indien uw scooter rijp is voor de sloop, dan kunt u de scooter laten slopen door een RDW erkend sloopbedrijf. Zij zullen u een vrijwaringsbewijs afgeven.

Kenteken scooter overschrijven

Een kenteken overschrijven kunt u op twee manieren doen. Online via de tool van de RDW of bij een PostNL kentekenloket. Als u een scooter overschrijft, neem dan de volgende documenten mee:

  • Deel 1B van het originele tenaamstellingsbewijs
  • Het overschrijvingsbewijs
  • Een geldig legitimatiebewijs

    óf
  • Het kentekencard (kentekenbewijs op creditcardformaat) met de tenaamstellingscode
  • Een geldig legitimatiebewijs


Zodra het kenteken is overgeschreven, ontvangt u als verkoper het vrijwaringsbewijs. Bewaar dit bewijs goed, want hij wordt maar een keer afgegeven. Met dit bewijs toont u aan dat u niet meer aansprakelijk bent voor het voertuig.

Beëindigen scooterverzekering

Als u uw scooter heeft verkocht of laten slopen en een vrijwaringsbewijs hebt ontvangen, hoeft u de scooter niet meer te verzekeren. De RDW zegt de verzekering niet automatisch op. Dit dient u zelf te doen. Het beëindigen van de scooterverzekering, regelt u via uw verzekeraar. De nieuwe eigenaar van de scooter kan uw verzekering niet overnemen. Hij of zij dient zelf een scooterverzekering af te sluiten.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • RDW