Zorgkosten declareren

In de meeste gevallen gaat het declareren van zorgkosten automatisch en hoeft u niets te doen. In sommige gevallen is het mogelijk dat u van uw zorgverlener een rekening ontvangt.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 20 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 20 april 2021

Zorgkosten automatisch declareren

In veel gevallen hoeft u zelf geen zorgkosten te declareren. De zorgverlener regelt dit automatisch met uw verzekeraar. En zijn er kosten waarvoor u niet bent verzekerd? Dan ontvangt u hiervoor een rekening van de verzekeraar. Dit gaat helemaal automatisch. Voor de meeste zorg zult u daarom geen rekening voorbij zien komen.

Zelf zorgkosten declareren

Heeft uw verzekeraar geen contract met de zorgverlener waar u naartoe bent gegaan? Of heeft u zorgkosten voorgeschoten? Dan zult u de zorgkosten zelf moeten declareren bij de verzekeraar. Hoe u dat doet leest u hier.

In 5 stappen zorgkosten online declareren

 1. Log in op de app of ‘mijn omgeving’ van de verzekeraar. Dit moet vaak met een DigiD.
 2. Vul uw gegevens in en die van uw declaratie/nota
 3. Upload de bijlage(n)
 4. De verzekeraar controleert de declaratie en bekijkt de vergoeding
 5. Het geld wordt teruggestort en mogelijk betaalt u nog een deel eigen risico

Zorgkosten per post declareren

Bij een aantal verzekeraars kunt u de zorgkosten ook nog per post indienen. Dit zijn er echter steeds minder. Heeft u gekozen voor een budget polis, dan wordt alles veelal online geregeld. Ook declareren. In dat geval kunt u geen zorgkosten per post declareren. Kijk op de website van uw verzekeraar of in de voorwaarden of u per post kunt declareren.

Wanneer zorgkosten declareren?

U kunt uw zorgkosten declareren tot 3 jaar na de factuurdatum. Soms is dit verkort tot 1 jaar. Controleer dit altijd goed.

Onze tip is om zorgkosten direct te declareren zodra deze binnen zijn of hiervoor een vast moment te prikken. Hiermee voorkomt u dat u het vergeet of een hoop achterstallige administratie moet doen op een later moment.

zorgkosten declareren

Wat heb ik nodig om zorgkosten te declareren?

Om zorgkosten te kunnen declareren heeft u het volgende nodig:

 • Inlogcodes van DigiD
 • De factuur van uw zorgverlener
 • Betaalbewijs (kopie van de afschrift of een bon)
 • En in sommige gevallen een declaratieformulier of een afsprakenkaart.

Wanneer worden zorgkosten terugbetaald?

Meestal worden zorgkosten binnen 10 werkdagen door de verzekeraar betaald. Hier is alleen geen vaste of wettelijke termijn voor. Het kan dus sneller of langzamer betaald worden.

Zijn zorgkosten aftrekbaar?

Een aantal zorgkosten is aftrekbaar. Het gaat hierbij om specifieke zorgkosten, zoals medicijnen en hulpmiddelen. Welke dit zijn en wat u hiervoor moet doen, leest u op de website van de Belastingdienst.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • Consumentenbond
 • Belastingdienst
 • DigiD.nl