Zorgverzekering opzeggen

Wilt u uw zorgverzekering niet alleen opzeggen, maar ook direct een nieuwe verzekeraar uitzoeken? Dan kunt u zorgverzekeringen vergelijken. Uw nieuwe verzekeraar regelt dan de opzegging voor u bij uw oude verzekeraar.

Zorgverzekering vergelijken

Hoe zegt u uw oude zorgverzekering op?

Een zorgverzekering opzeggen kan niet zomaar. Het is in Nederland namelijk verplicht om vanaf het achttiende levensjaar op ieder moment minimaal een basispolis zorgverzekering te hebben. Een zorgverzekering biedt bescherming tegen hoge kosten die het (onverwachte) gebruik van zorg met zich mee kunnen brengen. Daarom is het voor iedereen verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Het is mogelijk de dekking uit te breiden door een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit is niet verplicht. Een zorgverzekering opzeggen kan alleen in principe alleen in november of december van elk jaar.


Wanneer zorgverzekering opzeggen

Wie wil wisselen van zorgverzekeraar, krijgt daar twee maanden per jaar de tijd voor. Deze maanden zijn vastgesteld door de overheid. Het is enkel in november of december mogelijk de zorgverzekering op te zeggen en over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Tussentijds opzeggen is in principe niet mogelijk, tenzij u naar het buitenland vertrekt. Daarom is het belangrijk goed te vergelijken. De verzekeraars maken medio november de premies voor het nieuwe jaar bekend.

Er geldt een uitzondering: men moet een zorgverzekering afsluiten vanaf het achttiende levensjaar. Dat is wettelijk verplicht. Dit betekent dat wanneer het kind nu nog op de polis van de ouders staat bijgeschreven, deze vanaf zijn achttiende verjaardag zelf in het bezit moet zijn van een eigen polis. Dit geldt ook als het kind bijvoorbeeld in september jarig is. Vanaf de verjaardag moet de polis dan zijn afgesloten. Doe dit dus altijd van tevoren.

Bij overstappen in november of december geldt: de overstap gaat in vanaf 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. De verzekerde heeft uiterlijk tot 1 februari van het nieuwe kalenderjaar de tijd om de overstap te regelen.


Automatisch opzeggen bij overstappen

Wisselen van zorgverzekeraar is erg eenvoudig. Het is namelijk niet nodig om uw polis zelf op te zeggen. Alle zorgverzekeraars in Nederland bieden een overstapservice aan. Dat betekent dat de oude en de nieuwe zorgverzekeraar onderling de overstap regelen. De consument hoeft zelf dus niets te doen. Bovendien hoeft u geen rekening te houden met opzegtermijnen, omdat het ieder jaar alleen in november en december mogelijk is over te stappen. De meeste contracten van zorgverzekeraars hebben een looptijd van een jaar.


Waarom zorgverzekering vergelijken?

Zorgverzekeringen vergelijken is zeker voor de basisverzekering erg belangrijk. Niet de verzekeraars zelf, maar de overheid bepaalt de inhoud van een basispakket. Daarom is de basis zorgverzekering bij elke verzekeraar hetzelfde, op vrije zorgkeuze na. Bij het vergelijken dient men dan ook vooral te kijken naar de beoordeling van de klantenservice (kwaliteit) en de prijs van de polis. Bij aanvullende verzekeringen kunnen dekkingen wel variëren per verzekeraar, omdat de aanvullende polis wordt samengesteld door verzekeraars zelf. Start hier met het vergelijken van de zorgverzekering 2021.

Vergelijk zorg

Direct naar resultaat
Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01