Bromfietsverzekering vergelijken

Hier kunt u snel en simpel de bromfietsverzekering vergelijken. Bent u op zoek naar een goedkope bromfietsverzekering, kies dan voor de verzekeraar die als eerste getoond wordt. U kunt uw bromfiets direct verzekeren.

 1. [inhoudsopgave]

Bromfietsverzekering vergelijken via Totaalbesparen.com

Wat is de beste verzekering voor uw bromfiets? Om daar achter te komen, gaat u meerdere bromfietsverzekeringen vergelijken. Bepaal eerst welke dekking u wilt. U dient minimaal WA verzekerd te zijn. De meeste verzekeraars bieden behalve WA ook uitgebreidere bromfietsverzekeringen. En naast de basisverzekering zijn er nog aanvullende dekkingen om uit te kiezen. De voorwaarden van de uitgebreidere dekkingen verschillen onderling: vergelijken is daarom belangrijk!

Vergelijken doet u zo!

Gegevens

Vul alle gegevens zo goed mogelijk in. Op basis van deze gegevens worden alle bromfietsverzekeringen vergeleken.

Vergelijken

Klik op "Bromfietsverzekering vergelijken" en u ontvangt een overzicht van de premies die verzekeraars u bieden.

Een keuze maken

Maak een keuze en let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op dekking en kwaliteit.

Maak de overstap

Maak direct de overstap online. Dit is binnen 5 minuten goed te doen. U ontvangt een bevestigingsmail na de overstap.

*U heeft altijd recht op 14 dagen bedenktijd nadat de overstap is afgerond
bromfietsverzekering vergelijken

Dekkingen vergelijken

Uw bromfietsverzekering vergelijken begint bij het kiezen van de juiste dekking. Er zijn 3 verschillende dekkingen die u kunt kiezen. Hieronder hebben we ze voor u op een rij gezet.

WA bromfietsverzekering

Met de WA-verzekering bent u verzekerd voor schade die u veroorzaakt bij anderen. Dit betreft zowel schade aan de brommer als letsel bij personen. Schade aan uw eigen brommer is met de WA dekking niet verzekerd.

WA Plus bromfietsverzekering

Sommige verzekeraars bieden voor bromfietsen een WA Plus-verzekering. Hiermee verzekert u ook schade aan uw eigen brommer. Bijvoorbeeld voor diefstal. U bent niet verzekerd als u zelf schuldig bent voor schade. Zoals bij een aanrijding die u veroorzaakt. Let op: een WA Plus-verzekering heet soms heel anders bij een andere verzekeraar. Bijvoorbeeld Beperkt Casco. Of Diefstal-verzekering.

All Risk-bromfietsverzekering

Een All Risk-verzekering biedt u altijd de meeste zekerheid. Hiermee bent u ook verzekerd voor schade waarvoor u zelf verantwoordelijk bent. Tenzij u de schade met opzet of onder invloed veroorzaakt. Een All Risk-verzekering is hetzelfde als een Volledig Casco-verzekering.

 

Is een bromfietsverzekering verplicht?

Een bromfietsverzekering, ook wel brommerverzekering genoemd, is verplicht. U moet minimaal een WA-verzekering afsluiten voor uw bromfiets. Ook uw snorfiets, brommobiel, scooter of speed-pedelec moet u volgens de wet verzekeren.

Boete onverzekerde bromfiets

Heeft u een onverzekerde bromfiets? Dan riskeert u een boete van € 410,-. Dit bedrag geldt niet alleen voor rijden op een onverzekerde bromfiets. Heeft u uw bromfiets momenteel niet in gebruik en daarom niet verzekerd? Zorg dan dat u uw kenteken tijdelijk schorst bij de RDW. Alleen als u uw brommer schorst, hoeft u niet te voldoen aan de verzekeringsplicht.

Bromfietsverzekering

Aanvullende dekkingen

Uw bromfietsverzekering kunt u naar eigen wens uitbreiden met verschillende aanvullende dekkingen. Let goed op de inhoud van deze dekkingen. Soms is de naam hetzelfde, maar biedt een verzekeraar een andere service of een ander maximumbedrag. Veelvoorkomende aanvullingen zijn:

 • Ongevallen Opzittenden
 • Rechtshulp
 • Aanschafwaardegarantie
 • Pechhulp
 • Accessoires

Ongevallen Opzittenden

Met deze aanvullende dekking beschermt u uw passagiers en uw eigen financiële situatie. Uw passagier die na een ongeval blijvend invalide raakt of zelfs overlijdt, ontvangt een vergoeding van uw verzekeraar. Ook als uzelf iets overkomt, ontvangt u een bedrag.

Rechtshulp

Deze aanvullende verzekering heet ook wel eens Rechtsbijstand of Verhaalservice. De dekking kan inhoudelijk per verzekeraar verschillen. Over het algemeen komt het erop neer dat u en uw gezinsleden juridische bijstand ontvangen na een ongeval. Is dit al gedekt met een andere Rechtsbijstandverzekering? Dan heeft u deze aanvulling vaak niet nodig.

Aanschafwaardegarantie

Heeft u een gloednieuwe brommer? Deze is bij veel verzekeraars het eerste jaar verzekerd voor het aanschafbedrag. Bij sommige verzekeringen kunt u de periode verlengen met een aanschafwaardegarantie. Dan ontvangt u drie jaar lang de volledige aanschafwaarde als uw bromfiets is gestolen of total-loss is verklaard.

Pechhulp

Sommige verzekeraars bieden Pechhulp als aanvullende dekking. De dekking verschilt per verzekeraar. Bij de ene verzekeraar komt er binnen Nederland een monteur langs om uw bromfiets te repareren. De reparatie is dan gratis, maar vaak betaalt u wel voor onderdelen. Bij andere verzekeraars brengen ze u en uw defecte bromfiets naar een door u gekozen adres, zonder reparatie.

Accessoires

Accessoires zijn meestal standaard tot een maximumbedrag meeverzekerd. Vaak is dat € 250,-. Heeft u extra accessoires aan uw bromfiets gemonteerd? Meestal verhoogt u dan simpelweg het maximumbedrag voor accessoires. Maar bij sommige verzekeraars moet u een speciale aanvullende dekking afsluiten.

Bromfietsverzekering afsluiten

Sluit u een bromfietsverzekering voor uzelf af? Dan bent u de kentekenhouder en de verzekeringsnemer. Wilt u als ouder een bromfietsverzekering afsluiten voor uw kind? Meestal raden verzekeraars aan om het kenteken ook op naam van uw zoon of dochter te zetten. Dit hoeft echter niet. U kunt ook de bromfiets op uw naam zetten en vervolgens verzekeren.

Wel moet u altijd doorgeven dat uw kind de bestuurder is. De verzekeraar berekent de premie op de leeftijd van de jongste bestuurder. Want die vormt het hoogste risico. Liegt u hierover? Dan heeft u kans dat u bij schade zelf voor alle kosten opdraait.

Kosten bromfietsverzekering

Wat kost een verzekering voor een bromfiets? Dat is niet zomaar te beantwoorden. De goedkoopste bromfietsverzekering is bovendien niet altijd de beste verzekering. Kies eerst welke dekkingen voor u belangrijk zijn. Zo sluit u bepaalde verzekeringen al uit. Daarna kunt u de overgebleven verzekeringen vergelijken. De kosten van een bromfietsverzekering hangen af van onder meer:

 • De dekking(en) die u kiest
 • Het type bromfiets
 • Het bouwjaar van de bromfiets
 • Het merk van de bromfiets
 • Uw leeftijd
 • Uw woonplaats
 • Uw schadevrije jaren
 • Hoogte van een het eigen risico

Premie bromfietsverzekering

Elk jaar dat u geen schade rijdt, bouwt u schadevrije jaren op. Hierdoor ontvangt u steeds meer korting op uw premie. Dit heet ook wel uw no-claim. Als u de verzekering afsluit, begint u vaak al met een korting. Bij de meeste verzekeraars is dat 55%. Meestal loopt de no-claimkorting door tot maximaal 75%. Rijdt u schade? Dan daalt u in korting. Een negatief aantal schadevrije jaren kan betekenen dat u geen korting meer krijgt. U betaalt vervolgens meer premie.

Kan ik de schadevrije jaren van mijn auto gebruiken voor mijn bromfietsverzekering?

Dit is mogelijk, maar niet altijd verstandig. In veel gevallen raden wij u af om de schadevrije jaren van uw autoverzekering te gebruiken voor uw bromfietsverzekering. De kans op een schade met uw bromfiets is namelijk groter dan met uw auto. Wanneer u een schade rijdt met uw bromfiets dan gaat dit ten kosten van de schadevrije jaren van uw autoverzekering.

Alleen wanneer u zeker weet dat u nooit een autoverzekering op uw naam zult afsluiten, kunt u ervoor kiezen om de schadevrije jaren mee te nemen naar de verzekering voor uw bromfiets.

Heb ik een verzekering voor mijn bromfiets nodig?

Niet alleen een bromfiets moet u verplicht verzekeren. Er zijn meer voertuigen die u moet verzekeren met een bromfietsverzekering. Maar de naam bromfietsverzekering omvat niet alle voertuigen die u hiermee verzekert. Welke voertuigen moet u verplicht verzekeren? Dat zijn:

 • Bromfiets

De term bromfiets dekt verschillende types voertuig. De meeste mensen denken bij een bromfiets aan de bekende tweewieler die lijkt op een snorfiets, maar sneller rijdt. U mag maximaal 45 kilometer per uur rijden en draagt een helm. U heeft een geel kenteken.

 • Brommobiel

Dit voertuig lijkt meer op een kleine auto dan een bromfiets. U mag maximaal 45 kilometer per uur rijden. De brommobiel heeft een geel kenteken.

 • Motorstep

Met deze step hoeft u niet echt te steppen. De motorstep kan een blauw of een geel kenteken hebben. Bij blauw gelden de snorfietsregels, bij geel de bromfietsregels.

 • Scooter

Bij een scooter plaatst u uw voeten naast elkaar op een treeplank tussen uw zitting en het stuur. Scooters zijn er in verschillende uitvoeringen. Er zijn snorfietsmodellen met een blauw kenteken. Daarnaast zijn er bromfietsmodellen met een geel kenteken. En ook bestaat er een motorvariant van de scooter. Voor die laatste heeft u uiteraard een motorrijbewijs en motorverzekering nodig. U kunt hier uw scooterverzekering vergelijken.

 • Snorfiets

Dit is een bromfiets die maximaal 25 kilometer per uur haalt. Een helm is niet verplicht. Uw snorfiets heeft een blauw kenteken.

 • Speed-pedelec

Deze fiets met trapondersteuning haalt een hogere maximumsnelheid dan een e-bike. U mag maximaal 45 kilometer per uur rijden. Sinds januari 2017 draagt de speed-pedelec een geel kenteken.

Bijzondere bromfietsen met verzekeringsplicht

Er zijn nog meer voertuigen waarbij niet altijd even duidelijk is welke regels ervoor gelden. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over bijzondere bromfietsen. Bijvoorbeeld de Segway. Dit voertuig ziet de Rijksoverheid als een “bijzondere bromfiets”. U heeft wel een verzekeringsplicht. Maar een rijbewijs of kenteken is niet nodig. Twijfelt u of uw aparte voertuig als bromfiets wordt gezien? Neem dan contact op met Informatie Rijksoverheid op nummer 1400.

Oldtimer-bromfietsverzekering

Voor uw mooie, klassieke bromfiets sluit u een speciale oldtimerverzekering af. Vaak moet uw oldtimer voldoen aan enkele voorwaarden. De meeste verzekeraars hanteren de volgende regels voor het afsluiten van een oldtimer-bromfietsverzekering:

 • Uw oldtimer heeft minimaal een leeftijd van 25 jaar
 • U rijdt niet meer dan 7.500 kilometer per jaar
 • Uw bromfiets is niet zwaarder dan 3.500 kilo

Uw oldtimer verzekeren gaat net als een nieuwere bromfiets verzekeren. U moet minimaal WA verzekerd zijn. Of u ook een uitgebreidere dekking of aanvullende verzekeringen wilt, bepaalt uzelf.

Waarom bromfietsverzekering nodig?

Een bromfietsverzekering sluit u niet alleen af omdat het wettelijk verplicht is. Stel dat u geen verzekering heeft en een ongeval veroorzaakt. De financiële gevolgen zijn dan niet te overzien. Schade aan uw bromfiets; schade aan het andere voertuig. En denk eens aan de medische kosten van eventuele slachtoffers. Volgens het openbaar ministerie rijdt slechts 1% van de verkeersdeelnemers op een soort bromfiets. Toch zorgen zij voor 10% van alle dodelijke slachtoffers in het verkeer. En 20% van alle gewonden in het ziekenhuis.

Bromfietsfeitjes

 • Volgens het CBS zijn er in 2019 in Nederland 1.224.429 voertuigen met een bromfietskenteken op de weg
 • Piaggio is het populairste merk                              

In totaal leggen Nederlanders een afstand van zo’n 1 miljard kilometer af op bromfietsen en snorfietsen.

Veelgestelde vragen

Bij de meeste verzekeraars is de helm standaard meeverzekerd tot een maximumbedrag. Bij een enkele verzekeraar valt de helm onder een aanvullende dekking voor accessoires.

Bij geen enkele verzekeraar bent u verzekerd als uw brommer opgevoerd blijkt te zijn.

Ja. Als uw vrienden een geldig rijbewijs voor het rijden op een bromfiets hebben, mag dat. Uw bromfietsverzekering is gekoppeld aan uw kenteken, niet aan u als persoon.

U mag met meerdere personen een bromfiets delen. Maar u moet altijd de jongste bestuurder van de bromfiets doorgeven. Dit is de persoon met de hoogste risico op schade.

Volgens de wet mag u met uw bromfiets de grens oversteken. De meeste verzekeraars bieden EU-dekking. U leest op uw groene kaart in welke landen u verzekerd bent.

Meestal niet. U heeft immers een ander risico verzekerd: het rijden op een bromfiets is niet hetzelfde als autorijden. Soms krijgt wel korting als u beide verzekeringen bij één verzekeraar onderbrengt.

Uw schadevrije jaren met de auto gelden niet voor een bromfietsverzekering. Gaat u overstappen van een auto naar een bromfiets? Dan kunt u soms wel de schadevrije jaren meenemen. Doe dat alleen als u zeker weet dat u nooit meer een autoverzekering gaat afsluiten.

Dat verschilt per verzekeraar. De meeste verzekeraars hanteren een eigen risico bij de uitgebreidere dekkingen. Ook kunnen bij bepaalde soorten schade een eigen risico gelden. Check hiervoor de polisvoorwaarden van uw verzekeraar.

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01