Fietsverzekering wel of niet nodig?

Veel mensen worstelen met de vraag of een fietsverzekering wel of niet nodig is. Het antwoord op deze vraag hangt af wat voor u fiets u heeft en of u deze zelf kunt vervangen als dat nodig is.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 5 mei 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 05 mei 2021

Fietsverzekering nodig voor een nieuwe fiets

Indien u een nieuwe fiets koopt, dan kan het verstandig zijn om deze te verzekeren. Zeker als u een dure fiets of e-bike koopt. Er worden veel fietsen en e-bikes gestolen en de kosten van deze fietsen zijn hoog. Een goede e-bike kost al snel tweeduizend euro. Voor een dergelijke fiets is het geen overbodige luxe om een fietsverzekering af te sluiten. Ze zijn immers niet zo snel vervangen indien hij wordt gestolen. Woont u in de stad, dan ligt het diefstal percentage hoger dan als u daar niet woont. U betaalt dan ook een hogere premie voor uw verzekering.

Fietsverzekering voor tweedehands of oudere fiets

Koopt u een tweedehands fiets of heeft u een oudere fiets, dan is het veelal verstandiger om een goed slot te kopen in plaats van een fietsenverzekering. Een fietsverzekering afsluiten is voor deze fiets niet echt nodig. Het kan natuurlijk wel, maar de vergoeding bij diefstal zal ook lager zijn.

Wat als mijn fiets wordt gestolen?

Als uw fiets wordt gestolen is dat heel vervelend. En waarschijnlijk wilt u snel weer een nieuwe fiets hebben. Wordt uw fiets thuis gestolen, terwijl deze op slot én binnen stond? Dan wordt deze diefstal vergoed door uw inboedelverzekering. Hiervoor heeft u dan geen aparte fietsverzekering nodig.

Stalt u uw fiets meestal buiten, bijvoorbeeld bij het station, dan kan een fietsverzekering wel uitkomst bieden. Diefstal van uw fiets die niet thuis in een schuur staat, wordt niet vergoed door de inboedelverzekeraar.

Wel of geen fietsverzekering?

Kort gezegd komt het erop neer dat als u een dure fiets of e-bike koopt en deze zelf niet kan vervangen bij diefstal, het verstandig is om een fietsverzekering af te sluiten. Koopt u een goedkope fiets of een tweedehands fiets, dan is het nemen van een fietsverzekering niet nodig.

wel of geen fietsverzekering