Scooterverzekering op naam ouders

Veel jongeren willen daarom de scooterverzekering op naam van ouders afsluiten, om zo toch geld te besparen bijvoorbeeld. Maar mag dat eigenlijk wel?

Eindelijk heeft u uw scooter rijbewijs gehaald en zelf een scooter gekocht. Of misschien geldt dit wel voor uw zoon of dochter. Voor de nieuwe scooter moet een scooterverzekering geregeld worden, want dat is wettelijk verplicht in Nederland. Door het behalen van het rijbewijs en de aanschaf van de scooter, zijn er al een hoop kosten bij komen kijken. Dan komen daar ook nog de kosten van de scooterverzekering bij. Veel jongeren willen daarom de scooterverzekering op naam van ouders afsluiten, om zo toch geld te besparen bijvoorbeeld. Maar mag dat eigenlijk wel?

Waarom een scooterverzekering op naam van ouders?

Veel jongeren kiezen ervoor een scooterverzekering af te sluiten op naam van ouders. De ouders hebben vaak meer schadevrije jaren ter beschikking. Hierdoor kan de premie flink goedkoper uitvallen dan wanneer er op eigen naam een scooterverzekering wordt afgesloten. Officieel moet de kentekenhouder van een voertuig zelf een verzekering voor dat voertuig regelen. Als de scooter dus op naam van de ouders staat, dienen zij het voertuig te verzekeren. Ook als één van de kinderen gebruik gaat maken van het voertuig.

Mag een scooterverzekering afgesloten worden op naam ouders?

Het is niet verboden om een scooterverzekering op naam van ouders af te sluiten. Voorwaarde hiervoor bij veel verzekeraars is wel dat u dan wel als regelmatig bestuurder op de scooterverzekering wordt genoteerd. Zo weet de verzekeraar wie er veel op de scooter rijdt. Als het voertuig niet op naam van de ouders staat, maar op naam van één van de kinderen, dan dient diegene zelf een verzekering voor het voertuig te regelen. De premie van de scooterverzekering wordt namelijk gebaseerd op de jongste bestuurder van het voertuig. Ook bouwt de verzekeringnemer van de scooterverzekering schadevrije jaren op als dit mogelijk is bij de verzekeraar. Als één van de kinderen dus op de scooter rijdt, maar de scooterverzekering staat op naam van de ouders, dan bouwen de ouders de schadevrije jaren op.

Nadelen scooterverzekering op naam ouders

Het lijkt een mooie oplossing om een scooterverzekering op naam van ouders af te sluiten, maar toch kleven er ook wat nadelen aan. Zoals hierboven al uitgelegd is, bouwt de verzekeringnemer de schadevrije jaren op. Als de verzekering dus op naam van ouders staat, bouwt u niet zelf de schadevrije jaren op. Dit kan een probleem opleveren als u na verloop van tijd toch zelf een verzekering op naam wil afsluiten. Daarnaast kan een verzekeraar – wanneer zij erachter komen dat iemand anders als regelmatige bestuurder op de polis had moeten staan – bij schade een hoger eigen risico rekenen, de schade niet vergoeden of u uit de verzekering zetten wegens fraude.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • Rijksoverheid 
  • HEMA
  • InShared