Is mijn opgevoerde scooter verzekerd?

Het korte antwoord op deze vraag is "Nee". Een opgevoerde scooter is niet verzekerd.

Opgevoerde scooter is niet verzekerd

Iedereen die handig is, kan een scooter opvoeren. Hierdoor kunt u wat harder rijden. Houdt er echter rekening mee dat een opgevoerde scooter niet is verzekerd. Veroorzaakt u een ongeval met een opgevoerde scooter? Dan dient u de kosten van de schade zelf te betalen. Ook kan het zo zijn dat de verzekeraar de schade vergoedt aan het slachtoffer en deze kosten vervolgens op u verhaalt. U bent dus uiteindelijk degene die de kosten betaalt.

Ook als u bij het veroorzaken van het ongeval niet te hard reed, bent u niet verzekerd. Een opgevoerde scooter is per definitie niet verzekerd. Naast de kosten van het ongeval, riskeert u tevens een boete van de politie voor het opvoeren van de scooter.

Zorg er daarom altijd voor dat u een scooterverzekering heeft en niet op een opgevoerde scooter rijdt. Een scooter verzekeren moet minimaal met een WA dekking. Hiermee is de schade aan een ander gedekt. Schade aan de eigen scooter is met een WA dekking niet gedekt.

Materiële schade of letselschade

Als u schade met uw scooter veroorzaakt dan kan dat materiële schade en/of letselschade zijn. Materiële schade is vaak blikschade. Bijvoorbeeld omdat de lak is beschadigd of er een deuk in het voertuig zit. Het repareren van een dergelijke schade is – afhankelijk van de ernst – enkele honderden tot duizenden euro’s. Letselschade daarentegen is fors duurder. Iemand heeft letselschade als de persoon bijvoorbeeld gehandicapt raakt, niet meer kan werken of ernstig letsel op loopt aan zijn of haar lichaam. De kosten van een dergelijke claim zijn enorm. Rijdt u met een opgevoerde scooter rond, dan keert de scooterverzekering dus niet uit en moet u de kosten zelf betalen. Denk hier goed over na voordat u een scooter opvoert. Weegt het risico op tegen het iets harder rijden?

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • Rijksoverheid
  • Univé