Scooter overschrijven

Zodra u een scooter heeft gekocht, moet u deze op uw naam zetten. Dit wordt ook wel een “scooter overschrijven” of een “kenteken overschrijven” genoemd. Waar u een scooter kunt overschrijven leest u hier.

Scooterverzekering vergelijken

Waar een scooter overschrijven?

Waar een scooter overschrijven?

U kunt uw scooter op een aantal locaties overschrijven. Waar dit kan en wat u nodig hebt voor het overschrijven scooter, leest u hieronder.

Scooter overschrijven in de buurt

U kunt bij u in de buurt uw scooter kenteken overschrijven. Zoek hier een kentekenloket of PostNL loket bij u in de buurt. Liever een scooter overschrijven bij Primera? Dan kan dat ook. Er zijn een aantal locaties waar dit mogelijk is. Dit geldt ook voor een scooter overschrijven bij Bruna. Neem altijd de juiste documenten mee als u uw scooter op naam wilt zetten. Zonder deze document is een kenteken overschrijven niet mogelijk en kan de RDW de wijziging niet doorvoeren. Verderop deze pagina leest u wat u moet meenemen.

Scooter overschrijven online

Geen zin om op pad te gaan? Gelukkig kunt u online een scooter overschrijven. Let op, want dit kan alleen met een kentekencard. Heeft u die? Dan kunt u met de DigiD app online het kenteken overschrijven op uw naam. U heeft hiervoor ook de tenaamstellingscode nodig en een geldig ID of paspoort. Na het scooter online overschrijven, voert de RDW de wijziging door. Een scooter online overschrijven kan niet met een papieren kentekenbewijs.

Kenteken scooter overschrijven bij de garage

Nieuwe scooter gekocht bij een garage of dealer? Dan kunt u soms ook bij de garage een kenteken overschrijven van uw scooter. Let op want dit kan alleen als het een RDW erkende garage is. De dealer mag het overschrijven van het kenteken dan zelf uitvoeren.

Scooter overschrijven postkantoor

Een scooter overschrijven bij een postkantoor is ook een optie. Er zijn de laatste jaren alleen veel postkantoren verdwenen. Is er bij u in de buurt nog wel een postkantoor? Dan kunt u daar uw scooter overschrijven op uw naam. Is er geen postkantoor in uw woonplaats, dan kunt u via de andere opties uw scooter overschrijven.

Scooter overschrijven Jumbo

Een kenteken overschrijven bij Jumbo kan wel. Wilt u hiervan gebruik maken? Neem dan altijd de tenaamstellingscode, het overschrijvingsbewijs en een geldig ID mee. Anders kunt u geen scooter overschrijven bij Jumbo.

Scooter overschrijven Albert Heijn

Een kenteken overschrijven bij Albert Heijn kan niet, omdat de AH dit niet aanbiedt. Dit geldt ook als er in de AH een Post NL punt is voor pakketjes. In beide gevallen is het niet mogelijk. Kies daarom een van de andere opties om uw kenteken over te schrijven.

  [inhoudsopgave]


Scooter kenteken overschrijven met DigiD


Een kenteken overschrijven met DigiD is nu ook mogelijk. Hiervoor heeft u een kentekencard nodig. Met een papieren kentekenbewijs is een scooter overschrijven met DigiD niet mogelijk.
 • Download eerst de DigiD app.
 • Zorg ervoor dat er een controle van uw identiteitsbewijs uitgevoerd kan worden via de app. Let op: dit kan alleen met een smartphone met NFC-lezer (Android-versie 6.0 of hoger) of IPhone, model 7 of hoger (iOS-versie 13).
 • Zodra uw ID is gecontroleerd, kunt u de scooter overschrijven via DigiD.

Scooter overschrijven wat heb ik nodig?


Om een scooter op naam te zetten heeft u een aantal documenten nodig. Deze documenten zijn dezelfde als voor een auto overschrijven. U heeft nodig;
 • Een papieren kentekenbewijs (ook wel tenaamstellingsbewijs scooter deel 1B)
 • Het overschrijvingsbewijs
 • Een geldig legitimatiebewijs
óf
 • Het kentekencard
 • De tenaamstellingscode
 • Een geldig legitimatiebewijs.
Staat de scooter op uw naam? Dan bent u vanaf nu verplicht om de scooter te verzekeren. Zonder scooterverzekering rijdt u onverzekerd rond en riskeert u een hoge boete. U kunt de scooter ook de dag ervoor verzekeren, dan weet u zeker dat u verzekerd de weg op gaat.

Kosten overschrijven scooter


Wat kost een scooter overschrijven? 10.40 euro om precies te zijn. Dat geldt zowel als u het kenteken online op naam zet, naar de Jumbo gaat of het regelt via een kentekenloket. De kosten voor een scooter overschrijven bedragen overal 10,40 euro. Wie deze kosten betaalt maakt niet uit. Veelal neemt de koper van de scooter de kosten van het overschrijven op zich. Maar dat hoeft niet. Het bedrag splitsen is ook een optie. Gelukkig zijn de overschrijf kosten voor een scooter niet hoog.

Wie moeten aanwezig zijn bij een kenteken overschrijven?


Zodra u een scooter overschrijft, is het verplicht dat de koper aanwezig is. Dit geldt niet voor de verkoper. De verkoper hoeft er niet verplicht bij te zijn. Het mag natuurlijk wel. Na het overschrijven van de scooter, ontvangt u twee documenten. Een vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingscode. Het vrijwaringsbewijs is voor de verkoper. Hierin staat dat de scooter niet meer van hem is en hij daarmee niet meer aan de verplichtingen hoeft te voldoen. Denk hierbij aan een scooterverzekering, maar ook aan boetes die na de overdracht worden gereden. Deze zijn voor de koper. De tenaamstellingscode is voor de koper van de scooter. Hiermee is duidelijk dat de scooter vanaf nu van hem is. Bewaar dit bewijs en de code goed. Dit heeft u nodig als u de scooter ooit wilt verkopen.

Scooter overschrijven na overlijden eigenaar, hoe werkt dat?


Wilt u een scooter overschrijven van iemand die is overleden? Dan verloopt dat via de erven. De RDW ontvangt automatisch een bericht zodra iemand overlijdt die een scooter op naam heeft staan. De RDW stuurt dan een brief naar de erven, waarin staat dat de scooter op een andere naam gezet moet worden. Dat kan door de scooter te verkopen of als erfgenaam over te nemen. De nieuwe eigenaar is dan verantwoordelijk voor het afsluiten van een scooterverzekering. Voor het overschrijven van de scooter moet de erfgenaam aanwezig zijn en de koper van de scooter.

Scooter overschrijven in het weekend


Een scooter overschrijven in het weekend kan ook. Er zijn een aantal kentekenloketten in het weekend open waar u naartoe kunt gaan. Een scooter overschrijven op zaterdag is daarom vaak gewoon mogelijk. Let er op dat u dan ook een scooterverzekering neemt in het weekend. Ook dat is geen probleem. U kunt hiermee niet wachten tot maandag. Een scooter overschrijven op zondag kan ook. Controleer wel altijd even de openingstijden van het loket. Online kunt u sowieso een scooter overschrijven in het weekend.

Scooter op naam zetten in de avond


Ook 's avonds kunt u een kenteken overschrijven. Doe dit online, ga naar een kentekenloket of PostNL kentekenloket bij u in de buurt. Zorg dat u de tenaamstellingscode, het overschrijvingsbewijs of kentekencard en een geldig ID bij de hand heeft. Zonder deze documenten kunt u de scooter niet overschrijven.

Stappenplan overschrijven scooter


Een scooter op uw naam zetten is vrij simpel. Gebruik dit stappenplan en u regelt het snel;
 1. Neem de juiste documenten mee; Kentekencard + tenaamstellingscode + ID kaart OF papieren kentekenbewijs deel 1B + overschrijvingsbewijs + ID kaart
 2. Schrijf de scooter online over via de DigiDapp of ga naar een kentekenloket of PostNL punt
 3. Neem de juiste documenten mee terug; tenaamstelling document deel 1 en 2 en het vrijwaringsbewijs.
Zodra dit is gedaan, staat de scooter op naam van de koper. De koper is vanaf dat moment verantwoordelijk voor de scooterverzekering. Het is verstandig om vooraf een scooterverzekering te regelen, zodat u direct veilig de weg op kunt.

Andere voertuigen overschrijven

Natuurlijk kunt u naast een scooter op naam zetten, ook andere voertuigen overschrijven op uw naam. Lees via de volgende links meer over;

Waarom een kenteken overschrijven scooter?


Een scooter op naam zetten is verplicht. Net zoals het afsluiten van een scooterverzekering verplicht is. Door een scooter op naam te zetten is duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de scooter. Bijvoorbeeld bij een boete of de verzekering. Zodra het kenteken op naam staat, is bekend wie de eigenaar is. Zodra een scooter op uw naam staat, hebt u een aantal verplichtingen. Dit houdt in dat;
 • dat de scooter verplicht een WA scooterverzekering moet hebben.
 • de scooter voorzien is van een kentekenplaat.
 • de scooter tijdig een keuring krijgt.
 • eventuele boetes worden betaald.
Zolang de scooter niet op uw naam staat, bent u hiervoor niet verantwoordelijk. U bent dan officieel ook nog niet de eigenaar.

Wanneer een scooterverzekering nemen?


Vanaf het moment dat de scooter op uw naam staat, moet u de scooter verzekeren. Dat kan direct na het overschrijven of een dag ervoor. U heeft dan rustig de tijd om te vergelijken. De scooterverzekering van de vorige eigenaar geldt niet meer. U dient zelf de scooter te verzekeren. U kunt een scooter verzekeren vanaf 16 jaar. Een scooter op naam zetten zonder rijbewijs kan ook. Net zoals een scooter verzekeren op naam van ouders. Dit laatste is vaak niet wenselijk.

Samengevat; scooter op naam zetten


Er staat veel informatie op deze pagina. De belangrijkste informatie die u moet weten is dat;
 • u een aantal documenten moet meenemen om een scooter over te schrijven
 • een kenteken overschrijven zowel online kan als via een kentekenloket of PostNL loket
 • de koper altijd aanwezig moet zijn
 • de nieuwe eigenaar direct een scooterverzekering moet afsluiten of de dag ervoor
 • een kenteken overschrijven ook in het weekend en ‘s avonds kan

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01