Auto overschrijven

Heeft u een auto gekocht? Dan moet deze auto op uw naam komen te staan. Het op uw naam zetten van het kenteken van de auto heet “een auto overschrijven” of “een kenteken overschrijven”.

Autoverzekering vergelijken

Waar een kenteken overschrijven?

Waar een kenteken overschrijven?

Veel mensen vragen zich af ‘Waar een auto overschrijven?’. Dat kan op verschillende plekken. U leest het hieronder.

Auto overschrijven online

U kunt online een auto overschrijven. Dit kan alleen als u een kentekencard heeft. Met een papieren kentekenbewijs kan een auto online overschrijven niet. Heeft u een kentekencard? Dan kunt u met de DigiD app online het kenteken overschrijven op uw naam. U heeft tevens de tenaamstellingscode nodig en een geldig ID of paspoort. Na het online overschrijven van de auto, voert de RDW de wijziging door.

Auto overschrijven in de buurt

Een kenteken overschrijven in de buurt kan ook. Wel zo makkelijk! Zoek via deze linkjes een kentekenloket of PostNL kentekenloket bij u in de buurt. Links op de website van PostNL kunt u bij het filter aangeven aangeven dat het gaat om een kenteken overschrijven. Wilt u de auto overschrijven bij Primera, dan kan dat ook. Er zijn een aantal locaties waar dit mogelijk is. Dit geldt ook voor een auto overschrijven bij Bruna. Neem altijd de juiste documenten mee als u uw auto wilt overschrijven. Zonder deze document is een kenteken overschrijven niet mogelijk en kan de RDW de wijziging niet doorvoeren. Verderop deze pagina leest u wat u moet meenemen.

Kenteken overschrijven bij de garage

Een kenteken overschrijven kan soms ook rechtstreeks bij de garage. Dit kan als het een RDW erkende garage is. De dealer mag het overschrijven van het kenteken dan zelf uitvoeren. Erg makkelijk, want dan is alles meteen goed geregeld! Let er op dat niet alle garages RDW erkend zijn. Het is hierdoor niet mogelijk om bij iedere garage een voertuig over te schrijven.

Kenteken overschrijven postkantoor

Een auto overschrijven bij een postkantoor is ook een optie. Alleen zijn er veel postkantoren verdwenen. Is er nog wel eentje bij u in de buurt? Dan kunt u naar dit postkantoor toe en uw auto overschrijven op uw naam. Is er geen postkantoor in uw woonplaats, dan kunt u via de andere opties uw auto overschrijven.

Kenteken overschrijven Albert Heijn

Een kenteken overschrijven bij Albert Heijn is niet mogelijk. Deze dienst levert Albert Heijn niet. Ook niet als er een Post NL locatie aanwezig is waar u pakketten kunt versturen. Kies daarom een van de andere opties om uw kenteken over te schrijven.

Jumbo kenteken overschrijven

Een kenteken overschrijven bij Jumbo kan wel. Eventueel kunt u vooraf even informeren bij de Jumbo in uw buurt of zij deze dienst leveren. Als u uw auto overschrijft bij Jumbo, neem dan altijd de tenaamstellingscode, het overschrijvingsbewijs en een geldig ID mee.

  [inhoudsopgave]


Kenteken overschrijven met DigiD


Heeft u een nieuw voertuig gekocht? Dan kunt u tegenwoordig het kenteken overschrijven met DigiD. Hiervoor heeft u een kentekencard nodig. Met een papieren kentekenbewijs is een auto overschrijven met DigiD niet mogelijk. Download eerst de DigiD app. Zorg ervoor dat er een controle van uw identiteitsbewijs uitgevoerd kan worden via de app. Let op: dit kan alleen met een smartphone met NFC-lezer (Android-versie 6.0 of hoger) of IPhone, model 7 of hoger (iOS-versie 13). Zodra uw ID is gecontroleerd, kunt u de auto overschrijven via DigiD.

Auto overschrijven wat heb ik nodig?


Veel mensen vragen zich af ‘Wat heb je nodig om een auto over te schrijven?’. De benodigdheden voor het overschrijven van een kenteken zijn;
 • Een papieren kentekenbewijs (ook wel tenaamstellingsbewijs deel 1B)
 • Het overschrijvingsbewijs
 • Een geldig legitimatiebewijs
óf
 • Het kentekencard
 • De tenaamstellingscode
 • Een geldig legitimatiebewijs.
Let op: zodra de auto op uw naam staat, bent u verplicht om de auto te verzekeren. Sluit daarom op tijd een autoverzekering af, anders rijdt u onverzekerd rond. Hiermee riskeert u een hoge boete. U kunt de auto ook de dag ervoor al verzekeren, dan weet u zeker dat u verzekerd de weg op gaat.

Auto overschrijven kosten


Wat kost een auto overschrijven? Goede vraag! De kosten om een auto op naam te zetten bedragen 10.40 euro. Het maakt daarbij niet uit of u dit online regelt, via een kentekenloket of Jumbo. Overal kost het 10,40 euro.

Wie betaalt de kosten van het overschrijven?

Het maakt niet uit wie de kosten van het overschrijven van een kenteken betaalt. Het is natuurlijk ook geen fors bedrag. Veelal betaalt de koper de kosten van het overschrijven, maar dat hoeft niet altijd. Het bedrag splitsen is ook een optie.

Kenteken overschrijven, wie moeten er aanwezig zijn?


Gaat u een kenteken overschrijven? Dan is het verplicht dat de koper van het voertuig hierbij aanwezig is. De verkoper hoeft er niet verplicht bij te zijn. Het mag natuurlijk wel. Na het overschrijven van het voertuig, ontvangt u een vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingscode.

Het vrijwaringsbewijs is voor de verkoper. Hiermee wordt aangegeven dat het voertuig niet meer van hem is en hij daarmee niet meer aan de verplichtingen hoeft te voldoen. Denk hierbij aan een autoverzekering, maar ook aan boetes die na de overdracht worden gereden. Deze zijn voor de koper.

De tenaamstellingscode is voor de koper. Hiermee is duidelijk dat het voertuig nu van hem is en op zijn naam staat. Bewaar dit bewijs en de code goed. Dit heeft u nodig als u de auto ooit verkoopt.

Auto overschrijven na overlijden


Is de eigenaar van het voertuig overleden en wilt u de auto overschrijven? Dat kan gelukkig alsnog. Een auto overschrijven na overlijden verloopt via de erven. De RDW ontvangt automatisch bericht als iemand overlijdt die een auto op naam heeft staan. De RDW stuurt vervolgens een brief naar de erven. Daarin staat dat de auto op een andere naam gezet moet worden. Bijvoorbeeld indien de auto verkocht wordt of indien een erfgenaam de auto erft. Deze nieuwe eigenaar is dan tevens verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering. De erfgenaam moet hierbij aanwezig zijn en de eventuele koper van de auto.

Kenteken overschrijven in het weekend


Auto in het weekend gekocht en wilt u ook het kenteken overschrijven in het weekend? Geen probleem! Tegenwoordig is veel geopend in het weekend, zo ook een aantal kentekenloketten. Een auto overschrijven op zaterdag is daarom vaak gewoon mogelijk. Lees hier ook meer informatie over een auto overschrijven op zondag. Controleer altijd de openingstijden van het dichtstbijzijnde punt en zet de auto op naam. Online kunt u sowieso een auto overschrijven in het weekend. Een auto verzekeren op zaterdag en zondag is ook mogelijk. Hierdoor kunt u nadat de auto op uw naam staat, direct de weg op.

Kenteken overschrijven in de avond


Ook in de avond kunt u een kenteken overschrijven. Ga naar een kentekenloket of PostNL kentekenloket bij u in de buurt. Ook online kunt u een auto overschrijven in de avond. Zorg ervoor dat u de tenaamstellingscode, het overschrijvingsbewijs of kentekencard en een geldig ID bij u hebt. Zonder deze documenten kunt u de auto niet overschrijven.

Hoe werkt het overschrijven van een auto?


Een auto op naam zetten is vrij simpel. Met deze stappen heeft u zo een auto overgeschreven;
 1. Neem de juiste documenten mee; Kentekencard + tenaamstellingscode + ID kaart OF papieren kentekenbewijs deel 1B + overschrijvingsbewijs + ID kaart
 2. Schrijf de auto online over of ga naar een kentekenloket of PostNL punt
 3. Neem de juiste documenten mee terug; tenaamstelling document deel 1 en 2 en het vrijwaringsbewijs.
Zodra dit is gedaan, is de auto op naam gezet van de koper. De koper is vanaf dat moment verantwoordelijk voor een autoverzekering en de wegenbelasting. Het is verstandig om vooraf een autoverzekering te regelen. Dan kunt u direct veilig de weg op.

Andere voertuigen overschrijven

Natuurlijk kunt u naast een auto ook andere voertuigen overschrijven op uw naam. Lees via de volgende links meer over;

Waarom een auto overschrijven?


Een auto overzetten op naam moet zodat bekend is wie verantwoordelijk is voor de auto. Denk bijvoorbeeld aan een boete of de verzekering. Duidelijk moet zijn wie de eigenaar is. Zodra een auto op uw naam staat, hebt u een aantal verplichtingen. Dit houdt in dat;
 • dat de auto verplicht een WA autoverzekering moet hebben.
 • de auto voorzien is van de juiste kentekenplaat.
 • de auto tijdig een ApK keuring krijgt.
 • er wegenbelasting wordt betaald.
 • eventuele boetes worden betaald.
Zolang de auto niet op uw naam staat, bent u hiervoor niet verantwoordelijk. U bent dan officieel ook nog niet de eigenaar.

Overschrijven auto wanneer verzekeren


Zodra de auto op uw naam staat moet de auto worden verzekerd. Dat moet u direct doen en kan ook een dag ervoor. Gelukkig kunt u een auto direct verzekeren. Let erop dat de autoverzekering van de vorige eigenaar voor u niet geldt. U dient zelf een autoverzekering te nemen. Heeft u al een autoverzekering voor uw vorige auto? Dan geldt deze verzekering niet voor uw nieuwe auto. U kunt uw huidige verzekeraar bellen om een wijziging door te voeren. De autoverzekering vergelijken is wellicht slimmer. U ziet dan snel bij welke verzekeraar u de goedkoopste autoverzekering afsluit.

Auto op naam zetten


Zoals u heeft kunnen lezen is een auto op naam zetten hetzelfde als het overschrijven van een auto of kenteken.
De belangrijkste informatie die u hierover moet weten is dat;
 • u een aantal documenten moet meenemen om een auto over te schrijven
 • een kenteken overschrijven zowel online kan als via een kentekenloket of PostNL loket
 • de koper altijd aanwezig moet zijn
 • de nieuwe eigenaar direct een autoverzekering moet afsluiten of de dag ervoor
 • een kenteken overschrijven ook in het weekend en ‘s avonds kan

Veel gestelde vragen over een kenteken op naam zetten

Kan ik een auto overschrijven zonder eigenaar?

Als u een auto op uw naam wilt zetten, dan hoeft de huidige eigenaar (de verkoper) hier niet bij aanwezig te zijn. De koper moet wel verplicht aanwezig zijn.

Kan ik een auto overschrijven zonder rijbewijs?

Ja, dat kan wel. Maar voor de autoverzekering zitten daar wel wat haken en ogen aan. Lees hier meer informatie over een auto op naam zetten zonder rijbewijs.

Moet de eigenaar aanwezig zijn bij het overschrijven?

Nee, dat hoeft niet. De koper moet aanwezig zijn bij het overschrijven van een auto, maar de verkoper niet. Zodra de auto is overgeschreven moet de verkoper wel het vrijwaringsbewijs ontvangen.

Kan ik een geschorste auto overschrijven?

Ja, dat kan. Als een auto geschorst is, kunt u het kenteken op uw naam zetten. Zodra de auto op naam van de nieuwe eigenaar staat, vervalt de schorsing automatisch.

Kan ik een auto op naam zetten van iemand anders?

Nee, dat kan vaak niet. Tenzij het uw partner is die bij u in huis woont. Lees hier meer informatie over een auto op naam zetten van iemand anders

Hoe kan ik een auto overschrijven op een bedrijf?

U kunt een auto overschrijven op een bedrijf indien u hiervoor de juiste bevoegdheid hebt. Dit is de Tenaamstelling Voertuigbedrijf bevoegdheid. Het voertuig moet in dit geval in uw bedrijfsvoorraad staan of niet eerder op naam zijn gezet. In dit laatste geval dient u wel eigenaar te zijn van het voertuig. Voor het overschrijven van de auto op een bedrijf gaat u naar een RDW kentekenloket. De persoon die mag tekenen vanuit het bedrijf hoeft niet aanwezig te zijn bij het overschrijven van de auto. Wel moet deze persoon een machtiging afgeven. Lees er hier meer over.

Auto overschrijven en wegenbelasting

Zodra een auto op uw naam staat, dient u wegenbelasting te betalen. Dit gaat geheel automatisch via de Belastingdienst. U ontvangt hiervan een acceptgiro. Hoeveel wegenbelasting u moet betalen hangt af van de auto. Onder andere het gewicht van de auto en de brandstof.

Auto op naam zetten geweigerd?

Wilt u een auto op naam zetten, maar lukt dat niet? Dan kunnen daar een aantal oorzaken aan ten grondslag liggen. Bijvoorbeeld openstaande boetes of een belastingschuld. Lees hier alles over een auto op naam zetten geweigerd.

Mag ik de weg op zonder kentekencard?

Zodra de auto is overgeschreven op uw naam en u een autoverzekering heeft, mag u de weg op. Het kan zijn dat u uw kentekencard nog niet heeft ontvangen. U mag dan alsnog de weg op. Wordt u aangehouden, dan kan de politie zien dat u alles wel geregeld heeft. 14 dagen nadat u de auto op uw naam heeft gezet, moet u het kentekencard kunnen laten zien. Let erop dat het niet is toegestaan om in het buitenland te rijden zonder kentekencard.

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01