Scooter overschrijven

Zodra u een scooter heeft gekocht, moet u deze op uw naam zetten. Dit wordt ook wel een “scooter overschrijven” of een “kenteken overschrijven” genoemd. Waar u een scooter kunt overschrijven leest u hier.

Waar kan ik een scooter overschrijven?

U kunt uw scooter op een aantal locaties overschrijven. Waar dit kan en wat u nodig hebt voor het overschrijven scooter, leest u hieronder.

Scooter overschrijven in de buurt

U kunt bij u in de buurt uw scooter kenteken overschrijven. Zoek hier een kentekenloket of PostNL loket bij u in de buurt. Liever een scooter overschrijven bij Primera? Dan kan dat ook. Er zijn een aantal locaties waar dit mogelijk is. Dit geldt ook voor een scooter overschrijven bij Bruna. Neem altijd de juiste documenten mee als u uw scooter op naam wilt zetten. Zonder deze document is een kenteken overschrijven niet mogelijk en kan de RDW de wijziging niet doorvoeren. Verderop deze pagina leest u wat u moet meenemen.

Scooter overschrijven online

Geen zin om op pad te gaan? Gelukkig kunt u online een scooter overschrijven. Let op, want dit kan alleen met een kentekencard. Heeft u die? Dan kunt u met de DigiD app online het kenteken overschrijven op uw naam. U heeft hiervoor ook de tenaamstellingscode nodig en een geldig ID of paspoort. Na het scooter online overschrijven, voert de RDW de wijziging door. Een scooter online overschrijven kan niet met een papieren kentekenbewijs.

Kenteken scooter overschrijven bij de garage

Nieuwe scooter gekocht bij een garage of dealer? Dan kunt u soms ook bij de garage een kenteken overschrijven van uw scooter. Let op want dit kan alleen als het een RDW erkende garage is. De dealer mag het overschrijven van het kenteken dan zelf uitvoeren.

Scooter overschrijven postkantoor

Een scooter overschrijven bij een postkantoor is ook een optie. Er zijn de laatste jaren alleen veel postkantoren verdwenen. Is er bij u in de buurt nog wel een postkantoor? Dan kunt u daar uw scooter overschrijven op uw naam. Is er geen postkantoor in uw woonplaats, dan kunt u via de andere opties uw scooter overschrijven.

Scooter overschrijven Jumbo

Een kenteken overschrijven bij Jumbo kan wel. Wilt u hiervan gebruik maken? Neem dan altijd de tenaamstellingscode, het overschrijvingsbewijs en een geldig ID mee. Anders kunt u geen scooter overschrijven bij Jumbo.

Scooter overschrijven Albert Heijn

Een kenteken overschrijven bij Albert Heijn kan niet, omdat de AH dit niet aanbiedt. Dit geldt ook als er in de AH een Post NL punt is voor pakketjes. In beide gevallen is het niet mogelijk. Kies daarom een van de andere opties om uw kenteken over te schrijven.

Scooter kenteken overschrijven met DigiD

Een kenteken overschrijven met DigiD is nu ook mogelijk. Hiervoor heeft u een kentekencard nodig. Met een papieren kentekenbewijs is een scooter overschrijven met DigiD niet mogelijk.

 • Download eerst de DigiD app.
 • Zorg ervoor dat er een controle van uw identiteitsbewijs uitgevoerd kan worden via de app. Let op: dit kan alleen met een smartphone met NFC-lezer (Android-versie 6.0 of hoger) of IPhone, model 7 of hoger (iOS-versie 13).
 • Zodra uw ID is gecontroleerd, kunt u de scooter overschrijven via DigiD.

Kosten overschrijven scooter

Wat kost een scooter overschrijven? 10.40 euro om precies te zijn. Dat geldt zowel als u het kenteken online op naam zet, naar de Jumbo gaat of het regelt via een kentekenloket. De kosten voor een scooter overschrijven bedragen overal 10,40 euro. Wie deze kosten betaalt maakt niet uit. Veelal neemt de koper van de scooter de kosten van het overschrijven op zich. Maar dat hoeft niet. Het bedrag splitsen is ook een optie. Gelukkig zijn de overschrijf kosten voor een scooter niet hoog.

scooter overschrijven

Scooter overschrijven wat heb ik nodig?

Om een scooter op naam te zetten heeft u een aantal documenten nodig. Dit zijn:

 • Een papieren kentekenbewijs (ook wel tenaamstellingsbewijs scooter deel 1B)
 • Het overschrijvingsbewijs
 • Een geldig legitimatiebewijs

óf

 • Het kentekencard
 • De tenaamstellingscode
 • Een geldig legitimatiebewijs.

Andere handige pagina's

Wie moeten aanwezig zijn bij een kenteken overschrijven?

Zodra u een scooter overschrijft, is het verplicht dat de koper aanwezig is. Dit geldt niet voor de verkoper. De verkoper hoeft er niet verplicht bij te zijn. Het mag natuurlijk wel. Na het overschrijven van de scooter, ontvangt u twee documenten. Een vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingscode. Het vrijwaringsbewijs is voor de verkoper. Hierin staat dat de scooter niet meer van hem is en hij daarmee niet meer aan de verplichtingen hoeft te voldoen. Denk hierbij aan een scooterverzekering, maar ook aan boetes die na de overdracht worden gereden. Deze zijn voor de koper. De tenaamstellingscode is voor de koper van de scooter. Hiermee is duidelijk dat de scooter vanaf nu van hem is. Bewaar dit bewijs en de code goed. Dit heeft u nodig als u de scooter ooit wilt verkopen.

Scooter overschrijven na overlijden eigenaar, hoe werkt dat?

Wilt u een scooter overschrijven van iemand die is overleden? Dan verloopt dat via de erven. De RDW ontvangt automatisch een bericht zodra iemand overlijdt die een scooter op naam heeft staan. De RDW stuurt dan een brief naar de erven, waarin staat dat de scooter op een andere naam gezet moet worden. Dat kan door de scooter te verkopen of als erfgenaam over te nemen. De nieuwe eigenaar is dan verantwoordelijk voor het afsluiten van een scooterverzekering. Voor het overschrijven van de scooter moet de erfgenaam aanwezig zijn en de koper van de scooter.

Scooter overschrijven in het weekend

Een scooter overschrijven in het weekend kan ook. Er zijn een aantal kentekenloketten in het weekend open waar u naartoe kunt gaan. Controleer wel altijd even de openingstijden van het loket. Online kunt u sowieso een scooter overschrijven in het weekend. Let er op dat u dan ook een scooterverzekering neemt in het weekend.  U kunt hiermee niet wachten tot maandag. 

Scooter op naam zetten in de avond

Ook ’s avonds kunt u een kenteken overschrijven. Doe dit online, ga naar een kentekenloket of PostNL kentekenloket bij u in de buurt. Zorg dat u de tenaamstellingscode, het overschrijvingsbewijs of kentekencard en een geldig ID bij de hand heeft. Zonder deze documenten kunt u de scooter niet overschrijven.

Stappenplan

Een scooter op uw naam zetten is vrij simpel. Gebruik dit stappenplan en u regelt het snel;
 1. Neem de juiste documenten mee; Kentekencard + tenaamstellingscode + ID kaart OF papieren kentekenbewijs deel 1B + overschrijvingsbewijs + ID kaart
 2. Schrijf de scooter online over via de DigiDapp of ga naar een kentekenloket of PostNL punt
 3. Neem de juiste documenten mee terug; tenaamstelling document deel 1 en 2 en het vrijwaringsbewijs.

Zodra dit is gedaan, staat de scooter op naam van de koper. De koper is vanaf dat moment verantwoordelijk voor de scooterverzekering. Het is verstandig om vooraf een scooterverzekering te regelen, zodat u direct veilig de weg op kunt.

Waarom een kenteken overschrijven?

Een scooter op naam zetten is verplicht. Net zoals het afsluiten van een scooterverzekering verplicht is. Door een scooter op naam te zetten is duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de scooter. Bijvoorbeeld bij een boete of de verzekering. Zodra het kenteken op naam staat, is bekend wie de eigenaar is. Zodra een scooter op uw naam staat, hebt u een aantal verplichtingen. Dit houdt in dat;

 • dat de scooter verplicht een WA scooterverzekering moet hebben.
 • de scooter voorzien is van een kentekenplaat.
 • de scooter tijdig een keuring krijgt.
 • eventuele boetes worden betaald.


Zolang de scooter niet op uw naam staat, bent u hiervoor niet verantwoordelijk. U bent dan officieel ook nog niet de eigenaar. Vanaf het moment dat de scooter op uw naam staat, moet u de scooter verzekeren. Dat kan direct na het overschrijven of een dag ervoor. U heeft dan rustig de tijd om te vergelijken. De scooterverzekering van de vorige eigenaar geldt niet meer. U dient zelf de scooter te verzekeren. U kunt een scooter verzekeren vanaf 16 jaar. Een scooter op naam zetten zonder rijbewijs kan ook. Net zoals een scooter verzekeren op naam van ouders. Dit laatste is vaak niet wenselijk.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • RDW
 • Rijksoverheid
 • Kentekenloket
 • PostNL