Hoe hoog is het eigen risico bij een woonverzekering?

Voor een aantal verzekeringen geldt een eigen risico. Soms verplicht en soms vrijwillig. Dit is ook het geval bij een woonverzekering. Hier leest u meer over het eigen risico op de woonverzekering.

Verplicht eigen risico woonverzekering

Bij het afsluiten van een woonverzekering ziet u dat een aantal verzekeraars een verplicht eigen risico rekent. Dit gaat echter niet om hoge bedragen. Het eigen risico is dan bijvoorbeeld 100 of 150 euro per schadegeval. Dit betekent dat u dit bedrag eerst zelf moet betalen voordat de verzekeraar overgaat tot betalen. Heeft u dus een schade van 450 euro en geldt er een eigen risico van 100 euro? Dan dient u 100 euro zelf te betalen en vergoed de verzekeraar de overige 350 euro.

Vrijwillig eigen risico woonverzekering

Net als bij een zorgverzekering, kunt u ook een vrijwillig eigen risico kiezen voor de woonverzekering. U kiest dan vrijwillig voor een hoger bedrag aan eigen risico en in ruil hiervoor geeft de verzekeraar u korting op de premie. Hoe hoger het eigen risico bedrag, hoe hoger de korting die de verzekeraar u geeft.

Eigen risico geldt voor ieder schadegeval

Let erop dat – anders dan bij een zorgverzekering – het eigen risico per schadegeval geldt. Claimt u 5 schades in een jaar, dan betaalt u dus 5 keer een eigen risico. Houd hier ook rekening mee bij de keuze voor een vrijwillig eigen risico. Kies dit alleen als u dit bedrag zelf kunt betalen zonder financieel risico te lopen.