Opstalverzekering vergelijken

Vul in onderstaande vergelijker uw gegevens en voorkeuren in, en ontdek direct welke opstalverzekering het goedkoopste is in uw geval.

Arrow
Direct naar resultaat
100% onafhankelijk Gegarandeerd de goedkoopste Overzichtelijk en compleet

Opstalverzekering vergelijken en overstappen

Met een opstalverzekering verzekert u een woning tegen schade aan onderdelen die onlosmakelijk verbonden zijn aan de woning. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het dak en de muren. Indien u de producten in uw huis wilt verzekeren (de inboedel) kunt u een inboedelverzekering afsluiten.

Bedenk wat u wilt

Bedenk waarnaar u op zoek bent. Naast basisdekking kunt u ook kiezen voor een glasverzekering of allriskpolis.

Maak een vergelijking

Vul de gevraagde gegevens zo nauwkeurig mogelijk in. De getoonde prijzen worden gebaseerd op uw ingaven.

Maak een keuze

U ontvangt een overzicht van tarieven voor de verzekering. Hier kunt u een keuze maken voor een verzekeraar.

Maak de overstap

Maak direct de overstap online. Dit is binnen 5 minuten goed te doen. U ontvangt een bevestigingsmail na de overstap.

*U heeft altijd recht op 14 dagen bedenktijd nadat de overstap is afgerond

Goedkoopste opstalverzekering

Door jaarlijks uw opstalverzekering te vergelijken kunt u zien of u bij de huidige verzekeraar nog wel het goedkoopste uit bent. Om conflict bij eventuele schade te voorkomen raden wij u aan de inboedelverzekering en opstalverzekering te vergelijken en deze twee verzekeringen af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. Wanneer in dit geval schade ontstaat, is de vraag wie wat dient te betalen niet meer relevant doordat beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar zijn afgesloten. Hiermee bespaart u mogelijk veel tijd voordat het schadebedrag uitbetaald wordt. Wanneer deze verzekeringen bij verschillende verzekeraars zijn afgesloten is de kans groot dat de verzekeraars gaan touwtje trekken over de vraag wie welke schade dient te gaan vergoeden.

Voor wie is een opstalverzekering?

Oververzekeren heeft geen enkele zin en kost daarnaast ook nog eens onnodig geld. Wanneer u een huurwoning heeft is het afsluiten van een opstalverzekering geen goed idee, meestal heeft de verhuurder dit al voor u gedaan. Het huis verzekeren tegen schade is in dit geval namelijk de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Een inboedelverzekering kan in het geval van een huurwoning wel een goed idee zijn. Zeker wanneer u in de woning veel kostbare spullen heeft staan.

De opstalverzekering is vooral bedoeld voor eigenaren van koopwoningen. Omdat u voor uw koopwoning hoogstwaarschijnlijk een hypotheek hebt afgesloten is het slim (en vaak ook verplicht) het woonhuis tegen eventuele schade te verzekeren.

Dekking van de opstalverzekering

Welke schade gedekt wordt door uw verzekeraar is afhankelijk van de verzekeraar zelf en van de opstalverzekering die u hebt afgesloten. De opstalverzekering vergoedt schade die ontstaat aan de woning ten gevolge van brand- en blussen, rook- en roet, waterschade, bliksem en inbraak (of poging daartoe). Voorwaarde is wel dat alleen schade wordt vergoedt aan onderdelen die onlosmakelijk met de woning, of de grond, verbonden zijn. Dit gaat zelfs zo ver dat een laminaatvloer die niet vastgelijmd zit, niet vergoedt wordt bij schade. Wanneer dezelfde vloer echter wel vastgelijmd zit, wordt deze schade wel vergoedt. Het 'onlosmakelijk verbonden' zijn dient u dus erg letterlijk te nemen.

Daarnaast wordt met een basisverzekering alleen schade vergoedt die niet door eigen schuld of een ongelukje veroorzaakt wordt. Laat u bijvoorbeeld uw raam openstaan waardoor uw vastgelijmde vloer kapot raakt, dan is dit aan uzelf te wijten en wordt de schade niet vergoedt. Met een allrisk opstalverzekering bent u ook tegen ongelukjes die door uzelf veroorzaakt worden, verzekerd.

Verder kunt u kiezen voor verschillende aanvullende verzekeringen, waarvan de populairste de glasverzekering is. Deze vergoedt schade aan glas, meestal ook wanneer deze schade het gevolg van een eigen handeling of die van een kind. Let er wel op dat u zich oververzekerd. Hebt u al een inboedelverzekering? Dan bestaat de kans dat u ook daar al een glasverzekering bij heeft. Het is dan niet nodig deze nogmaals af te sluiten. Het is vanuit dit oogpunt ook erg handig om de inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. U ziet dan snel waartegen u verzekerd bent en voorkomt eventueel getouwtrek tussen verzekeraars, mocht er schade ontstaan waarvoor zowel de inboedel- als opstalverzekering gebruikt kan worden.

Top 3 opstalverzekeringen

Logo
Goedkoopste allrisk opstalverzekering Bekijken
Logo
Meest gekozen opstalverzekering Bekijken
Logo
Goedkoopste opstalverzekering Bekijken

Opstalverzekering afsluiten

Om een opstalverzekering af te kunnen sluiten dient u te beschikken over de gegevens van de woning. U dient hiervan tenminste te weten: woonoppervlakte, materiaal waaruit de woning is opgebouwd, het aantal kamers en de bouwdatum. Daarnaast vereisen verschillende verzekeraars aanvullende informatie waaronder: materiaal waarvan het dak gemaakt is, wijze van fundering en gezinssamenstelling van de aanvrager.

Uw opstalverzekering sluit u op een simpele manier online af. Na het afsluiten van de opstalverzekering heeft u recht op een bedenkperiode van 14 dagen. Let op dat wanneer u een opstalverzekering telefonisch afsluit, u geen recht heeft op deze bedenkperiode. Verder is het nog handig te weten dat een opstalverzekering in principe wordt afgesloten voor de duur van een jaar. Uiteraard kunt u deze eerder opzeggen wanneer u gaat verhuizen, of de woning niet langer bewoonbaar is.

Uw opstalverzekering opzeggen doet u bij de verzekeraar zelf. Vaak kan dit online of telefonisch. Een enkele verzekeraar vereist hiervoor een schriftelijke opzegging.

Veelgestelde vragen

Nee. Een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht. Dat gezegd hebbende, verplichten hypotheekverstrekkers klanten wel om een opstalverzekering af te sluiten voordat de hypotheek wordt toegewezen. Hier kiezen de hypotheekverstrekkers voor om hun investering te beschermen. Wanneer u dus een hypotheek afsluit, en dat is meestal het geval, bent u wel verplicht om een opstalverzekering af te sluiten.

U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen voor een standaard dekking en een allrisk dekking. Met de allrisk dekking wordt ook schade vergoedt die is ontstaan als gevolg van eigen handelen. Daarvan is bijvoorbeeld sprake wanneer u een raam laat openstaan en er daardoor waterschade aan de woning optreedt. Met een standaard dekking bent u hiertegen niet verzekerd, met een allrisk dekking wel.

Met een opstalverzekering dekt u uzelf in tegen schade aan de woning of het object. Deze verzekering dekt alle schade die ontstaat aan onderdelen die onlosmakelijk verbonden zijn met de woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de keuken. De inboedelverzekering dekt juist schade aan alle onderdelen in de woning die niet onlosmakelijk verbonden zijn aan het object. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de televisie of uw mobieltje.

Indien u lid bent van een VVE, heeft u waarschijnlijk gezamenlijk een opstalverzekering afgesloten. Dit kunt u navragen bij andere leden van de VVE. Heeft uw VVE geen collectieve opstalverzekering afgesloten? Dan kunt u zelf een opstalverzekering afsluiten.

Wanneer u uw opstalverzekering wilt opzeggen, dient u dat helaas zelf te doen. Er is voor de opstalverzekering geen opzegservice beschikbaar. Hoe u uw opstalverzekering opzegt hangt af van wie uw verzekeraar is. Vaak kunt u uw verzekering online stopzetten, maar ook per post, app of telefonisch. Welke mogelijkheden uw verzekeraar hiervoor biedt kunt u nagaan op de website van uw verzekeraar.

Copyright © 2014-2019 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy