Is een woonverzekering verplicht?

Als u een huis koopt of huurt komt daar veel bij kijken. Zo ook woonverzekeringen. Soms is een woonverzekering verplicht, maar niet altijd. We leggen het hier voor u uit.

Welke woonverzekeringen zijn er?

Er zijn een aantal woonverzekeringen, zoals een opstalverzekering voor uw huis, een inboedelverzekering voor uw spullen en een aansprakelijkheidsverzekering voor als u of een gezinslid per ongeluk bij een ander iets kapot maakt. Hieronder leest u welke verzekeringen wel of niet verplicht zijn bij een woning.

Opstalverzekering verplicht bij koopwoning

Als u een woning koopt, bent u bijna altijd verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Dit zal de geldverstrekker eisen. Als het huis bijvoorbeeld in brand vliegt en er is niets meer van over, dan kan het huis weer opgebouwd worden. Met een opstalverzekering verzekert u het pand zelf. Alles wat vast zit aan de woning is met een opstalverzekering gedekt. Dus ook een keuken of een badkamer. Dit kunt u namelijk niet zonder hak- of sloopwerk losmaken van de woning.

Opstalverzekering niet verplicht bij huurwoning

Huurt u een woning? Dan bent u geen eigenaar van het pand en dat houdt in dat u zelf geen opstalverzekering hoeft af te sluiten. De eigenaar van het pand is verplicht om een opstalverzekering te sluiten. Het is handig om dit even na te vragen bij de eigenaar, zodat u zeker weet dat de verzekering is afgesloten.

Inboedelverzekering niet verplicht

Een inboedelverzekering is niet verplicht. Niet als u een koopwoning heeft en niet als u een woning huurt. Het is echter wel verstandig om er een af te sluiten. Hiermee dekt u schade aan uw spullen. U kiest al een inboedelverzekering voor ongeveer 10 euro per maand. Hiermee dekt u uw inboedel tegen schade door inbraak, vandalisme en brand- en waterschade. Belangrijk is de schade niet met opzet toegebracht is. Hier leest u meer informatie over waarom een inboedelverzekering van belang is.

woonverzekering verplicht

AVP niet verplicht

Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) is niet verplicht om af te sluiten. Veel Nederlanders hebben er echter wel een afgesloten. Zeker ouders met kinderen kiezen voor een AVP. Als uw kind ergens anders speelt en daar per ongeluk iets kapot maakt, dekt de AVP dit.