Eigen risico

Met een vrijwillig eigen risico ontvangt u korting op de premie zorgverzekeringen. Om te kijken hoeveel korting u ontvangt bij de afzonderlijke verzekeraars, kunt u gebruik maken van onze onafhankelijke vergelijker.

Zorgverzekering vergelijken

Wanneer betaal ik eigen risico?

Iedereen met een zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico van €385 in 2021. Dit eigen risico kan verhoogd worden om korting te krijgen op de premie van de zorgverzekering. Dat is uiteraard handig omdat er bespaard kan worden op de kosten, maar niet handig wanneer u het eigen risico daadwerkelijk moet gaan betalen. Het is daarom belangrijk om te weten waarvoor u eigen risico betaald en waarvoor niet. Op basis daarvan kunt u zelf nagaan of het voordelig is om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico.


Eigen risico betaald u voor...

U betaald eigen risico voor veruit de meeste zorg die onder de basispolis valt. Denk daarbij aan medicijnen, ziekenhuisbezoek, onderzoeken en hulpmiddelen. Omdat de rekening voor deze behandelingen vaak lager zijn dan het verplicht eigen risico, betaald u deze rekeningen vaak zelf. Vaak betaald u deze terug aan de verzekeraar nadat deze de rekening heeft betaald. Gebruikt u dure medicijnen, gaat u vaak naar het ziekenhuis of maakt u gebruik van dure hulpmiddelen? Dan is kiezen voor een vrijwillig eigen risico waarschijnlijk geen goed idee. U bent dan met het standaard eigen risico goedkoper uit.


U betaald geen eigen risico voor...

U betaald geen eigen risico voor zorg die gedekt wordt door een aanvullende module, zorg geleverd door de huisarts (ook de bezoekjes vallen hieronder), verloskundige zorg (ook wanneer deze in het ziekenhuis gegeven wordt) en kraamzorg. Ook wanneer u zwanger bent kan het dus nog steeds voordeliger zijn te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. De zorg die u tijdens uw zwangerschap nodig heeft, telt namelijk niet mee voor het verplicht eigen risico. Ook voor kraamzorg betaalt u geen eigen risico.

Ook wanneer u problemen heeft met uw gebit, op zoek gaat naar een nieuwe bril, of gebruikt maakt van fysiotherapie en u daarvoor een aanvullende verzekering heeft afgesloten, betaald u hiervoor geen eigen risico. Over zorg die vergoedt wordt door een aanvullende verzekering die u hebt afgesloten, wordt namelijk geen eigen risico gerekend. In dit geval is de kans dan ook groot dat het kiezen voor een vrijwillig eigen risico, u een aardige besparing kan opleveren op de zorgverzekering. Let er wel op dat aanvullende verzekeringen kosten dekken tot een bepaalde hoogte. Heeft u het maximum van de aanvullende verzekering verbruikt? Dan betaalt u de extra kosten zelf. Er is dan geen sprake van een eigen risico.


Wanneer kiezen voor een vrijwillig eigen risico?

Door te kiezen voor een maximaal vrijwillig eigen risico bespaart u tot €20 per maand en €240 per jaar op de zorgverzekering. Voor deze besparing gaat u wel akkoord met een vrijwillig eigen risico van €500. In het slechtste geval, wanneer u opdraait voor het gehele vrijwillig eigen risico, maakt u dan een verlies van €260. In het beste geval, wanneer u helemaal geen eigen risico betaalt, bespaart u dus €240. U kiest dus vooral voor een vrijwillig eigen risico wanneer u verwacht geen of weinig eigen risico te moeten betalen in het komende verzekeringsjaar. Eerdere jaren kunnen hiervoor als indicatie gebruikt worden, maar u kunt zelf uiteraard ook bedenken of u wellicht het komende jaar zorg nodig heeft waarvoor u eigen risico betaald. Naar zorg geleverd vanuit een aanvullende verzekering hoeft u niet te kijken.


Zorgverzekering vergelijken

Ook wanneer u niet kiest voor een vrijwillig eigen risico is het verstandig jaarlijks de zorgverzekering te vergelijken. Elk jaar kunt u in de maanden november en december weer zorgverzekeringen vergelijken en eventueel overstappen, mocht blijken dat uw huidige verzekering te duur wordt. De verzekeraars maken daarvoor rond half november van elk jaar de nieuwe premies voor het komende jaar bekend. Ook via Totaalbesparen.com kunt u al deze premies vergelijken op basis van uw persoonlijke situatie. U vergelijkt dan 100% onafhankelijk en bent zeker van de beste deal. Start daarom met het vergelijken van uw zorgverzekering 2021.

Vergelijk zorg

Direct naar resultaat
Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01