Schade door buitenspelende kinderen, is dat verzekerd?

Ouders vinden het vaak heerlijk als hun kinderen buitenspelen. Maar zoals u weet zit een ongeluk in een klein hoekje en gaat er wel eens iets stuk. Wordt deze schade door buitenspelende kinderen vergoed? En door welke verzekeraar? U leest het hieronder.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 24 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 27 augustus 2021

Dekt de AVP schade door kinderen?

Een aansprakelijkheidsverzekering – kortweg AVP- dekt de kosten van schade door buitenspelende kinderen. Denk aan een voetbal door de ruit, een fiets die krast langs de auto van de buren, een vaas die omver getrapt wordt of als uw kind het speelgoed van een ander per ongeluk kapot maakt of beschadigd. Dit alles is gedekt onder de aansprakelijkheidsverzekering. Meer dan 90% van de Nederlanders heeft een AVP gesloten. Hiermee zijn zij verzekerd voor dergelijke schades. Zeker gezinnen met kinderen hebben veel baat bij een AVP. Kinderen kunnen soms in hun enthousiasme wel eens iets kapot maken.

Heeft u nog geen aansprakelijkheidsverzekering? Op deze pagina kunt u eenvoudig een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken.

Schade is door uw kind veroorzaakt

Heeft uw kind een schade veroorzaakt bij iemand anders? Geen probleem! De kosten hiervan worden gedekt met uw  aansprakelijkheidsverzekering. Hierbij geldt wel als voorwaarde dat de schade per ongeluk is aangebracht. Indien het met opzet is gedaan, zal de verzekeraar niets uitkeren. Daarnaast is het belangrijk dat op uw polis de gezinsdekking aan staat. Dit betekent dat schade die veroorzaakt wordt door kinderen ook gedekt wordt.

Schade is door een ander kind veroorzaakt

Indien de dochter of zoon van iemand anders schade veroorzaakt aan uw spullen, dan kunt u hen aansprakelijk stellen voor de schade. Dat klinkt misschien zwaar ‘iemand aansprakelijk stellen’, maar in werkelijkheid valt dat reuze mee. Zij kunnen namelijk hun eigen aansprakelijkheidsverzekering aanspreken en de kosten daar verhalen. Eventueel kunt u uw rechtsbijstandsverzekering inschakelen om dit voor u te regelen.

Onbekend wie de schade heeft veroorzaakt

Als u niet weet wie de schade heeft veroorzaakt, dan wordt het lastig om een schade vergoed te krijgen van de verzekeraar. Neem in dit geval wel contact op met uw verzekeraar. Is de schade binnenshuis gebeurd, contact dan uw inboedelverzekeraar. Gebeurde het buitenshuis, neem dan contact op met uw aansprakelijkheidsverzekeraar of als uw auto beschadigd is, uw autoverzekeraar.

schade door buitenspelende kinderen

AVP kiezen

Omdat kinderen vaak tijdens het spelen per ongeluk een schade veroorzaken, is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Niet alleen voor uzelf – u kunt immers zelf ook iets beschadigen bij een ander – maar zeker ook als u kinderen heeft. Wat wel goed is om te weten: De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Toch kiest meer dan 90% voor deze verzekering. Welke aansprakelijkheidsverzekering voor u de beste is, is per persoon anders. Door een vergelijking te maken ziet u snel welke voor u de beste keuze is. Via de filters geeft u namelijk zelf aan wat uw wensen zijn.