Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Toch kiezen de meeste mensen wel voor een aansprakelijkheidsverzekering. De bedragen bij schade zijn fors en kunnen velen niet zomaar betalen.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 26 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 19 oktober 2021

Aansprakelijkheids-verzekering niet verplicht, maar wel handig?

De aansprakelijkheids-verzekering is niet verplicht in Nederland. Toch denken veel mensen dat dit wel zo is. Dit komt omdat vrijwel iedereen deze verzekering (ook wel AVP genoemd) heeft. De kosten van een ongeluk of schade door uw toedoen kunnen enorm hoog oplopen. Bijvoorbeeld de medische kosten als gevolg van letselschade. Of materiële schade door een ongeluk. Dankzij een aansprakelijkheidsverzekering hoeft u alleen maar de verzekeraar te bellen. En de kosten worden geheel of gedeeltelijk vergoed. De aansprakelijkheidsverzekering is dus niet verplicht, maar de praktijk wijst uit dat het wel erg handig is om deze verzekering te hebben.

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor kinderen verplicht?

Nee, ook voor kinderen is het hebben van een AVP niet verplicht. Kinderen zijn namelijk meeverzekerd op de polis van hun ouders. Dus als u als ouder een AVP afsluit, dan kunt u uw kind(eren) opgeven als verzekerden op de polis. Ditzelfde geldt voor huisdieren.

AVP niet verplicht, waarom wel kiezen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. En de kosten lopen al snel hoog in de papieren. Veroorzaakt u een ongeluk? Of ontstaat er schade door buiten spelende kinderen en wordt u aansprakelijk gesteld? Dan zorgt de aansprakelijkheidsverzekering ervoor dat niet zelf alles hoeft te betalen. Dit voorkomt financiële problemen. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is dus niet verplicht. U kunt deze vrijwillig afsluiten. Niet te verwarren met de verplichte WA-verzekering voor motorrijtuigen

Wanneer een AVP afsluiten?

Een aansprakelijkheidsverzekering verplicht afsluiten hoeft niet. Toch kiezen veel mensen ervoor om deze verzekering wel te nemen. U kunt een AVP apart afsluiten of in combinatie met een inboedelverzekering of een opstalverzekering. Zowel de AVP als de inboedel- en opstalverzekering valt onder de woonverzekeringen. Als u bijvoorbeeld verhuist, dan kunt u al deze verzekeringen in één keer regelen. Wel zo makkelijk. Een AVP kunt u bij veel verzekeraars afsluiten. Vooraf vergelijken is verstandig.

Waarom is de aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht?

De overheid heeft het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht gesteld. Dit betekent dat het een vrijwillige verzekering is. Toch heeft ruim 90% van de Nederlanders een AVP afgesloten. Dit brengt – zeker voor gezinnen met kinderen – veel financiële zekerheid. Iedereen stoot immers weleens iets om. Maar er is ook dekking als een kind bijvoorbeeld met zijn fietsje een kras maakt op de auto van de buren.

Andere handige pagina's