Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die u veroorzaakt bij een ander. Hierdoor komt u niet in de financiële problemen. Veel mensen vragen zich dan ook af of een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 26 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 18 mei 2021

Aansprakelijkheids-verzekering verplicht of niet?

Nee, een aansprakelijkheids-verzekering is niet verplicht in Nederland. Toch denken veel mensen dat dit wel zo is. Dit komt omdat vrijwel iedereen een AVP heeft. De kosten van een ongeluk of schade door uw toedoen kunnen enorm hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan de medische kosten als gevolg van letselschade. Of materiële schade door een ongeluk. Dankzij een aansprakelijkheidsverzekering hoeft u alleen maar de verzekeraar te bellen. En de kosten worden geheel of gedeeltelijk vergoed. Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Het antwoord is nee. Maar de praktijk wijst uit dat het wel erg handig is om deze verzekering te hebben.

AVP niet verplicht, waarom wel kiezen?

In Nederland is het niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Toch is deze verzekering wel erg handig om te hebben. Een ongeluk zit in een klein hoekje. En de kosten lopen al snel hoog in de papieren. Veroorzaakt u een ongeluk? Of ontstaat er schade door buiten spelende kinderen? En wordt u aansprakelijk gesteld? Dan zorgt de aansprakelijkheidsverzekering ervoor dat niet zelf alles hoeft te betalen. Dit voorkomt financiële problemen. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is dus niet verplicht. U kunt deze vrijwillig afsluiten. Niet te verwarren met de verplichte WA-verzekering voor motorrijtuigen. Wilt u een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afsluiten? Let er dan op dat een aansprakelijkheidsverzekering ook wel een AVP, AVP verzekering of aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt genoemd.

Hoe sluit ik een AVP af?

Een aansprakelijkheidsverzekering verplicht afsluiten hoeft niet. Toch kiezen veel mensen ervoor om deze verzekering wel te nemen. U kunt een AVP apart afsluiten of in combinatie met een inboedelverzekering of een opstalverzekering. Zowel de AVP als de inboedel- en opstalverzekering valt onder de woonverzekeringen. Als u bijvoorbeeld verhuist, dan kunt u al deze verzekering in één keer regelen. Wel zo makkelijk. Een AVP kunt u bij veel verzekeraars afsluiten. Elke verzekeraar hanteert eigen voorwaarden en premies. Hierdoor kunnen er grote verschillen zijn. Voordat u een woonverzekering afsluit, raden wij u aan om te vergelijken. Dit kan enorm lonen.

Andere handige pagina's

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Een AVP vergelijken kost niet veel tijd. Maar levert u wel veel op. Door te vergelijken kunt u veel op de kosten besparen. Bovendien is het vergelijken van een AVP niet moeilijk. U vult uw gegevens in en u ziet direct welke opties voor u passend zijn. Er zijn veel verzekeraars die een aansprakelijkheidsverzekering particulieren aanbieden. Daarom kunnen de premies en voorwaarden sterk uiteen lopen. Een aansprakelijkheidsverzekering verplicht afsluiten is niet aan de orde. Maar als u wenst om deze vrijwillig af te sluiten, dan raden wij aan om zowel de kosten als de polisvoorwaarden goed te vergelijken. Dit doet u als volgt:

  • U kiest de gewenste dekking
  • U vult de gevraagde gegevens in
  • U bekijk de opties
  • U vergelijkt de premies en voorwaarden
  • U kiest de verzekering die het beste bij u past

Heeft u een passende aansprakelijkheidsverzekering gevonden? Dan kunt u deze direct online afsluiten. De verzekeraar houdt u op de hoogte van uw aanvraag. Zodra u bent geaccepteerd, krijgt u de polis toegestuurd.

Was deze pagina nuttig?