Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering of AVP is, hoewel niet verplicht, voor bijna iedereen aan te raden. De verzekering vergoedt namelijk ontstane schade waarvoor u wettelijk aansprakelijk bent. En een ongelukje zit nu eenmaal in een klein hoekje.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 6 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 26 april 2021

Over de aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade waarvoor u wettelijk aansprakelijk bent. De verzekering wordt daarom ook wel de WA-verzekering genoemd. Niet te verwarren met de WA autoverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering sluit u af voor uzelf of het hele gezin. De premies voor deze verzekering liggen aan de lage kant. In de meeste gevallen bent u voor enkele tientjes op jaarbasis al klaar.

Dekking van de verzekering

Zoals gezegd, dekt de aansprakelijkheidsverzekering schade waarvoor u wettelijk aansprakelijk bent. Dat is ook het geval indien bijvoorbeeld een minderjarig gezinslid schade veroorzaakt. Zeker voor gezinnen met kinderen is het dus erg belangrijk om over een goede aansprakelijkheidsverzekering te beschikken. Daarnaast dekt deze verzekering ook schade die ontstaat door bijvoorbeeld een huisdier of logee. Uiteraard is ook schade die door uzelf veroorzaakt wordt gedekt. U ontvangt met een AVP dus een brede dekking tegen een relatief laag tarief.

Een veelvoorkomend voorbeeld van schade die gedekt wordt door een aansprakelijkheidsverzekering, is de schade door buitenspelende kinderen. Een ongelukje waarbij uw kind schade veroorzaakt aan het bezit van een ander. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de fiets van een vriendje of de auto van de buurman.

aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Verschillende verzekeraars bieden de AVP aan tegen verschillende prijzen. Daarnaast verschillen ook de dekkingen en prijzen van aanvullende verzekeringen graag. Het is daarom aan te raden een vergelijking te maken op basis van uw persoonlijke wensen. Daarmee ziet u direct welke verzekeraars kunnen voldoen aan uw wensen en welke premies hier tegenover staan. Klik hier om een onafhankelijke vergelijking te maken.

Eigen risico

De meeste verzekeraars hanteren geen eigen risico bij de aansprakelijkheidsverzekering. Sommige verzekeraars zoals Hema en Inshared, bieden deze optie wel. Door gebruik te maken van het eigen risico gaat de premie iets omlaag, maar betaald u wel een bepaald bedrag wanneer u gebruik maakt van de verzekering. Dit eigen risico bedraagt in de meeste gevallen €100 per gebeurtenis. Omdat de schades die geclaimd worden met een AVP vaak klein zijn, kan het nadelig zijn een AVP af te sluiten met eigen risico. Bij een schade van €150 betaalt u immers de eerste €100 zelf. Dit is iets om over na te denken bij het uitzoeken van een aansprakelijkheidsverzekering.

Was deze pagina nuttig?