Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering of AVP is, hoewel niet verplicht, voor bijna iedereen aan te raden. De verzekering vergoedt namelijk ontstane schade waarvoor u wettelijk aansprakelijk bent. En een ongelukje zit nu eenmaal in een klein hoekje.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 6 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 24 augustus 2021

Over de aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering (ook wel AVP) vergoedt schade waarvoor u wettelijk aansprakelijk bent. Bijvoorbeeld als u bij een ander per ongeluk iets stukmaakt. Een aansprakelijkheidsverzekering sluit u af voor uzelf of voor het hele gezin. Voor een paar euro per maand bent u al verzekerd. De verzekering is overigens niet verplicht. Al noemt de Consumentenbond het ‘een morele verplichting’. Schades kunnen hoog oplopen, zeker als het gaat om een letselschade. Zowel materiële als letselschades worden vergoed met een AVP. Heeft u deze verzekering niet en brengt u iemand (letsel)schade toe, dan kan dat zorgen voor flinke financiële risico’s.

Wat dekt de aansprakelijkheidsverzekering?

Zoals gezegd, dekt de aansprakelijkheidsverzekering schade waarvoor u wettelijk aansprakelijk bent. Dat is ook het geval indien een minderjarig gezinslid schade veroorzaakt. Zeker voor gezinnen met kinderen is het dus erg belangrijk om een goede aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Daarnaast dekt deze verzekering ook schade die ontstaat door bijvoorbeeld een huisdier of logee. U ontvangt met een AVP dus een brede dekking tegen een relatief laag tarief.

Een veelvoorkomend voorbeeld van schade die gedekt wordt door een aansprakelijkheidsverzekering, is de schade door buitenspelende kinderen. Een ongelukje waarbij uw kind schade veroorzaakt aan het bezit van een ander. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de fiets van een vriendje of de auto van de buurman.

aansprakelijkheidsverzekering

Besparen op de aansprakelijkheidsverzekering

Er zijn meerdere manieren waarop u kunt besparen op uw AVP. Dit zijn:

  1. Een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken
  2. Uw AVP samen met andere verzekeringen onder brengen bij dezelfde verzekeraar
  3. Kies een eigen risico

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Er zijn veel verzekeraars die een AVP aanbieden. En ondanks dat de premies niet hoog zijn, zijn er wel degelijk premie verschillen. Bij de ene verzekeraar betaalt u fors meer premie, dan bij de ander. Zonde van uw geld. Let daarnaast bij het vergelijken van de aansprakelijkheidsverzekering goed op de hoogte van het eigen risico. 

Eigen risico aansprakelijkheidsverzekering

Een aantal verzekeraars hanteert een eigen risico bij de aansprakelijkheidsverzekering. Hierdoor gaat de premie iets omlaag, maar betaalt u wel een bedrag wanneer u een schade claimt. Er geldt vaak een eigen risico van €100 per gebeurtenis. Omdat de schades die geclaimd worden met een AVP vaak klein zijn, kan het nadelig zijn een AVP af te sluiten met eigen risico. Bij een schade van €150 betaalt u immers de eerste €100 zelf. Dit is iets om over na te denken bij het uitzoeken van een aansprakelijkheidsverzekering.