Begrafenisverzekering

Vergelijk hieronder de begrafenisverzekering. Bereken uw premie en verzeker uw eigen uitvaart. U vindt hier snel de beste en goedkoopste begrafenisverzekering.

Begrafenisverzekeringen vergelijken
 1. [inhoudsopgave]
begrafenisverzekering

Wat is begrafenisverzekering?

Een begrafenisverzekering, ook wel uitvaartverzekering genoemd, is een verzekering waarmee u de kosten van uw uitvaart dekt. Het maakt daarbij niet uit of u begraven of gecremeerd wilt worden. Zodra u overlijdt keert de verzekeraar de waarde uit aan uw nabestaanden. Hiermee betalen zij uw uitvaart. Het voordeel van deze verzekering is dat u zeker weet dat u hem een keer nodig heeft. U betaalt dus niet voor niets premie. 

Waarom een begrafenisverzekering?

U sluit de begrafenisverzekering af voor uw nabestaanden, zodat zij niet voor de kosten van uw uitvaart hoeven op te draaien. Heeft u geen verzekering, dan moeten uw nabestaanden de rekening van uw uitvaart betalen. Om dat te voorkomen heeft zo'n 70 procent van de Nederlanders een verzekering gesloten. Een uitvaart kost tussen de 7.000 en 10.000 euro, afhankelijk van uw wensen. Dit forse bedrag kunnen veel mensen niet zomaar missen en daarom kiezen zij voor een begrafenisverzekering.

Wel of geen begrafenisverzekering?

Of u wel of geen begrafenisverzekering afsluit is uw eigen keus. U bent niet verplicht om een verzekering voor uw uitvaart af te sluiten. Heeft u veel spaargeld, dan is het niet nodig om een verzekering af te sluiten. Heeft u dit niet of vindt u het geen prettig idee om niets te regelen, kies dan wel voor een begrafenisverzekering. U weet dan zeker dat u niemand achterlaat met hoge kosten.

Begrafenisverzekeraars

In Nederland zijn een aantal verzekeraars actief in de uitvaartmarkt. Wij vergelijken de volgende begrafenisverzekeraars:

 • DELA
 • Monuta
 • Ardanta
 • PC uitvaart
 • EABN

Soorten begrafenisverzekeringen

Er zijn drie soorten begrafenisverzekeringen; een natura-, kapitaal- en combinatieverzekering.

Natura begrafenisverzekering
Kiest u voor een natura verzekering, dan wordt er na uw overlijden uitgekeerd in diensten. Uw nabestaanden hoeven zelf weinig te regelen voor uw uitvaart. Met deze dekking geeft u dat uit handen. De uitvaart wordt geregeld door de uitvaartondernemer en hij declareert de kosten direct bij de verzekeraar. De natura dekking is de goedkoopste keuze.

Kapitaal begrafenisverzekering
Bij de kapitaal verzekering wordt er wel geld uitgekeerd. Hiermee kunnen de nabestaanden uw uitvaart naar eigen inzicht regelen. Het bedrag dat wordt uitgekeerd is vooraf door u bepaald. Nabestaanden zijn vrij in alle keuzes en kunnen er alsnog voor kiezen om een uitvaartondernemer in te schakelen. Voor deze dekking geldt een hogere premie dan voor de natura dekking.

Combinatie begrafenisverzekering
Met een combinatie verzekering wordt een deel uitgekeerd in geld en een deel in diensten. De standaard zaken worden geregeld door een uitvaartondernemer en overige zaken kunnen nabestaanden zelf regelen. De combinatie verzekering is de duurste variant.

Op welke leeftijd afsluiten

Kinderen tot 18 jaar
Kinderen zijn tot 18 jaar vaak gratis meeverzekerd op de polis van een van de ouders. Zodra het kindje is geboren dienen de ouders de baby aan te melden bij de verzekeraar. Hij of zij wordt dan bijgeschreven op de polis. Hiervoor betaalt u geen premie.

Jongeren
Vanaf 18 jaar kan er een eigen polis afgesloten worden. Hoe jonger u bent tijdens het afsluiten van de begrafenisverzekering, hoe lager de premie is. De kans is immers kleiner dat u op jonge leeftijd overlijdt.

Middelbare leeftijd
Als u op middelbare leeftijd een begrafenisverzekering wilt afsluiten, dan zal de premie wat hoger zijn. Bent u verder helemaal gezond? Dan zorgt dit voor een standaard premie. Bent u ziek of heeft u bijvoorbeeld een hoog BMI, dan kan de verzekeraar u weigeren of een verhoogde premie vragen.

65+
U kunt nog een verzekering afsluiten, maar betaalt daarvoor een hoge premie. Bij veel verzekeraars kunt u terecht tot uw 75e. U kunt er ook voor kiezen om zelf geld te sparen of een uitvaartdeposito te nemen. U legt eenmalig een bedrag in dat vrijkomt zodra u overlijdt.

Begrafenisverzekering vergelijken

Voordat u een polis afsluit is het verstandig om de begrafenisverzekering te vergelijken. Daardoor weet u zeker dat u niet teveel premie betaalt. Vergelijken doet u in deze 5 stappen:

 1. Bepaal uw uitvaart wensen
 2. Bepaal welke dekking u wilt
 3. Kies een verzekerd bedrag
 4. Vergelijk de premies
 5. Vergelijk de voorwaarden

Zodra u alle premies naast elkaar hebt gelegd, kunt u een goede keuze maken. Indien u nog twijfelt, kunt u ook reviews lezen van andere klanten. Heeft u genoeg gelezen? Dan kunt u direct de begrafenisverzekering afsluiten. Kies de verzekeraar naar wens en vul uw gegevens in. De verzekeraar houdt u op de hoogte van uw aanvraag.

Premie begrafenisverzekering

Wat kost een begrafenisverzekering? De premie van een begrafenisverzekering wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Omdat deze factoren voor iedereen anders zijn, verschilt de premie per persoon.

De premie factoren zijn:

 • uw leeftijd
 • de gekozen dekking
 • het verzekerde bedrag
 • de looptijd van de verzekering
 • uw uitvaartwensen

Door de verschillende verzekeraars en dekking te vergelijken, komt u erachter welke verzekeraar het goedkoopste is.

Bronnen

Voor het schrijven deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • Rijksoverheid
 • DELA
 • Monuta
 • Ardanta
 • PC uitvaart
 • EABN

Laatste update: 19 februari 2021

Veelgestelde vragen

Nee, een begrafenisverzekering of uitvaartverzekering is niet verplicht. Toch kiezen veel Nederlanders wel voor deze verzekering, omdat zij nabestaanden niet voor kosten van een uitvaart willen laten opdraaien.

Ja, dat mag. Als een verzekeraar het risico te hoog acht dat u snel kunt overlijden, zal zij u doorgaans weigeren. Ook kan een verzekeraar een verhoogde premie opleggen.

Dan hoeft niet, maar kan wel. U kunt uw kind tot 18 jaar gratis op uw polis bijschrijven. Ook kunt u ervoor kiezen om een aparte polis te nemen. Hiervoor betaalt u een lage premie.

Ja, een verzekeraar zal u een aantal vragen stellen over uw gezondheid. Bijvoorbeeld of u rookt, of u (chronisch) ziek bent en of u een verhoogd BMI heeft. Afhankelijk van uw antwoorden zal de verzekeraar u accepteren of weigeren. Ook kan er een hogere premie worden opgelegd.

Ja, het maakt niet uit of u begraven of gecremeerd wilt worden. Met een begrafenisverzekering verzekert u de kosten van uw uitvaart.

Deze vraag kunt u alleen zelf beantwoorden. Heeft u veel spaargeld, dan hoeft u geen verzekering af te sluiten. Heeft u geen of onvoldoende spaargeld, dan is een begrafenisverzekering afsluiten heel verstandig. Anders moeten uw nabestaanden de kosten van uw uitvaar betalen. Ruim 70% van de Nederlanders heeft een verzekering afgesloten. Naast het feit dat het financieel geregeld is, biedt het men ook zekerheid.

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01