Camera verzekering

Een camera kan snel beschadigd raken of zelfs gestolen worden. Een nachtmerrie voor een fotograaf of liefhebber. Wellicht is een camera verzekering wel iets voor u. Hiermee dekt u de kosten bij schade, verlies en diefstal.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 8 maart 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 02 juni 2021

Waarom een camera verzekering?

U als fotograaf weet natuurlijk als geen ander dat de waarde van uw camera apparatuur al snel in de duizenden euro’s kan lopen. Voor elke fotograaf is het dan ook een verschrikkelijk idee als de apparatuur beschadigd raakt of wordt gestolen. Ook als u altijd heel voorzichtig met uw camera omgaat. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Daarom kan het slim zijn om een camera verzekering te nemen. Een camera verzekering geeft u namelijk een hoop zekerheid. Hiermee hoeft u niet voor alle kosten op te draaien wanneer uw camera beschadigd raakt, verloren gaat of wordt gestolen. Om een goedkope camera verzekering te vinden, raden wij u aan om de verschillende verzekeringen te vergelijken.

Camera verzekering vergelijken

Een camera verzekering vergelijken is eenvoudig met deze stappen:

 1. Vul de gegevens van uw camera in
 2. Kies het verzekerd bedrag
 3. Vergelijk de premies en voorwaarden
 4. Kies de verzekering naar wens
camera verzekeren

Dekking camera verzekering

De kosten van een complete camera set kunnen al snel in de duizenden euro’s lopen. Uw camera verzekeren is dan ook heel slim. Echter, het is dan wel van belang dat u kiest voor de juiste dekking. Niets is zo vervelend dan als u erachter komt dat u wel een verzekering heeft, maar dat de dekking onvolledig is. Bij het afsluiten van een camera verzekering kijkt u daarom altijd eerst naar de dekking. Vaak kunt u kiezen uit een dekking voor schade en/of diefstal. Wilt u diefstal ook verzekeren, dan betaalt hiervoor een paar euro extra per maand.

Camera verzekeren met buitenhuisdekking

Verzekeraars maken een onderscheid tussen schades die binnen en buiten worden veroorzaakt. Neemt u uw camera veel mee op pad? Dan is het aan te raden om een aanvullende buitenhuisdekking af te sluiten. Hiermee bent u verzekerd tegen diefstal en verlies onderweg. Let hierbij op de maximum vergoeding, het eigen risico en de premie. Deze verschillen per verzekeraar. 

Waar is mijn camera tegen verzekerd?

Natuurlijk wilt u weten waarvoor u bent verzekerd. Dat voorkomt grote teleurstellingen bij schade. Omdat het per verzekeraar verschilt wat wel en wat niet onder de dekking valt, raden wij altijd aan om de voorwaarden goed door te nemen. 

Over het algemeen is gedekt:

 • Waterschade: fotocamera’s zijn heel gevoelig voor water. Wilt u als fotograaf prachtige plaatjes schieten op de mooiste locaties? Dan loopt u het risico dat uw camera in contact komt met water. Wel zo verstandig om dan verzekerd te zijn tegen waterschade.
 • Brandschade: met een camera verzekering bent u gedekt tegen schade door brand. Hierbij wordt wel altijd goed gekeken wat de oorzaak van deze brandschade is geweest. Wanneer de brand is veroorzaakt door overspanning of kortsluiting, dan is de camera verzekerd.
 • Valschade: het laten vallen van een fotocamera is iets wat geregeld voorkomt. Met een camera verzekering bent u gedekt tegen schade aan de display van de camera. Is het display van uw camera kapot door technische mankementen? Dan bent u met een camera verzekering hier ook tegen verzekerd.
 • Schade door derden: door uw camera te verzekeren, bent u ook gedekt tegen schade veroorzaakt door derden. Denk hierbij aan vandalisme en sabotage. Via de verzekeraar krijgt u de nieuwwaarde of dagwaarde van uw camera uitgekeerd. Bovendien kunt u in de meeste gevallen aanspraak maken op de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker. Hierdoor hoeft u geen eigen risico te betalen.
 • Schade door bedieningsfouten: in de praktijk komt het veel voor dat er uitvoerig met de instellingen van de camera wordt geëxperimenteerd. Door onhandigheid of onwetendheid kan er daardoor schade ontstaan aan de camera. Goed om te weten dat u met een camera verzekering hier ook tegen bent verzekerd.

Uw camera en de reisverzekering

Neemt u uw camera mee op vakantie? Dan is het aan te raden om de voorwaarden van uw reisverzekering goed door te nemen. Mogelijk wordt uw camera ook gedekt. Let er hierbij wel op de maximumvergoeding die u uitgekeerd krijgt. Soms wordt een paar honderd euro uitgekeerd, terwijl een goede spiegelreflexcamera al snel veel meer kost. 

Camera verzekeren op inboedelverzekering

Het kan zo zijn dat uw camera onder de inboedelverzekering valt. Met deze verzekering zijn uw spullen in uw huis verzekerd tegen brand, storm en diefstal. Ligt u camera in uw huis? Dan bent u met de inboedelverzekering dus verzekerd. Hierbij geldt wel de strenge eis dat de camera in uw huis aanwezig moet zijn. Neemt u uw camera mee op pad? Dan valt deze niet onder de inboedelverzekering. Daarnaast geldt voor elektronica vaak een maximaal verzekerd bedrag. Hierdoor kan het voorkomen dat deze gedeeltelijke dekking niet voldoende is voor uw dure camera. Het is dan aan te raden om een aparte camera verzekering af te sluiten.

Dekking kostbaarhedenverzekering

Omdat u uw camera waarschijnlijk vaak buitenshuis gebruikt, is de inboedelverzekering in de meeste gevallen niet voldoende. Wanneer u niet over een aanvullende inboedelverzekering beschikt, dan is uw camera buitenshuis namelijk niet verzekerd. Daarom kunt u middels de kostbaarhedenverzekering uw camera ook verzekeren. Deze verzekering is speciaal in het leven geroepen om kostbare bezittingen te dekken. Let er hierbij wel op dat u middels een kostbaarhedenverzekering niet wereldwijd gedekt bent. Neemt u uw camera vaak mee op reis? Dan is uw camera dus niet verzekerd. Ook dan is de kostbaarhedenverzekering niet voldoende en is het aan te raden om een specifieke camera verzekering af te sluiten.

Camera verzekering afsluiten

Wanneer u op zoek bent naar een goedkope camera verzekering, dan is het zaak om alle kosten en voorwaarden met elkaar te vergelijken. Daarnaast is het belangrijk om voor uzelf na te gaan voor welke doelen u uw camera gebruikt. Wordt uw camera op professionele wijze intensief gebruikt? Of maakt u alleen af en toe op vakantie een foto? De algemene regel is: verdient u geld met uw camera, dan wordt deze op zakelijke wijze gebruikt. En is het nodig om een zakelijke camera verzekering af te sluiten. Veel verzekeraars bieden deze optie aan. Daarnaast kan het helpen om de volgende vragen voor uzelf te beantwoorden. Heeft u alle vragen beantwoord? Dan weet u wat de beste camera verzekering voor u is:

 • Heb ik genoeg aan de standaard dekking? Of wil ik mijn camera extra verzekeren?
 • Geldt de dekking alleen in Nederland of ook daarbuiten?
 • Valt mijn camera onder de inboedelverzekering, kostbaarhedenverzekering of reisverzekering?
 • Krijg ik de dagwaarde of de nieuwaarde bij schade?
 • Hoeveel eigen risico betaal ik per schade?
 • Hoe hoog is de premie per maand en wat krijg ik daarvoor terug?
 • Wat is de looptijd van de verzekering? En zitten er voorwaarden aan het stoppen van de verzekering?

Camera verzekeren 2021

unive camera verzekering
Univé
3
34
per maand
 • Eerste schade € 0 eigen risico, daarna € 150
 • Pakketkorting mogelijk
 • Wereldwijde dekking
nowinsure camera verzekering
Nowinsure
4
99
per maand
 • Eigen risico € 15
 • Korting bij premiebetaling per jaar
 • Werelddekking

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

 • Nowinsure
 • Univé
 • Consumentenbond
 • Politie.nl