Bel 085 3035 744 voor hulp bij overstappen

Overstappen van energieleverancier

Wat u moet weten voor uw overstap


Overstappen loont. Waarom teveel blijven betalen? Bespaar eenvoudig honderden euro’s door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Op Totaalbesparen.com kunt u snel en veilig overstappen van energieleverancier. Deze service is geheel gratis en het de overstap duurt niet veel meer dan 10 minuten.

De opzegprocedure

Indien u al een nieuwe energieleverancier heeft gevonden, kunt u via onze website gemakkelijk overstappen. Na het invullen van uw gegevens zorgt Totaalbesparen.com, of een andere vergelijker (afhankelijk van uw keuze) dat de overstap goed verloopt.

De nieuwe leverancier stuurt u een bevestigingsovereenkomst en voorwaarden per mail toe. U hebt vervolgens nog 14 dagen bedenktijd waarin u kunt besluiten de overstap te annuleren. Hiervoor hoeft geen reden op te worden gegeven. Na het doorgeven van de meterstanden stuurt de leverancier de startdatum van het contract en het nieuwe voorschotbedrag, ook beëindigt uw nieuwe leverancier het contract met de oude leverancier.

Om de uitwisseling van gegevens tussen energie leveranciers beter te laten verlopen is in 2013 het Contract Einde Register opgericht. Het C.E.R. is een centrale databank die alle lopende energiecontracten kleinverbruikers bevat.

Houdt goed in de gaten wanneer u bent overgestapt en wanneer uw huidig contract verloopt. Zorg er vervolgens voor dat u tegen een voordelig tarief energie afneemt in de winter. In deze periode verbruikt u immers het meeste energie. Indien u overstapt van energieleverancier voordat het afgesloten contract verlopen is, kan het zijn dat u een opzegvergoeding moet betalen. De opzegvergoeding is in feite gewoon een boete om contractbreuk.

Er zijn verschillende soorten energiecontracten, het contract met vaste looptijd waarbij voortijdig beëindigen betekent dat u een opzegvergoeding betaald, het contract met een onbepaalde looptijd welke u met een opzegtermijn (meestal 1 maand) gratis kunt opzeggen (ook wel het modelcontract) en het contract dat stilzwijgend verlengd wordt. Indien u dit contract opzegt zit u ook vast aan een opzegtermijn eventueel met opzegvergoeding.

De opzegvergoeding

De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd van uw energiecontract. Aan de hoogte van de opzegvergoeding is door het ACM een maximum gesteld. U betaald de opzegvergoeding voor elk product dat u afneemt. Indien u dus zowel stroom als gas afneemt van een enkele leverancier, betaald u de opzegvergoeding 2 keer.

Maximale hoogte van de opzegvergoeding

Resterende looptijd < 1,5 jaar: u betaalt € 50
Resterende looptijd 1,5-2 jaar: u betaalt € 75
Resterende looptijd 2-2,5 jaar: u betaalt € 100
Resterende looptijd > 2,5 jaar: u betaalt € 125

In veel gevallen bent u met een overstap en betaling van de opzegvergoeding nog steeds voordeliger uit bij een nieuwe energieleverancier. Bent u benieuwd of u een bedrag kunt besparen dat hoger ligt dan de opzegvergoeding? Maak dan gebruik van onze energievergelijker om te kijken wat voor u de beste deal is.

Sommige energieleveranciers zijn bereid een gedeelte van deze kosten te betalen als je bij hen een nieuw contract afsluit. Extra voordeel krijg je ook meestal door gas en stroom bij dezelfde leverancier af te nemen, de zogenaamde Dual fuel contracten.

Besparen met vergelijken

Copyright © 2014-2018 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy