Overstappen van energieleverancier

Overstappen van energieleverancier kan u een aardige besparing opleveren. Benieuwd wat u kunt besparen? Vul uw gegevens in bij onze vergelijker en u ziet het direct.

 

Arrow
Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat
100% onafhankelijk Gegarandeerd de goedkoopste Bespaar tot € 517 in 2021

Bespaar door over te stappen

Overstappen loont. Waarom teveel blijven betalen? Bespaar eenvoudig honderden euro’s door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Op Totaalbesparen.com kunt u snel en veilig overstappen van energieleverancier. Deze service is geheel gratis en de overstap kan al binnen 10 minuten geregeld worden. U vult uw gegevens in en maakt een keuze, wij zorgen dat u niet zonder energie komt te zitten en zeggen uw oude contract voor u op.

Gegevens

Vul alle gevraagde gegevens zo volledig mogelijk in. Op basis van deze gegevens wordt de vergelijking gemaakt.

Vergelijken

Klik op "Energie vergelijken" en u ontvangt een overzicht van de tarieven die energieleveranciers rekenen.

Een keuze maken

Maak een weloverwogen keuze en let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op voorwaarden en looptijd.

Maak de overstap

Maak direct de overstap online. Dit is binnen 5 minuten goed te doen. U ontvangt een bevestigingsmail na de overstap.

*U heeft altijd recht op 14 dagen bedenktijd nadat de overstap is afgerond

Wat u moet weten voor uw overstap

Wat gebeurt er nadat u een nieuwe energieleverancier gekozen heeft? Hieronder de belangrijkste stappen die genomen worden.

De opzegprocedure

Indien u al een nieuwe energieleverancier heeft gevonden, kunt u via onze website gemakkelijk overstappen. Na het invullen van uw gegevens zorgen wij ervoor dat de overstap netjes verloopt.

De nieuwe leverancier stuurt u een bevestigingsovereenkomst en voorwaarden per mail toe. U hebt vervolgens nog 14 dagen bedenktijd waarin u kunt besluiten de overstap te annuleren. Hiervoor hoeft geen reden opgegeven te worden. Na het doorgeven van de meterstanden stuurt de leverancier de startdatum van het contract en het nieuwe voorschotbedrag, ook beëindigt uw nieuwe leverancier het contract met de oude leverancier.

Om de uitwisseling van gegevens tussen energieleveranciers beter te laten verlopen is in 2013 het Contract Einde Register opgericht. Het C.E.R. is een centrale databank die alle lopende energiecontracten kleinverbruikers bevat.

Houdt goed in de gaten wanneer u bent overgestapt en wanneer uw huidig contract verloopt. Zorg er vervolgens voor dat u tegen een voordelig tarief energie afneemt in de winter. In deze periode verbruikt u immers het meeste energie. Indien u overstapt van energieleverancier voordat het afgesloten contract verlopen is, kan het zijn dat u een opzegvergoeding moet betalen. De opzegvergoeding is in feite gewoon een boete om contractbreuk.

Er zijn verschillende soorten energiecontracten, het contract met vaste looptijd waarbij voortijdig beëindigen betekent dat u een opzegvergoeding betaald, het contract met een onbepaalde looptijd welke u met een opzegtermijn (meestal 1 maand) gratis kunt opzeggen (ook wel het modelcontract) en het contract dat stilzwijgend verlengd wordt. Indien u dit contract opzegt zit u ook vast aan een opzegtermijn eventueel met opzegvergoeding.

De opzegvergoeding

De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd van uw energiecontract. Aan de hoogte van de opzegvergoeding is door de ACM een maximum gesteld. U betaald de opzegvergoeding voor elk product dat u afneemt. Indien u dus zowel stroom als gas afneemt van een enkele leverancier, betaald u de opzegvergoeding 2 keer.

Maximale hoogte van de opzegvergoeding

Resterende looptijd < 1,5 jaar: u betaalt € 50
Resterende looptijd 1,5-2 jaar: u betaalt € 75
Resterende looptijd 2-2,5 jaar: u betaalt € 100
Resterende looptijd > 2,5 jaar: u betaalt € 125

In veel gevallen bent u met een overstap en betaling van de opzegvergoeding nog steeds voordeliger uit bij een nieuwe energieleverancier. Bent u benieuwd of u een bedrag kunt besparen dat hoger ligt dan de opzegvergoeding? Maak dan gebruik van onze energievergelijker om te kijken wat voor u de beste deal is.

Sommige energieleveranciers zijn bereid een gedeelte van deze kosten te betalen als je bij hen een nieuw contract afsluit. Extra voordeel krijgt u ook vaak door gas en stroom bij dezelfde leverancier af te nemen, een zogenaamd Dual fuel contract.

Energieleveranciers vergelijken

Met het vergelijken van energieleveranciers kunt u op een gemakkelijke manier een aardig bedrag besparen op uw energiekosten. Van de overstap merkt u helemaal niets, behalve dat de verbruikte energie door een nieuwe energieleverancier gefactureerd wordt. Maakt u de overstap naar een goedkopere energieleverancier, dan is het enige dat u daarvan merkt dus een lagere rekening.

De reden waardoor u niets zult merken van de overstap, is het simpele feit dat u dezelfde energie geleverd blijft krijgen vanuit hetzelfde net. De gebruikte energie wordt alleen door een andere energieleverancier gefactureerd. Ook wanneer u een contract met groene stroom afsluit, krijgt u nog steeds dezelfde energie geleverd, namelijk een mix van groen en grijs. Met het afsluiten van een groen contract helpt u wel de verhouding van de geleverde stroom aan het net naar de goede kant te krijgen. Wanneer u zelf alleen gebruik wilt gaan maken van echt groene stroom, zult u deze daarom zelf moeten gaan winnen. Dit kan met behulp van zonnepanelen of een windmolen.

Totaalbesparen.com biedt bezoekers de mogelijkheid op een onafhankelijke manier energieleveranciers te vergelijken. Omdat wij niet gebonden aan een energieleverancier of enige andere partij, kunnen wij regelmatig gebruik maken van andere vergelijkingsmodules, mocht blijken dat de aanbiedingen daar beter zijn. Zo kunt u er als bezoeker van Totaalbesparen.com vanuit gaan dat u bij ons altijd de goedkoopste energieleverancier vindt. Bent u daar nog niet helemaal zeker van? Dan bieden wij u graag een second opinion bij een andere energievergelijker.

Veelgestelde vragen

Een netbeheerder is verantwoordelijk voor o.a. het transport van energie naar een object. Voor dit transport worden door de netbeheerder kosten gerekend. De hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van uw netbeheerder. Wie uw netbeheerder is, is afhankelijk van uw woonplaats. U kunt uw netbeheerder niet zelf kiezen, deze is plaatsgebonden.

Wilt u de kosten van een netbeheerder inzien? Zoek uw netbeheerder dan op.

Het gastarief is opgebouwd uit o.a. de regiotoeslag welke afhankelijk is van uw gasregio. Deze regiotoeslag wordt in principe hoger naarmate u verder verwijdert bent van Groningen, waar het gas gewonnen wordt. Nederland kent 10 gasregio's met een eigen tarief.

Wilt u de kosten van uw gasregio inzien? Zoek uw gasregio dan op.

In Nederland betaald elke consument dezelfde energiebelastingen. Deze energiebelastingen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van uw energiekosten. De energiebelastingen bestaan uit de standaard energiebelasting (overheidsheffing), de opslag duurzame energie en btw.

Een uitgebreide uitleg vindt u op de pagina energiebelastingen.

Een overstap van energieleverancier is tegenwoordig binnen 10 minuten te regelen. De makkelijkste manier om over te stappen is om dat via een nieuwe energieleverancier te doen, deze regelt de overstap dan. Daarnaast kunt u een contract zelf opzeggen wanneer de contractperiode verlopen is. Het is verder ook mogelijk een contract op te zeggen dat nog niet verlopen is. Aan de opzegging van een niet verlopen contract zijn wel ontbindingskosten verbonden.

Wilt u overstappen naar een nieuwe energieleverancier? Vergelijk energieprijzen en stap direct over.

Heeft u hulp nodig bij een overstap? Lees dan onze overstap handleiding eens rustig door.

Een lopend contract dient in principe bij de huidige leverancier te worden opgezegd na het verlopen van de termijn. Het kan ook makkelijker. Wanneer u overstapt naar een nieuwe energieleverancier regelt deze de overstap en hoeft u dus niet zelf in actie te komen.

Indien u reden hebt het huidige contract op te zeggen zonder een nieuw contract af te sluiten (bv. bij emigratie) kunt u bij de huidige leverancier nagaan wat de opzegprocedure is. Bekijk daarvoor het overzicht van energieleveranciers.

Totaalbesparen.com onderscheidt zich van andere energievergelijkers door niet alleen de pakketten van energieleveranciers, maar ook de exclusieve deals van andere vergelijkers op te nemen in de resultaten. Hierdoor bent u als bezoeker altijd verzekerd van de goedkoopste energieleverancier. Uw energie vergelijken doet u gemakkelijk en snel via Totaalbesparen.com.

Het modelcontract is het standaard variabel, maandelijks opzegbaar, contract waarnaar u wordt overgezet na het verlopen van het in eerste instantie afgesloten contract. De variabele prijzen van het modelcontract liggen in principe hoger dan die van een standaard contract. Wanneer u energie geleverd krijgt op basis van een modelcontract raden wij aan z.s.m. over te stappen naar een nieuw energiepakket.

Wilt u de kosten van uw modelcontract inzien? Zoek uw modelcontract dan op..

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01