Binnen 5 minuten overgestapt van energie

Benieuwd wat u kunt besparen? Via ons is overstappen van energie een fluitje van een cent. Wij regelen de opzegging van uw huidige contract.

Overstappen energie

Overstappen van energieleverancier kan u honderden euro’s besparing opleveren. 


Energie overstappen

Van energie overstappen loont. Waarom teveel blijven betalen? Jaarlijks overstappen van energie bespaart u honderden euro’s. Op Totaalbesparen.com kunt u snel en veilig overstappen van energieleverancier. Deze service is geheel gratis en de overstap kan al binnen 5 minuten geregeld worden. U vult uw gegevens in en maakt een keuze, wij zorgen dat u niet zonder energie komt te zitten en zeggen uw oude energiecontract voor u op.

Overstappen in 5 stappen

Vergelijken doet u eenvoudig in deze 5 stappen.
 
 1. Vul uw gegevens in
 2. Klik op “Vergelijken”
 3. Vergelijk de aanbiedingen met elkaar
 4. Kies de energieleverancier met de beste aanbieding
 5. Sluit het contract af en stap zorgeloos over

Overstappen energieleverancier

Overstappen van energieleverancier is tegenwoordig makkelijker dan u denkt. Uw huidige contract wordt automatisch opgezegd en de overstap is snel geregeld. Ook komt u nooit zonder gas of stroom te zitten. De meeste energieleveranciers hanteren voor nieuwe klanten welkomstbonussen en een introductie tarief. Hierdoor betaalt u het eerste jaar een goedkoper tarief en krijgt u ook nog een bonus. Na het eerste jaar gaat het tarief voor gas en stroom vaak omhoog. Jaarlijks van energie overstappen loont daarom. Zo profiteert u ieder jaar van de actietarieven en de welkomstbonus. 

Energie overstappen cadeau

Bent u benieuwd welke cadeaus u kunt krijgen als u via onze website overstapt van energie? Bekijk onze energie aanbiedingen pagina. Hier vindt u alle actuele cadeaus en aanbiedingen van energieleveranciers. Hierbij kunt u denken aan cadeaus tot wel 499 euro. Voorbeelden zijn:

 • Playstation
 • Televisie
 • Laptop
 • Tablet
 • Slimme thermostaat
overstappen energie

Waarom overstappen via Totaalbesparen.com

Overstappen = besparen

Stapt u via ons over? Dan is de kans zéér groot dat u kunt besparen

100% onafhankelijk

De vergelijker is 100% onafhankelijk, de goedkoopste staat bovenaan

Overstap snel geregeld

De overstap is in een paar minuten geregeld. U zit nooit zonder stroom.

Wat u moet weten voor uw overstap

Wat gebeurt er nadat u een nieuwe energieleverancier gekozen heeft? Hieronder de belangrijkste stappen die genomen worden.

De opzegprocedure

Indien u al een nieuwe energieleverancier heeft gevonden, kunt u via onze website gemakkelijk overstappen. Na het invullen van uw gegevens zorgen wij ervoor dat de overstap netjes verloopt. De nieuwe leverancier stuurt u een bevestigingsovereenkomst en voorwaarden per mail toe. U hebt vervolgens nog 14 dagen bedenktijd waarin u kunt besluiten de overstap te annuleren. Hiervoor hoeft geen reden opgegeven te worden. Na het doorgeven van de meterstanden stuurt de leverancier de startdatum van het contract en het nieuwe voorschotbedrag, ook beëindigt uw nieuwe leverancier het contract met de oude leverancier.

Soorten energiecontracten

Er zijn verschillende soorten energiecontracten, het contract met vaste looptijd waarbij voortijdig beëindigen betekent dat u een opzegvergoeding betaald, het contract met een onbepaalde looptijd welke u met een opzegtermijn (meestal 1 maand) gratis kunt opzeggen (ook wel het modelcontract) en het contract dat stilzwijgend verlengd wordt. Indien u dit contract opzegt zit u ook vast aan een opzegtermijn eventueel met opzegvergoeding.

De opzegvergoeding

De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd van uw energiecontract. Aan de hoogte van de opzegvergoeding is door de ACM een maximum gesteld. U betaald de opzegvergoeding voor elk product dat u afneemt. Indien u dus zowel stroom als gas afneemt van een enkele leverancier, betaald u de opzegvergoeding 2 keer.

Maximale hoogte van de opzegvergoeding

Resterende looptijd < 1,5 jaar: u betaalt 50 euro
Resterende looptijd 1,5-2 jaar: u betaalt 75 euro
Resterende looptijd 2-2,5 jaar: u betaalt 100 euro
Resterende looptijd > 2,5 jaar: u betaalt 125 euro

In veel gevallen bent u met een overstap en betaling van de opzegvergoeding nog steeds voordeliger uit bij een nieuwe energieleverancier. Bent u benieuwd of u een bedrag kunt besparen dat hoger ligt dan de opzegvergoeding? Maak dan gebruik van onze energievergelijker om te kijken wat voor u de beste deal is.

Sommige energieleveranciers zijn bereid een gedeelte van deze kosten te betalen als je bij hen een nieuw contract afsluit. Extra voordeel krijgt u ook vaak door gas en stroom bij dezelfde leverancier af te nemen, een zogenaamd Dual fuel contract.

Veelgestelde vragen

Dit hangt af van uw huidige contract. Hieronder vindt u de verschillende mogelijkheden.

 1. U heeft een contract voor onbepaalde tijd
  Bent u nog nooit overgestapt of is de einddatum van uw contract verlopen?In dit geval duurt de overstap ongeveer twee tot zes weken na de 14 dagen bedenktijd. Uw nieuwe energieleverancier zegt uw huidige contract voor u op.
 2. Uw vaste contract verloopt binnen 2 maanden
  Heeft u een contract voor een bepaalde tijd? Dan kan het zijn dat u een boete moet betalen zodra u overstapt. Loopt uw contract bijna af, dan is het slim om contact op te nemen met uw huidige leverancier om te vragen hoe ze omgaan met de boete als u binnen twee maanden voor de einddatum van uw contract overstapt. Vaak laten ze de boete dan vervallen.
 3. Uw vaste contract loopt nog langer dan twee maanden
  Loopt uw huidige energiecontract nog langer dan twee maanden? Dan is de kans groot dat u een boete moet betalen. Maar ondanks de boete kan overstappen toch voordelig zijn. Door over te stappen bespaart u namelijk al snel een paar honderd euro en de boete is vaak lager. Vraag uw huidige leverancier daarom naar de hoogte van de boete. 

U kunt overstappen van energieleverancier wanneer u wilt. Echter kunt u in sommige gevallen te maken krijgen met een opzegboete omdat u het contract voortijdig opzegt. Vraag daarom altijd na bij uw huidige leverancier wat de hoogte is van de eventuele opzegboete.

Overstappen van energieleverancier is in veel gevallen verstandig. Zeker als u al langere tijd bij dezelfde leverancier zit kunt u waarschijnlijk veel besparen. Toch kan het in sommige gevallen niet verstandig zijn. Heeft u net een langdurig energiecontract afgesloten? En wilt u dit contract opzeggen? Dan is de kans groot dat u een hoge opzegboete moet betalen.  

Een overstap van energieleverancier is tegenwoordig binnen 10 minuten te regelen. De makkelijkste manier om over te stappen is om dat via een nieuwe energieleverancier te doen, deze regelt de overstap dan. Daarnaast kunt u een contract zelf opzeggen wanneer de contractperiode verlopen is. Het is verder ook mogelijk een contract op te zeggen dat nog niet verlopen is. Aan de opzegging van een niet verlopen contract zijn wel ontbindingskosten verbonden.

Wilt u overstappen naar een nieuwe energieleverancier? Vergelijk energieprijzen en stap direct over.

Heeft u hulp nodig bij een overstap? Lees dan onze overstap handleiding eens rustig door.

Een lopend contract dient in principe bij de huidige leverancier te worden opgezegd na het verlopen van de termijn. Het kan ook makkelijker. Wanneer u overstapt naar een nieuwe energieleverancier regelt deze de overstap en hoeft u dus niet zelf in actie te komen.

Indien u reden hebt het huidige contract op te zeggen zonder een nieuw contract af te sluiten (bv. bij emigratie) kunt u bij de huidige leverancier nagaan wat de opzegprocedure is. Bekijk daarvoor het overzicht van energieleveranciers.