WA scooterverzekering

Het is verplicht om een scooter met minimaal een WA scooterverzekering te verzekeren.

Een scooter verzekeren is verplicht met minimaal een WA dekking. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid, waar ook uit opgemaakt kan worden dat het bij wet verplicht is dat scooters verzekerd zijn. Zonder een WA scooterverzekering is het dan ook absoluut niet toegestaan om met de scooter de weg op te gaan.

Wat is verzekerd met een WA scooterverzekering?

Een WA scooterverzekering is de minimale verzekering die afgesloten kan worden voor uw scooter. Dit betekent dat uw scooter dan een minimale verzekeringsdekking heeft en u hier ook in verhouding weinig premie voor betaalt. Bij een WA scooterverzekering is alleen de schade aan een ander verzekerd wanneer u hier aansprakelijk voor gesteld wordt. Dit geldt ook voor schade aan bezittingen van een ander. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een schade die is toegebracht door uw scooter, maar ook wanneer u iets vervoert op uw scooter en deze valt van uw scooter af. Het gaat er bij een WA dekking dus echt om dat alleen de schade is verzekerd die door uw scooter is veroorzaakt.

Wat is niet verzekerd met een WA scooterverzekering?

Niet iedere schade is gedekt met de WA dekking. Onder andere is de schade aan uw eigen scooter standaard niet meeverzekerd. Wilt u dit wel? Dan kunt u beter voor een scooterverzekering met diefstal of een allrisk scooterverzekering kiezen. Schade door roekeloos rijgedrag of opzet is altijd uitgesloten. Ook wanneer u geen geldig rijbewijs heeft, geldt de verzekering niet. Daarnaast is uw scooter ook niet verzekerd als u deze zakelijk gebruikt of als u meedoet aan een circuit of wedstrijd.

Wanneer kiest u voor een WA scooterverzekering?

Afhankelijk van de leeftijd van uw scooter en de dagwaarde die uw scooter nog heeft, kunt u bepalen of u alleen een WA scooterverzekering afsluit. Vaak worden scooters met een leeftijd van vijf jaar of ouder alleen met een basis WA scooterverzekering verzekerd. De dagwaarde is dan al aanzienlijk verminderd, waardoor het geen meerwaarde heeft een scooter uitgebreider te verzekeren. Wanneer uw scooter nog een relatief hoge dagwaarde heeft, of als u de schade aan uw eigen scooter niet zelf kunt betalen, kan een uitgebreidere scooterverzekering uitkomst bieden.

WA scooterverzekeringen vergelijken

Het afsluiten van een scooterverzekering kan bij meerdere verzekeraars. Allemaal hanteren zij een andere premie voor de WA dekking. Omdat de kosten van een scooterverzekering uiteen lopen per verzekeraar, is het goed om altijd een vergelijking te maken. U kunt eenvoudig WA scooterverzekeringen met elkaar vergelijken via onze vergelijker. Let ook goed op de dagwaarde en leeftijd van uw scooter voor u een keuze maakt voor een WA scooterverzekering of een uitgebreidere scooterverzekering. Lees ook altijd goed de polisvoorwaarden door van de gekozen verzekeraar voor u een definitieve keuze maakt. Zo weet u precies wat de verzekeraar wel en niet dekt.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • Rijksoverheid
  • Interpolis
  • ANWB