Uitvaartverzekering

Lees hier alles over het onderwerp 'uitvaartverzekering'. Wat is het precies en hoe kiest u een goede verzekering uit voor uw uitvaart.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is een verzekering waarmee u de kosten dekt voor een begrafenis of crematie. Hoewel u deze polis afsluit op uw eigen leven, doet u dit zodat nabestaanden uw uitvaart niet hoeven te betalen. Bovendien kunt u met een uitvaartverzekering een verzorger inschakelen die de uitvaart regelt.

Wanneer kies ik een uitvaartverzekering?

Veel mensen vragen zich af of ze wel of geen uitvaartverzekering nemen. Dat is geheel een eigen keus. Niemand is verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Heeft u voldoende spaargeld? Dan is een verzekering voor uw uitvaart niet nodig. Kunt u de kosten van een uitvaart niet zelf betalen? Dan is een uitvaartverzekering wel handig. Een uitvaart kost zo’n 6.000 tot 10.000 euro. Een fors bedrag.

Waarom sluit ik een uitvaartverzekering?

De kosten voor een begrafenis of crematie zijn hoog. Bovendien blijven deze kosten stijgen. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering betaalt een uitvaartverzekeraar (een deel van) de kosten van een begrafenis of crematie. Is er geen uitvaartverzekering aanwezig of hebt u niet genoeg geld op uw rekening? Dan worden de kosten hiervoor in rekening gebracht bij uw nabestaanden. Een onprettige gedachte, waar u liever goed op voorbereid bent.

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Nee, een uitvaartverzekering is niet verplicht. Bij voldoende spaargeld is een uitvaartpolis niet nodig. Wel is het belangrijk om op tijd te beginnen met sparen. U weet tenslotte niet wanneer u precies overlijdt. Vooral jonge mensen zijn vaak niet met het einde bezig. Ze studeren nog of willen graag op reis. Toch is het ook voor jonge mensen verstandig om een uitvaartpolis af te sluiten. Hoe jonger u bent, hoe lager de premie.
uitvaartverzekering

Welke uitvaartverzekeringen zijn er?

Er zijn een aantal soorten uitvaartverzekeringen, dit zijn:

  • de natura verzekering: bij deze dekking krijgt u een pakket aan diensten. Deze diensten legt u vast bij het afsluiten van de verzekering. Dit houdt onder andere in dat de uitvaartverzorger vastligt en ook de keuze van de kist is gemaakt. Veel wordt vooraf geregeld. 
  • een kapitaal verzekering: bij een kapitaal verzekering wordt er geld uitgekeerd. U bepaalt vooraf welk bedrag dit is. Met dit geld betalen uw nabestaanden uw uitvaart en deze regelen zij zelf.
  • de combinatie verzekering: dit is een combinatie van beide dekkingen. Een deel wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in de vorm van diensten.
  • de koopsompolis: u legt eenmalig een bedrag in. U betaalt dus geen premie. Deze vorm wordt met name gekozen voor mensen op leeftijd die geen uitvaartverzekering meer kunnen afsluiten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Voordat u een verzekeraar kiest, is het slim om de uitvaartverzekering te vergelijken. De premieverschillen tussen de verzekeraars zijn fors. Daarnaast hebben zij allen andere voorwaarden. Bekijk daarom altijd de verschillen, zodat u er achter komt welke aan uw wensen voldoet. Via onze website kunt u een aantal verzekeraars vergelijken. Let daarbij niet alleen op de premie, maar ook op de voorwaarden. Focus daarom niet alleen op de goedkoopste uitvaartverzekering.

Uitvaartverzekering afsluiten

Zodra u de beste uitvaartverzekering heeft gevonden, kunt u deze uitvaartverzekering afsluiten. Hiervoor betaalt u iedere maand een premie. Heeft u een vraag over uw verzekering of wilt u iets wijzigen? Dan helpt de verzekeraar u hiermee. Zij sturen u tevens uw polis toe. Bewaar deze goed en laat uw partner of kinderen weten dat u een polis heeft en waar deze ligt. Mocht u plots overlijden, dan weten zij dat u een uitvaartverzekering heeft.

Op deze website leest u ook veel informatie over uitvaartverzekeringen. Dit kan u helpen in uw zoektocht.

Overstappen van uitvaartverzekeraar

Overstappen van verzekeraar is voor veel verzekeringen een prima oplossing om te besparen. Voor uitvaartverzekeringen werkt dit net iets anders. U bouwt namelijk waarde op. Stapt u over van verzekeraar dan kunt u de opgebouwde waarde niet meenemen. U heeft dan vaak de mogelijkheid om uw polis premievrij te maken of af te kopen. Neem hiervoor contact op met uw verzekeraar. Het is vaak geen voordelige oplossing.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • Rijksoverheid
  • Uitvaartverzekeringwijzer.net
  • Websites van verzekeraars DELA, Monuta en Ardanta