Waarom een woonverzekering?

Een woonverzekering sluit u af zodat uw woning en de spullen die erin staan zijn gedekt tegen schade en diefstal. Lees hier welke woonverzekeringen er zijn en waarom deze belangrijk zijn.

Waarom een woonverzekering afsluiten?

U sluit een woonverzekering af om u te dekken tegen schade aan de woning en aan de spullen in uw woning. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt of als er bij u thuis wordt ingebroken. Het geeft dus een stuk zekerheid. Het is bij de wet niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten.

Koopt u een woning en sluit u hiervoor een hypotheek af? Dan zal de geldverstrekker u wel veelal verplichten tot het afsluiten van een opstalverzekering.

Een opstalverzekering voor uw woning

Hiermee verzekert u het object, de woning, tegen schade. Naast de woning is alles wat nagelvast aan de woning zit ook gedekt met een opstalverzekering. Denk bijvoorbeeld aan een garage, de keuken en een inbouwkast. Maar ook zonnepanelen zijn verzekerd op de opstalverzekering. Deze zijn namelijk niet zonder hak- en sloopwerk van de woning los te maken.

U sluit geen opstalverzekering af als u een woning huurt. U bent dan namelijk niet de eigenaar van het pand.

Een inboedelverzekering voor uw spullen

De inboedelverzekering verzekert geen schade aan het object, maar juist aan de spullen die erin staan. Dus als er bij u wordt ingebroken en uw tv en sieraden worden meegenomen, dan bent u hiervoor verzekerd met een inboedelverzekering. Maar ook als door een lekkage uw spullen beschadigen. Het gaat om alle spullen die los staan en u dus zult meenemen als u verhuist. Lees hier waarom een inboedelverzekering van belang is.

Een AVP voor schade bij anderen

Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) wordt ook vaak geschaard onder de woonverzekering. Hiermee dekt u uw aansprakelijk voor als u of een gezinslid per ongeluk iets kapot maakt bij een ander. Het is hierbij van belang dat het niet met opzet is gedaan. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die voetballen en een ruitje kapot maken met de bal of een rennend kind dat per ongeluk een dure vaas omstoot.

waarom een woonverzekering

De beste woonverzekeringen

Nu is hopelijk duidelijk waarom een woonverzekering van belang is. Wat de beste woonverzekering voor u is, is geheel van uw wensen afhankelijk. U kunt hiervoor het best een vergelijking maken. Iedere verzekeraar bepaalt namelijk zelf wat er onder de dekking valt en hoeveel premie of eigen risico zij rekenen. Via onze tool kunt u eenvoudig een inboedelverzekering vergelijken.