Arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer

Als freelancer heeft u nergens om op terug te vallen zodra u niet meer kunt werken door arbeidsongeschiktheid. Uw inkomen zal dan wegvallen. Dit kunt u met een arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer verzekeren.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mieke Verhoef
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mieke Verhoef op 13 april 2021
Mieke Verhoef is senior content specialist in de financiële wereld. Naast het schrijven van artikelen is Mieke ook nauw betrokken bij onze eigen onderzoeken.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 11 augustus 2021

Arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer

Als freelancer werkt u voor uzelf en geeft u mensen de mogelijkheid u in te huren voor uw diensten. Dit houdt in dat u zelf uw eigen geld verdient. In deze situatie hebt u geen salaris, maar is de hoeveelheid werk die u verricht in combinatie met uw prijzen het bedrag dat u maandelijks binnenhaalt. Raakt u arbeidsongeschikt en kunt u een tijdje niet werken, dan zijn er ook geen inkomsten. Dit kan flinke gevolgen hebben. Zoals het niet kunnen betalen van de vaste lasten en klanten. Hiervoor kunt u een arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer afsluiten. Op deze pagina leest u hier meer over.
arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor freelancers?

Als u als freelancer arbeidsongeschikt raakt, dan komt dit er op neer dat u uw beroep niet meer kunt uitvoeren. Bovendien hebt u geen werkgever die u blijft doorbetalen tot u weer aan de slag kunt. U bent als freelancer volledig afhankelijk van de diensten die u zelf levert en zodra u uw diensten niet meer kunt leveren zit u in principe dus zonder geld. Daarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer erg slim om te nemen. Een AOV freelancer kan wel tot 80% van het bedrag dat u onder normale omstandigheden binnen zou halen voor u dekken.

Andere veelvoorkomende beroepen

Wel of niet nog kunnen werken als freelancer

Als freelancer zult u er alles aan doen om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. Iedere dag dat u niet werkt, is een dag geen geld verdiend. Er zijn diverse beroepen die u als freelancer kunt uitoefenen. Bij sommige beroepen kunt u als freelancer ondanks een bepaalde beperking nog steeds doorwerken. Bijvoorbeeld als u een kantoorbaan hebt en een gebroken been hebt. Vervelend, maar waarschijnlijk kunt u nog wel wat uurtjes werken. Toch is dat niet altijd het geval. Als u ernstig ziek wordt, redt u het waarschijnlijk niet. Ook niet achter de computer. U bent dan een tijdje uit de roulatie. Maar ook als u bijvoorbeeld zwanger raakt. Het is daarom slim om een arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer af te sluiten. Ongeacht uw beroep. Of u nu als freelance tekstschrijver werkt of freelance in de bouw werkt. In elke sector kan immers iets gebeuren waardoor u als freelancer uw klanten niet meer kunt voorzien van uw diensten. In de ene sector moet u misschien wat meer kunnen dan in de andere sector, maar welk ongeluk u wanneer zal overkomen kunt u nooit weten. Het is daarom handig het zekere voor het onzekere te nemen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor freelancer

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor freelancers afsluiten is zoals gezegd dus erg handig als u voor uzelf werkt. In het leven hebt u nooit garantie op de toestand waarin u zich morgen zult bevinden. Vaste lasten moeten betaald worden en daarom is een maandelijks minimum bedrag binnenhalen erg noodzakelijk. Wanneer u een AOV voor freelancers afsluit hebt u op 1 ding in ieder geval garantie, namelijk dat u een deel van het geld dat u normaal zou verdienen alsnog krijgt. Een freelancer kan zich verzekeren voor ongelukken die hem of haar tijdelijk aan de kant houden en voor ernstige ziektes bijvoorbeeld. Het voordeel is dat de type ziekte of de soort beperking die u bent opgelopen niet uitmaken voor uw AOV als freelancer. Alles kan gebeuren, maar u hebt in ieder geval garantie op een gedeelte van uw inkomen.

Voordelen AOV freelancer

Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering met voor freelancers heeft diverse voordelen.

  • Om te beginnen kunt u bij een AOV voor freelancers zelf het bedrag bepalen dat u wilt ontvangen als u in een situatie komt waarin u arbeidsongeschikt wordt. Het bedrag kunt u bepalen in een percentage dat vaak loopt tot een maximum van 80%. Hoe hoger u dit percentage als freelancer wilt hebben, hoe meer u uiteraard ook per maand zult moeten betalen.
  • Verder is de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering fiscaal aftrekbaar wat dus ook erg voordelig is voor een freelancer.
  • U krijgt hulp bij re-integratie, zodat u snel weer aan de slag kunt.
  • U hebt ten alle tijden de zekerheid dat u niet volledig zonder inkomen komt te zitten in een ongelukkige situatie als u een AOV hebt lopen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor freelancers afsluiten

Voordat u een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor freelancers uitkiest, is het verstandig om de AOV’s te vergelijken. Er zitten namelijk behoorlijk wat premie verschillen tussen de aangeboden verzekeringen. De premie van de verzekering wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren:
  • de sector waarin u werkzaam bent (beroepsklasse)
  • uw leeftijd
  • de gekozen dekking
  • de wachtperiode
  • het verzekerde bedrag
Zodra u weet wat uw wensen zijn, kunt u een vergelijking maken. Leg de verschillende verzekeraars naast elkaar en zo komt u er snel achter bij welke verzekeraar de beste AOV freelancer voor u af te sluiten is. Vul uw gegevens in en vraag de AOV polis aan. De verzekeraar houdt u vervolgens op de hoogte van de aanvraag.

Veelgestelde vragen over de AOV freelancer

Waar vind ik de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer?
Door te vergelijken komt u erachter welke arbeidsongeschiktheidsverzekering voor u de beste is. Voor ieder beroep gelden aparte premies en voorwaarden. Vergelijken is daarom erg belangrijk. Hierdoor weet u ook zeker dat u niet teveel premie gaat betalen voor uw AOV freelancer.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer verplicht?
Nee, een AOV freelancer is niet verplicht. Omdat u als freelancer alleen betaalt krijgt voor het werk of de dienst dat u aanbiedt, loopt u wel een groot risico. Er is geen werkgever met een vangnet. Als u als freelancer arbeidsongeschikt raakt, verlies u uw inkomen. Duurt dat langere tijd, dan kan dat flinke financiële impact hebben. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer voorkomt u dit.

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer?
De kosten van een AOV zijn geheel afhankelijk van de sector waarin u werkzaam bent. Iemand met een kantoorbaan loopt bijvoorbeeld minder risico, dan iemand in de bouw. De premie wordt door de verzekeraar onder andere gebaseerd op deze sector. Maar ook uw leeftijd en het bedrag dat u wilt verzekeren spelen een rol. Door de AOV te vergelijken, komt u erachter wat de exacte kosten zijn voor uw verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.