Arbeidsongeschiktheidsverzekering gastouder

Ook als gastouder kunt u arbeidsongeschikt raken. Het continu werken met kinderen kan soms zwaar zijn. Op deze pagina vertellen we u meer over de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een gastouder.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mieke Verhoef
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mieke Verhoef op 13 april 2021
Mieke Verhoef is senior content specialist in de financiële wereld. Naast het schrijven van artikelen is Mieke ook nauw betrokken bij onze eigen onderzoeken.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 11 augustus 2021

Arbeidsongeschiktheid ligt op de loer voor gastouders

Het werk als gastouder mag dan fysiek niet heel zwaar zijn. Maar op mentaal gebied kan het soms best een redelijke impact hebben. De kans op overspannen raken of een burnout kan veel groter zijn dan dat u van te voren dacht. Dan erbij kunt u altijd ziek worden. Plotselinge ziekte kan iedereen overkomen. Meestal bent u er dan snel weer bovenop. Maar dit zou ook wel eens heel goed permanent kunnen zijn. En dan bent u ineens arbeidsongeschikt.
arbeidsongeschiktheidsverzekering gastouder

Arbeidsongeschiktheidsverzekering gasthouder vergelijken

Bent u gastouder en wilt u weten wat de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor u is? Wij hebben de meest geschikte verzekeraars voor u op een rij gezet. Bekijk alle arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor gastouders en sluit de beste af.

Kans op arbeidsongeschiktheid bij gastouders

De kans op een burn-out is dus veel groter dan dat u zich misschien van te voren bewust bent. Overspannen raken of een burn-out sluipt er meestal heel langzaam in. En vaak hebt u dat in eerste instantie niet eens door. Het begint met langzaam aan steeds een beetje meer moe worden. En dan denkt u, dat komt vast door een zware periode op het werk. En u denkt dat het snel beter zal gaan. Maar dan hebt u in eens veel meer moeite om uw bed uit te komen. En vervolgens wordt zelfs het kijken naar de televisie al vermoeiend. Welke oorzaak er ook aan ten gronde ligt. Ook als gastouder kan men arbeidsongeschikt raken. En wanneer dit gebeurt, dan zit u voorlopig even zonder inkomen.

Arbeidsongeschikt als gastouder? Wat nu?

Wanneer u dan arbeidsongeschikt raakt dan is dat erg vervelend. U kunt tijdelijk arbeidsongeschikt raken, maar permanente arbeidsongeschiktheid is ook een gevaar. Nog vervelender is, als gastouder hebt u geen recht op doorbetaling van het loon. En voor een aantal dagen is dat al vervelend, maar wat nu als dit is voor een aantal maanden, of zelfs voor altijd.

Een AOV als gastouder?

U kunt dus maar beter goed verzekerd zijn als gastouder. En een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dus geen overbodige luxe. U denkt er dus misschien totaal niet aan, maar het is het toch zeker wel waard om op zijn minst even goed naar te kijken. Want u wilt natuurlijk niet het slachtoffer zijn van inkomensverlies.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering waarmee u gedurende de werkperiode premie betaalt. Wanneer u dan arbeidsongeschikt raakt, dan krijgt u een maandelijkse uitkering. Hoe hoog deze is hangt af van uw eigen verzekeringspolis.

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering gastouder

Er hangt op een AOV dus geen kant en klaar prijskaartje. Wel kunnen we verzekeren dat het dus niet zo duur hoeft te zijn als menig gastouder beweert. U kunt namelijk zelf prima invloed uitoefenen op de premie. En wanneer u dus minder aan een AOV kwijt wilt zijn, om enkel enige vorm van inkomen te hebben, dan kan dit dus ook. Tevens is een AOV premie fiscaal aftrekbaar. U kunt een vrij groot gedeelte van een AOV premie terugkrijgen. Jaarlijks via de inkomstenbelasting kunt u hier flink op besparen. En we hebben het hier over honderden euro’s per jaar. Daar kunt u een hoop dingen van doen. U kunt gegarandeerd 30% via de belasting terugkrijgen. Zit u in de hoogste schijf? Dan is het soms mogelijk om meer dan de helft terug te krijgen via de inkomstenbelasting! Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een gastouder verplicht? Nee, een gastouder is niet verplicht om een AOV af te sluiten. Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een gastouder? Dit hangt af van veel verschillende factoren, zoals je wensen, leeftijd, huidig salaris etc. Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen om te zien wat de kosten voor u zijn. Wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering gastouder Deze vraag krijgen wij dagelijks, echter is de keuze aan uzelf. U kunt ervoor kiezen om een AOV af te sluiten. Dit geeft extra zekerheid, maar het is niet verplicht.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering gastouder afsluiten

Wilt u een aov afsluiten? Doe dit niet zonder eerst een AOV vergelijking te maken. Hierdoor ziet u direct wat de prijsverschillen zijn tussen de verzekeraars. Daarnaast kunnen de dekkingen ook enorm verschillen.

Andere veelvoorkomende beroepen

Welke vorm van arbeidsongeschiktheid?

De hoogte van de premie kunt u zelf enigszins beïnvloeden. U kunt zich verzekeren tegen tijdelijke arbeidsongeschiktheid of langdurige arbeidsongeschiktheid. U kunt hierbij een inkomen verzekeren waarvan u de hoogte zelf kunt bepalen. Soms zitten hier bij een verzekeraar minimum en maximumeisen aan verbonden. Afhankelijk van de hoogte van dit verzekerde inkomen wordt onder andere de premie bepaald.

Andere factoren van belang

U kunt er echter ook voor kiezen om u te verzekeren tot de AOW leeftijd. Dan zit u ook goed bij langdurige arbeidsongeschiktheid. De hoogte van de premie hangt dus ook af van de leeftijd die u hebt. Hier hebt u dus geen invloed op. De premie is ook afhankelijk van uw medische gezondheid. Als de verzekeraar met u meer risico loopt op uitkering, dan zal de premie hoger zijn. En in sommige gevallen wordt men niet eens geaccepteerd.