Arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs

Werkt u in het onderwijs, dan kan de werkdruk flink oplopen. Heeft u er over nagedacht hoe uw inkomen eruit ziet zodra u arbeidsongeschikt raakt? Om een inkomensgat op te vangen kiest u de arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken
  1. [inhoudsopgave]

De Arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs

Werken in het onderwijs is tegenwoordig behoorlijk intensief. Er komen steeds minder leraren en meer kinderen. De werkdruk loopt daardoor behoorlijk op. De werkgever biedt vaak allerlei voorzieningen. Deze dienen om de balans tussen werk en privé te optimaliseren. Uitval is echter niet altijd te voorkomen. Om arbeidsongeschiktheid op te vangen is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs. Hieronder leest u er alles over.

Arbeidsongeschikt raken in het onderwijs

 

Als u als docent arbeidsongeschikt raakt heeft de school een probleem om u te vervangen. Maar uzelf hebt het natuurlijk het zwaarst. Als u arbeidsongeschikt raakt, heeft dit een negatieve impact op het inkomen. Vaak denken mensen dat het met de sociale zekerheid wel goed zit bij leraren. En dat het inkomen van leraren bij arbeidsongeschiktheid is beschermd. Dit is echter lang niet altijd het geval. Een AOV voor docenten is geen overbodige luxe. Een redelijk inkomen is altijd nodig. Want u moet op zijn minst uw rekeningen kunnen betalen. Ook wanneer u niet kunt werken.

Wanneer word ik arbeidsongeschikt verklaart?

Iemand arbeidsongeschikt verklaren kunt u niet zelf doen. Dit moet gedaan worden door een arts. Alleen dan kunt u aanspraak maken op de verzekering. U bent arbeidsongeschikt wanneer u na 2 jaar ziekte nog niet kan werken. Of, wanneer u minder dan 65% van het inkomen verdient in de tijd van uw van afwezigheid. De eerste 2 jaar is de werkgever verplicht om nog (deels) salaris over te maken. Daarna geldt de WIA. Misschien krijgt u dan ook een uitkering van uw pensioenfonds, dat verschilt. U hebt dus nog meestal wel wat inkomen. Heel toereikend is het echter zeker niet.

Waarom een Arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs?

Bij arbeidsongeschiktheid blijft er niets over van het inkomen. Heeft u een AOV gesloten, dan zorgt deze verzekering voor inkomen. Deze arbeidsongeschiktheidsverzekering helpt de financiële klap op te vangen. Met een aanvullende verzekering kunt u op zijn minst 70% van het inkomen behouden. En dat is voor velen een hele geruststellende gedachten.

Dekking arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs

Minder dan 35% arbeidsongeschikt

Wanneer u voor 35% of minder arbeidsongeschiktheid bent, bent u officieel niet arbeidsongeschikt. Dit omdat u dan volgens de wet nog voldoende (65%) zelf kunt verdienen. Daarom krijgt u in dit geval geen WIA uitkering. U kunt bij een aanvullende verzekering dan wél een uitkering krijgen. Er is dan een uitkering mogelijk van 80% van het gestelde inkomensverlies. Er moet dan wél op zijn minst 65% moeten worden verdiend met arbeid.

35-80% arbeidsongeschikt

Raakt u als docent 35-80% arbeidsongeschikt, dan is een WIA uitkering mogelijk. Tevens krijgt u dan mogelijk ook arbeidsongeschiktheidspensioen. Dit is echter tijdelijk en een vetpot is het absoluut zeker niet. Het is vervelend maar wel heel simpel. Wanneer er niet meer wordt gewerkt, dan daalt het inkomen vrij fors. Met een aanvullende verzekering kan het inkomen worden aangevuld. Zo wordt er altijd op zijn minst 70% van het laatst verdiende inkomen behouden. Dit geldt totdat de AOW leeftijd wordt bereikt.


 

 

Volledige arbeidsongeschiktheid 80-100%

Wanneer u volledig arbeidsongeschikt bent, dan krijgt u een WIA uitkering. En mogelijk ook nog aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen. Daar bovenop ontvangt u een arbeidsongeschiktheidsuitkering van 10% van het verzekerd inkomen tot de AOW leeftijd is bereikt.

U kunt u ook in alle situaties verzekeren. Dit noemt men de “complete dekking”. Dan behoudt u bij zowel gedeeltelijke arbeidsongeschikt, als bij volledige arbeidsongeschiktheid een goed inkomen. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan. Maar aangezien uitval soms onmogelijk te voorkomen is, is dit het waard om op zijn minst te overwegen.

arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs

Kosten AOV onderwijs

De kosten voor een AOV onderwijs hangt van verschillende factoren af. Onder andere de leeftijd, de verzekerde som, de wachtperiode en de gekozen dekking spelen een rol. De gemiddelde premie kan al snel uitkomen op € 400 per maand. Meestal worden er ook eenmalige distributiekosten gerekend. De premie is gelukkig wel fiscaal aftrekbaar. Dat wil zeggen dat de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering u een belastingvoordeel oplevert. U telt de betaalde premie van de AOV op bij uw kosten, zodat u minder belasting hoeft te betalen. Dit kan al snel honderden euro’s per jaar schelen. Het is dus zeker verstandig om hier eens goed naar te kijken.

Inkomensgarantie bij een hypotheek

Wilt u een hypotheek afsluiten? Dan kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor docenten hulp bieden. De bank wil zeker weten dat het geleende geld terugbetaald wordt. Met een AOV voor docenten biedt u de bank zo’n zekerheid. Ook als u in het onderwijs arbeidsongeschikt raakt, kunt u alsnog de lening terugbetalen. Een AOV geeft u dus een voordeel. Het zal daarom makkelijker zijn om een hypotheeklening van de bank te ontvangen.

Het is echter ook een voordeel voor uzelf. Mocht u onverhoopt arbeidsongeschikt raken, dan weet u in ieder geval zeker dat u de hypotheek kunt blijven betalen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering en hypotheek gaan dus goed samen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor docenten afsluiten

Wilt u een arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs afsluiten? Dan is het verstandig om de AOV eerst te vergelijken. Er zitten namelijk behoorlijke premieverschillen tussen de verzekeraars. Door te vergelijken weet u zeker dat u niet teveel premie gaat betalen. Hieronder ziet u de verzekeraars die een goede AOV bieden voor docenten.

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01