Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor mensen in het onderwijs

Werkt u in het onderwijs, dan kan de werkdruk flink oplopen. Heeft u er over nagedacht hoe uw inkomen eruit ziet zodra u arbeidsongeschikt raakt? Om een inkomensgat op te vangen kiest u de arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 29 april 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 29 april 2021

AOV voor mensen in het onderwijs

Werken in het onderwijs is tegenwoordig behoorlijk intensief. Er komen steeds minder leraren en meer kinderen. De werkdruk loopt daardoor behoorlijk op. De werkgever biedt vaak allerlei voorzieningen. Deze dienen om de balans tussen werk en privé te optimaliseren. Uitval is echter niet altijd te voorkomen. Om arbeidsongeschiktheid op te vangen is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs. Hieronder leest u er alles over.

Kosten AOV als advocaat

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een goede oplossing om het financiële risico van arbeidsongeschiktheid te dekken. U betaalt een maandelijkse premie en zodra u arbeidsongeschikt raakt krijgt u een maandelijkse uitkering. Zodat u ook in een moeilijke periode verzekerd bent van een goed inkomen. De kosten van een AOV als advocaat is voor iedere advocaat anders. Dat hangt er namelijk vanaf hoeveel geld u wilt verzekeren, hoe lang u als wachtperiode (eigen risico periode) wilt en wat uw leeftijd is. Het is daarom altijd verstandig om de AOV te vergelijken.

Andere veelvoorkomende beroepen

Arbeidsongeschikt raken in het onderwijs

Als u als docent arbeidsongeschikt raakt heeft de school een probleem om u te vervangen. Maar uzelf hebt het natuurlijk het zwaarst. Als u arbeidsongeschikt raakt, heeft dit een negatieve impact op het inkomen. Vaak denken mensen dat het met de sociale zekerheid wel goed zit bij leraren. En dat het inkomen van leraren bij arbeidsongeschiktheid is beschermd. Dit is echter lang niet altijd het geval. Een AOV voor docenten is geen overbodige luxe. Een redelijk inkomen is altijd nodig. Want u moet op zijn minst uw rekeningen kunnen betalen. Ook wanneer u niet kunt werken.

Wanneer word ik arbeidsongeschikt verklaart?

Iemand arbeidsongeschikt verklaren kunt u niet zelf doen. Dit moet gedaan worden door een arts. Alleen dan kunt u aanspraak maken op de verzekering. U bent arbeidsongeschikt wanneer u na 2 jaar ziekte nog niet kan werken. Of, wanneer u minder dan 65% van het inkomen verdient in de tijd van uw van afwezigheid. De eerste 2 jaar is de werkgever verplicht om nog (deels) salaris over te maken. Daarna geldt de WIA. Misschien krijgt u dan ook een uitkering van uw pensioenfonds, dat verschilt. U hebt dus nog meestal wel wat inkomen. Heel toereikend is het echter zeker niet.

Dekking arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs

Minder dan 35% arbeidsongeschikt

Wanneer u voor 35% of minder arbeidsongeschiktheid bent, bent u officieel niet arbeidsongeschikt. Dit omdat u dan volgens de wet nog voldoende (65%) zelf kunt verdienen. Daarom krijgt u in dit geval geen WIA uitkering. U kunt bij een aanvullende verzekering dan wél een uitkering krijgen. Er is dan een uitkering mogelijk van 80% van het gestelde inkomensverlies. Er moet dan wél op zijn minst 65% moeten worden verdiend met arbeid.

35-80% arbeidsongeschikt

Raakt u als docent 35-80% arbeidsongeschikt, dan is een WIA uitkering mogelijk. Tevens krijgt u dan mogelijk ook arbeidsongeschiktheidspensioen. Dit is echter tijdelijk en een vetpot is het absoluut zeker niet. Het is vervelend maar wel heel simpel. Wanneer er niet meer wordt gewerkt, dan daalt het inkomen vrij fors. Met een aanvullende verzekering kan het inkomen worden aangevuld. Zo wordt er altijd op zijn minst 70% van het laatst verdiende inkomen behouden. Dit geldt totdat de AOW leeftijd wordt bereikt.

Volledige arbeidsongeschiktheid 80-100%

Wanneer u volledig arbeidsongeschikt bent, dan krijgt u een WIA uitkering. En mogelijk ook nog aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen. Daar bovenop ontvangt u een arbeidsongeschiktheidsuitkering van 10% van het verzekerd inkomen tot de AOW leeftijd is bereikt.

U kunt u ook in alle situaties verzekeren. Dit noemt men de “complete dekking”. Dan behoudt u bij zowel gedeeltelijke arbeidsongeschikt, als bij volledige arbeidsongeschiktheid een goed inkomen. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan. Maar aangezien uitval soms onmogelijk te voorkomen is, is dit het waard om op zijn minst te overwegen.

Wat kost een AOV voor mensen in het onderwijs?

De kosten voor een AOV onderwijs hangt van verschillende factoren af. Onder andere de leeftijd, de verzekerde som, de wachtperiode en de gekozen dekking spelen een rol. De gemiddelde premie kan al snel uitkomen op € 400 per maand. Meestal worden er ook eenmalige distributiekosten gerekend. De premie is gelukkig wel fiscaal aftrekbaar. Dat wil zeggen dat de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering u een belastingvoordeel oplevert. U telt de betaalde premie van de AOV op bij uw kosten, zodat u minder belasting hoeft te betalen. Dit kan al snel honderden euro’s per jaar schelen. Het is dus zeker verstandig om hier eens goed naar te kijken.