Brommer overschrijven

Wilt u een brommer overschrijven? In dit artikel leggen we u uit waar en hoe u gemakkelijk een brommer kunt overschrijven.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 14 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 6 minuten
Laatste update: 16 april 2021

Waar een brommer overschrijven?

U kunt uw brommer op een aantal locaties overschrijven. Waar dit kan en wat u nodig hebt voor het overschrijven brommer, leest u hieronder.

Brommer overschrijven online

Geen zin om op pad te gaan? Gelukkig kunt u online een brommer overschrijven. Let op, want dit kan alleen met een kentekencard. Heeft u die? Dan kunt u met de DigiD app online het kenteken overschrijven op uw naam. U heeft hiervoor ook de tenaamstellingscode nodig en een geldig ID, paspoort of rijbewijs. Let er op dat deze afgegeven moet zijn na 14 november 2014. Zodra de brommer op naam is gezet, voert de RDW de wijziging door. Een brommer online overschrijven kan niet met een papieren kentekenbewijs.

Bromfiets overschrijven in de buurt

U kunt bij u in de buurt uw kenteken brommer overschrijven. Zoek hier een kentekenloket of PostNL loket bij u in de buurt. Liever een brommer overschrijven bij Primera? Dan kan dat ook. Er zijn een aantal locaties waar dit mogelijk is. Dit geldt ook voor een brommer overschrijven bij Bruna. Neem altijd de juiste documenten mee als u uw brommer op naam wilt zetten. Zonder deze document is een kenteken overschrijven niet mogelijk en kan de RDW de wijziging niet doorvoeren. Verderop deze pagina leest u wat u moet meenemen.

Brommer kenteken overschrijven bij de garage

Nieuwe brommer gekocht bij een garage of dealer? Dan kunt u soms ook bij de garage een kenteken overschrijven van uw brommer. Let op want dit kan alleen als het een RDW erkende garage is. De dealer mag het overschrijven van het kenteken dan zelf uitvoeren.

Brommer overschrijven bij een postkantoor

Een bromfiets overschrijven bij een postkantoor is ook een optie. Er zijn de laatste jaren alleen aardig wat postkantoren verdwenen. Is er bij u in de buurt een postkantoor? Dan kunt u daar uw brommer op naam zetten. Is er geen postkantoor in uw woonplaats, dan kunt u via de andere opties uw brommer overschrijven.

Brommer overschrijven bij Jumbo

Een brommer kenteken overschrijven bij Jumbo kan ook. Wilt u hiervan gebruik maken? Neem dan altijd de tenaamstellingscode, het overschrijvingsbewijs en een geldig ID mee. Anders kunt u geen brommer overschrijven bij Jumbo.

Brommer overschrijven bij Albert Heijn

Een kenteken overschrijven bij Albert Heijn kan niet, omdat de AH dit niet aanbiedt. Dit geldt ook als er in de AH een Post NL punt is voor pakketjes. In beide gevallen is het niet mogelijk. Kies daarom een van de andere opties om uw kenteken over te schrijven.

Brommer overschrijven online met DigiD

Een kenteken overschrijven met DigiD is nu ook mogelijk. Hiervoor heeft u een kentekencard nodig. Met een papieren kentekenbewijs is een brommer overschrijven met DigiD niet mogelijk.

 • Download eerst de DigiD app.
 • Zorg ervoor dat er een controle van uw identiteitsbewijs uitgevoerd kan worden via de app. Let op: dit kan alleen met een smartphone met NFC-lezer (Android-versie 6.0 of hoger) of IPhone, model 7 of hoger (iOS-versie 13).
 • Zodra uw ID is gecontroleerd, kunt u de brommer overschrijven via DigiD.
brommer overschrijven

Wat heeft u nodig om een brommer over te schrijven?

Om een brommer op naam te zetten heeft u een aantal documenten nodig. U heeft nodig;

 • Een papieren kentekenbewijs (ook wel tenaamstellingsbewijs deel 1B)
 • Het overschrijvingsbewijs
 • Een geldig legitimatiebewijs

óf

 • Het kentekencard
 • De tenaamstellingscode
 • Een geldig legitimatiebewijs.

Staat de brommer op uw naam? Dan bent u vanaf nu verplicht om de brommer te verzekeren. Zonder brommerverzekering rijdt u onverzekerd rond en riskeert u een hoge boete. U kunt de brommer ook de dag ervoor verzekeren, dan weet u zeker dat u verzekerd de weg op gaat.

Kosten overschrijven brommer

Wat kost een brommer overschrijven? 10.40 euro om precies te zijn. Dat geldt zowel als u het kenteken online op naam zet, naar de Jumbo gaat of het regelt via een kentekenloket. De kosten voor een brommer overschrijven bedragen overal 10,40 euro. Wie deze kosten betaalt maakt niet uit. Vaak doet de koper dit, maar dat hoeft niet. Het bedrag splitsen is ook een optie. Gelukkig zijn de overschrijf kosten voor een bromfiets niet hoog.

Wie moeten aanwezig zijn bij een kenteken overschrijven?

Zodra u een brommer overschrijft, is het verplicht dat de koper aanwezig is. Dit geldt niet voor de verkoper. De verkoper hoeft er niet verplicht bij te zijn. Het mag natuurlijk wel. Na het overschrijven van de brommer, ontvangt u twee documenten. Een vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingscode. Het vrijwaringsbewijs is voor de verkoper. Hierin staat dat de brommer niet meer van hem is en hij daarmee niet meer aan de verplichtingen hoeft te voldoen. Denk hierbij aan een brommerverzekering, maar ook aan boetes die na de overdracht worden gereden. Deze zijn voor de koper. De tenaamstellingscode is voor de koper van de brommer. Hiermee is duidelijk dat de brommer vanaf nu van hem is. Bewaar dit bewijs en de code goed. Dit heeft u nodig als u de brommer ooit wilt verkopen

Brommer overschrijven na overlijden eigenaar, hoe werkt dat?

Het kan voorkomen dat u de brommer wilt overschrijven van iemand die is overleden. Dit loopt dan via de erfgenamen van de overledene. De RDW ontvangt een bericht zodra iemand overlijdt die een brommer op naam heeft staan. De RDW stuurt dan een brief naar de erven, waarin staat dat de brommer op een andere naam gezet moet worden. Dat kan door de brommer te verkopen of als erfgenaam over te nemen. De nieuwe eigenaar is dan verantwoordelijk voor het afsluiten van een brommerverzekering. Voor het overschrijven van de brommer moet de erfgenaam aanwezig zijn en de koper van de brommer.

Wanneer een brommer op naam zetten?

Een brommer moet op naam gezet worden, zodra u er een koopt of overneemt. Pas vanaf het moment dat de brommer op uw naam staat, bent u de officiële eigenaar. Vanaf dat moment dient u de brommer minimaal WA te verzekeren.

Brommer overschrijven in het weekend

Een brommer overschrijven in het weekend kan. Er zijn een aantal kentekenloketten in het weekend open waar u naartoe kunt gaan. Een brommer overschrijven op zaterdag is daarom vaak gewoon mogelijk. Let er op dat u dan ook een brommerverzekering neemt in het weekend. Ook dat is geen probleem. U kunt hiermee niet wachten tot maandag. Een brommer overschrijven op zondag kan ook. Controleer wel altijd even de openingstijden van het loket. Online kunt u sowieso een brommer overschrijven in het weekend.

Brommer op naam zetten in de avond

Ook ’s avonds kunt u een kenteken overschrijven. Doe dit online, ga naar een kentekenloket of PostNL kentekenloket bij u in de buurt. Zorg dat u de tenaamstellingscode, het overschrijvingsbewijs of kentekencard en een geldig ID bij de hand heeft. Zonder deze documenten kunt u de brommer niet op een andere naam zetten.

Stappenplan overschrijven brommer

Om een brommer op naam te zetten, zijn er een aantal stappen die u moet nemen. Klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Gebruik dit korte stappenplan en u regelt het snel;

 1. Neem de juiste documenten mee; Kentekencard + tenaamstellingscode + ID kaart OF papieren kentekenbewijs deel 1B + overschrijvingsbewijs + ID kaart
 2. Schrijf de brommer online over via de DigiDapp of ga naar een kentekenloket of PostNL punt
 3. Neem de juiste documenten mee terug; tenaamstelling document deel 1 en 2 en het vrijwaringsbewijs.

Zodra dit is gedaan, staat de brommer op naam van de koper. De koper is vanaf dat moment verantwoordelijk voor de brommerverzekering. Het is verstandig om vooraf een brommerverzekering te regelen, zodat u direct veilig de weg op kunt.

Andere voertuigen overschrijven

Natuurlijk kunt u naast een brommer op naam zetten, ook andere voertuigen overschrijven op uw naam. Lees via de volgende links meer over;

Waarom een kenteken overschrijven van een brommer?

Een brommer op naam zetten is verplicht. Net zoals het afsluiten van een verzekering verplicht is. Door een brommer op naam te zetten is duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de brommer. Bijvoorbeeld bij een boete of de verzekering. Zodra het kenteken op naam staat, is bekend wie de eigenaar is. Zodra een brommer op uw naam staat, hebt u een aantal verplichtingen. Dit houdt in dat de brommer;

 • verplicht een WA brommerverzekering moet hebben.
 • voorzien is van een kentekenplaat.
 • tijdig een keuring krijgt.
 • eventuele boetes worden betaald.

Zolang de brommer niet op uw naam staat, bent u hiervoor niet verantwoordelijk. U bent dan officieel ook nog niet de eigenaar.

Wanneer een brommerverzekering kiezen?

Vanaf het moment dat de brommer op uw naam staat, moet u de brommer verzekeren. Dat kan direct na het overschrijven of een dag ervoor. U heeft dan rustig de tijd om te vergelijken. De verzekering van de vorige eigenaar geldt niet meer. U dient zelf de brommer te verzekeren. U kunt een brommer verzekeren vanaf 16 jaar. Een brommer op naam zetten zonder rijbewijs kan ook. Net zoals een brommer verzekeren op naam van ouders. Dit laatste is vaak niet wenselijk.

Samengevat; brommer op naam zetten

Er staat veel informatie op deze pagina. De belangrijkste informatie die u moet weten is dat;

 • u een aantal documenten moet meenemen om een brommer over te schrijven
 • een kenteken overschrijven zowel online kan als via een kentekenloket of PostNL loket
 • de koper altijd aanwezig moet zijn
 • de nieuwe eigenaar direct een brommerverzekering moet afsluiten of de dag ervoor
 • een kenteken overschrijven ook in het weekend en ‘s avonds kan