Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Voordat u een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, wilt u natuurlijk antwoord op de vraag: wat is een aansprakelijkheidsverzekering? Deze verzekering dekt schade die u per ongeluk toebrengt aan een ander.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Een aansprakelijkheidsverzekering: wat is dat?

Een aansprakelijkheidsverzekering: wat is dat?

Er zijn tal van verzekeraars die een aansprakelijkheidsverzekering aanbieden. De aansprakelijkheidsverzekering kent daarom een aantal benamingen. Wat is een aansprakelijkheidsverzekering? U kunt de volgende termen tegenkomen; De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, de AVP en de AVP verzekering.

Het is belangrijk om de AVP niet te verwarren met de verplichte WA verzekering voor onder andere auto's. Bent u in het bezit van een auto, motor of scooter? Dan bent u bij wet verplicht om een WA autoverzekering of motorverzekering af te sluiten. Deze WA dekking dekt schade die u met uw motorrijtuig veroorzaakt, zoals een ongeluk of botsing. De AVP waar we het nu over hebben is in Nederland niet verplicht. Toch sluiten veel mensen deze verzekering wel af. En dat is een slimme keuze. Met deze verzekering bent u verzekerd van dekking wanneer u schade veroorzaakt bij een ander. Dat geldt ook voor uw kind of huisdier. De AVP vergoedt zowel materiële schade als letselschade en voorkomt daarmee financiële problemen; zonder de AVP draait u zelf voor alle herstelkosten op.

  [inhoudsopgave]

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?


Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren – oftewel een AVP – vergoedt schade die u of uw meeverzekerde per ongeluk toebrengt aan een ander of aan de spullen van een ander. Denk bijvoorbeeld aan het omstoten van een vaas, ruitbreuk door buiten spelende kinderen of letselschade bij een persoon. Zodra u aansprakelijk wordt gesteld, bent u verantwoordelijk voor de herstelkosten. Deze kosten lopen al snel hoog op. Vooral als het gaat om medische kosten als gevolg van letselschade. Dankzij een AVP hoeft u deze kosten niet zelf te betalen. Eén belletje naar de verzekeraar en het wordt geregeld. Een aansprakelijkheidsverzekering sluit u af om niet in de financiële problemen te komen.

Wat valt onder een aansprakelijkheidsverzekering?


Wordt u aansprakelijk gesteld voor schade? Dan kan er sprake zijn van:
 • Schuldaansprakelijkheid: hieronder valt de schade die u zelf veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan het omstoten van een dure vaas, het laten vallen van een laptop of ruitbreuk door een voetbal.
 • Risicoaansprakelijkheid: deze schade veroorzaakt u niet zelf, maar wordt u wel toegerekend. Hieronder valt bijvoorbeeld schade die uw hond veroorzaakt. Maar ook een losliggende dakpan die naar beneden valt en (letsel)schade veroorzaakt.
 • Gevolgschade: bij de meeste verzekeraars valt gevolgschade ook onder de dekking van de AVP. Dit is de schade die indirect veroorzaakt wordt.

Goed om te weten: met uw aansprakelijkheidsverzekering zijn u en uw meeverzekerden wereldwijd verzekerd. Wordt u in het buitenland aansprakelijk gesteld voor schade aan anderen? Neem dan altijd direct contact op met uw verzekeraar.

Dekking bij een aansprakelijkheidsverzekering


U wilt antwoord op de vraag: wat is een aansprakelijkheidsverzekering? Zoals gezegd vergoedt de AVP schade die u toebrengt aan anderen. Om te begrijpen wat een AVP precies is, is het belangrijk om te weten welke situaties onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering vallen. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dekt zowel materiële schade als letselschade. Hieronder vallen onder andere de volgende situaties:
 • Als u per ongeluk de spullen van een ander kapot maakt
 • Als u per ongeluk letselschade bij een ander veroorzaakt
 • Als uw huisdier schade bij een ander veroorzaakt
 • Als uw kind schade bij een ander veroorzaakt
 • Schade veroorzaakt door uw woning (zoals losliggende dakpannen)
 • Schade tijdens een vriendendienst
 • De kosten van een rechtszaak

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering verplichting?


In tegenstelling tot de zorgverzekering en de WA-verzekering voor motorrijtuigen, is de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet verplicht. Toch sluiten veel mensen deze verzekering wel af. Het wordt dan ook wel gezien als een morele verplichting. Herstelkosten van schade lopen al snel hoog op. Vooral als het gaat om letselschade. Kosten voor medische hulp zijn erg hoog en niet iedereen kan dat zomaar betalen. Met een aansprakelijkheidsverzekering bent u ervan verzekerd dat u door een ongelukje niet in de financiële problemen komt. De AVP dekt zowel kleine als grote schades. Die zekerheid is voor veel mensen een fijn gevoel.

Voor wie is de aansprakelijkheidsverzekering?


U heeft nu antwoord op de vraag: wat is een aansprakelijkheidsverzekering? Maar het is ook belangrijk om te weten voor wie de aansprakelijkheidsverzekering is bedoeld. U kunt een AVP voor uzelf afsluiten, maar u kunt ook kiezen voor een gezamenlijke aansprakelijkheidsverzekering. Wel zo makkelijk. Bent u alleenstaand? Dan sluit u zelf een AVP af. U bent dan de enige verzekerde op de polis. Als alleenstaande kunt u voor al een paar euro per maand een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Woont u samen? En heeft u kinderen? Dan kunt u een AVP voor het hele gezin afsluiten. Alle gezinsleden zijn dan gedekt tegen schade veroorzaakt bij anderen. Ook huisdieren, personeel en logés zonder aansprakelijkheidsverzekering vallen bij de meeste verzekeraars onder deze polis. Bij het afsluiten van een AVP voor het hele gezin is het van belang om goed aan te geven wie u wenst mee te verzekeren.


Wat valt niet onder een AVP?

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering wél? Daar heeft u nu antwoord op. Maar er zijn ook situaties die niet onder een AVP vallen. Dit zijn de uitzonderingen die vrijwel door geen enkele verzekeraar worden vergoed. Denk hierbij aan:
 • Schade die is ontstaan tijdens criminele activiteiten
 • Schade die is ontstaan tijden illegale activiteiten
 • Schade die is ontstaan tijdens het uitvoeren van uw beroep
 • Schade veroorzaakt aan gehuurde spullen

AVP vergelijken

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01