Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die u veroorzaakt bij een ander. Hierdoor komt u niet in de financiële problemen. Veel mensen vragen zich dan ook af of een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Aansprakelijkheidsverzekering verplicht of niet?

Aansprakelijkheidsverzekering verplicht of niet?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht in Nederland. Toch denken veel mensen dat dit wel zo is. Dit komt omdat vrijwel iedereen een AVP heeft. De kosten van een ongeluk of schade door uw toedoen kunnen enorm hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan de medische kosten als gevolg van letselschade. Of materiële schade door een ongeluk. Dankzij een aansprakelijkheidsverzekering hoeft u alleen maar de verzekeraar te bellen. En de kosten worden geheel of gedeeltelijk vergoed. Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Het antwoord is nee. Maar de praktijk wijst uit dat het wel erg handig is om deze verzekering te hebben.

  [inhoudsopgave]

AVP niet verplicht, waarom wel kiezen?


In Nederland is het niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Toch is deze verzekering wel erg handig om te hebben. Een ongeluk zit in een klein hoekje. En de kosten lopen al snel hoog in de papieren. Veroorzaakt u een ongeluk? Of ontstaat er schade door buiten spelende kinderen? En wordt u aansprakelijk gesteld? Dan zorgt de aansprakelijkheidsverzekering ervoor dat niet zelf alles hoeft te betalen. Dit voorkomt financiële problemen. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is dus niet verplicht. U kunt deze vrijwillig afsluiten. Niet te verwarren met de verplichte WA-verzekering voor motorrijtuigen. Wilt u een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afsluiten? Let er dan op dat een aansprakelijkheidsverzekering ook wel een AVP, AVP verzekering of aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt genoemd.

Hoe sluit ik een aansprakelijkheidsverzekering af?

Een aansprakelijkheidsverzekering verplicht afsluiten hoeft niet. Toch kiezen veel mensen ervoor om deze verzekering wel te nemen. U kunt een AVP apart afsluiten of in combinatie met een inboedelverzekering of een opstalverzekering. Zowel de aansprakelijkheidsverzekering particulieren als de inboedel- en opstalverzekering valt onder de woonverzekeringen. Als u bijvoorbeeld verhuist, dan kunt u al deze verzekering in één keer regelen. Wel zo makkelijk. Een AVP kunt u bij veel verzekeraars afsluiten. Elke verzekeraar hanteert eigen voorwaarden en premies. Hierdoor kunnen er grote verschillen zijn. Voordat u een woonverzekering afsluit, raden wij u aan om te vergelijken. Dit kan enorm lonen.

Een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Een AVP vergelijken kost niet veel tijd. Maar levert u wel veel op. Door te vergelijken kunt u veel op de kosten besparen. Bovendien is het vergelijken van een aansprakelijkheidsverzekering niet moeilijk. U vult uw gegevens in en u ziet direct welke opties voor u passend zijn. Er zijn veel verzekeraars die een aansprakelijkheidsverzekering particulieren aanbieden. Daarom kunnen de premies en voorwaarden sterk uiteen lopen. Een aansprakelijkheidsverzekering verplicht afsluiten is niet aan de orde. Maar als u wenst om deze vrijwillig af te sluiten, dan raden wij aan om zowel de kosten als de polisvoorwaarden goed te vergelijken. Dit doet u als volgt:
 • U kiest de gewenste dekking
 • U vult de gevraagde gegevens in
 • U bekijk de opties
 • U vergelijkt de premies en voorwaarden
 • U kiest de verzekering die het beste bij u past

Heeft u een passende aansprakelijkheidsverzekering gevonden? Dan kunt u deze direct online afsluiten. De verzekeraar houdt u op de hoogte van uw aanvraag. Zodra u bent geaccepteerd, krijgt u de polis toegestuurd.


Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

De hoogte van de premie van een AVP hangt van verschillende factoren af. Bovendien is een aansprakelijkheidsverzekering voor iedereen anders. Dit komt omdat deze verzekering voor u op maat wordt gemaakt. U bepaalt bijvoorbeeld de hoogte van het verzekerde bedrag en het eigen risico. Maar ook uw gezinssamenstelling en uw adresgegevens spelen mee. Hoe zwaar elke factor weegt, kan per verzekeraar verschillen. Daarom is het slim om te vergelijken. Hierdoor komt u er snel achter welke optie voor u het voordeligst is. Bij het vergelijken van de premie let u op de volgende zaken:
 • De dekking: wat is er wel en niet meeverzekerd? Dit kan per verzekeraar verschillen. Let hier goed op zodat u goed op de hoogte bent.
 • Aanvullende dekkingen: bij sommige verzekeraars kunt u ervoor kiezen om extra dekkingen af te sluiten. U bent dan aanvullend verzekerd. Kiest u hiervoor? Dan zal de premie stijgen.
 • Hoogte van het verzekerde bedrag: dit is het bedrag tot waar u krijgt uitgekeerd. Bij sommige verzekeraars kunt u dit zelf bepalen. Bij anderen is dit vooraf vastgesteld. Kiest u voor de hoogste optie? Dan heeft u de meeste zekerheid, maar ook een hogere premie.
 • Hoogte van het eigen risico: dit is het bedrag dat u zelf moet betalen. Dit kan per verzekeraar verschillen. Een goedkope verzekering heeft over het algemeen een hoger eigen risico.
 • Pakketkorting: sluit u meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af? Dan bieden sommige verzekeraars u een korting aan.

De hoogte van de premie speelt natuurlijk een belangrijke rol bij uw keuze voor een aansprakelijkheidsverzekering. Toch raden wij u aan om niet alleen naar de kosten te kijken. De goedkoopste verzekering heeft vaak ook de minste dekking. Maar de duurste verzekering is per definitie niet de beste verzekering voor u. Om de beste aansprakelijkheidsverzekering te vinden, let u op zowel de polisvoorwaarden als de kosten.

AVP vergelijken

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01