WA autoverzekering

WA autoverzekering afsluiten? Het is de goedkoopste keuze, verplicht voor iedereen in Nederland die een (motor)voertuig op zijn of haar naam heeft staan. Bent u eigenaar van een auto, een motor of bijvoorbeeld een scooter? Dan dient u daar de verzekering voor de Wettelijke Aansprakelijkheid voor af te sluiten.

Autoverzekering vergelijken

De WA dekking voor uw autoverzekering vergoedt schade waarvoor u verantwoordelijk bent. Het kan gaan om een aanrijding met een ander voertuig of een andere persoon, omdat de verzekering twee soorten schade dekt: letsel en materiële schade.

Let op: de WA autoverzekering dekt de wettelijke aansprakelijkheid. Toch is het niet hetzelfde als een aansprakelijkheidsverzekering particulieren, die voorheen ook wel ‘WA’ werd genoemd. Die dekking geldt voor schades die u veroorzaakt buiten de auto om. De autoverzekering geldt, zoals de naam al aangeeft, voor schades die u met de auto veroorzaakt.

Wij leggen u graag uit waarvoor u verzekerd bent, of de WA autoverzekering geschikt is voor uw auto en wat de voor- en nadelen zijn van de dekking. Vergelijk het met de WA Beperkt Casco autoverzekering en de All Risk autoverzekering om daar een goede keuze uit te maken. Let op; gaat u binnenkort een auto overschrijven op uw naam? Ook dan dient u deze auto minimaal WA te verzekeren.

Waarvoor ben ik verzekerd?


Benieuwd waarvoor u verzekerd bent met de autoverzekering voor de wettelijke aansprakelijkheid? We zetten de belangrijkste dekkingen voor u op een rij:

• Schade aan andere voertuigen
Met de WA autoverzekering is deze schade gedekt, zoals de wet voorschrijft. Veroorzaakt u een aanrijding of een ongeluk en zijn daar andere voertuigen bij betrokken? Uw verzekeraar zal die kosten dekken, zodat u daar zelf niet voor hoeft op te draaien.

• Letsel bij andere personen
Veroorzaakt u letsel bij andere personen? De schade is gedekt. Het kan gaan om iemand in een andere auto, op de fiets of een voetganger waarmee u een aanrijding heeft. Uw verzekeraar zal de kosten voor letsel dekken, die hoog kunnen oplopen.

• Brand, explosie of blikseminslag
Ontstaat er brand in uw auto, vindt er een explosie plaats of krijgt u te maken met blikseminslag? Heel vervelend en u kunt er niets aan doen, maar de schade is met de WA autoverzekering niet gedekt. U betaalt de kosten voor het herstel zelf.

• Diefstal van uw auto
Bij diefstal van uw auto is die schade met de WA-verzekering voor de auto niet gedekt. Dat betekent dat u aangifte kunt doen bij de politie, maar niet kunt rekenen op vergoeding door de verzekeraar. Als de auto niet gevonden wordt zal u zelf een nieuwe moeten kopen.

• Ster in de voorruit
Springt er een steentje op de ruit en ontstaat er een ster? Of scheurt die door tot een barst? Helaas biedt de WA verzekering voor de auto geen dekking. Als u het wilt laten herstellen betaalt u de kosten daarvoor zelf.

Let op: sommige herstellers geven u aan de ruit gratis te kunnen herstellen. Ze vragen om minimaal een WA Beperkt Casco autoverzekering. Met een WA autoverzekering kunt u van dat aanbod doorgaans geen gebruik maken.

• Aanrijding met dieren
Steekt er ineens een hert de weg over of ontstaat er een aanrijding met een ander dier? Ondanks dat u er niets aan kunt doen is de schade aan uw eigen auto niet gedekt. U betaalt zelf de kosten, bijvoorbeeld om de bumper te herstellen.

• Storm of natuurgeweld
Breekt er een tak af tijdens een storm en valt die bovenop uw auto? Er kan behoorlijk wat schade ontstaan, die u helaas niet kunt claimen. Met de WA verzekering voor uw auto betaalt u de herstelkosten gewoon zelf.

• Aanrijdingen, slippen en te water raken
Ook andere aanrijdingen, eventueel slippen en bijvoorbeeld het te water raken zijn niet gedekt met de WA autoverzekering. U betaalt de kosten zelf, omdat u aan de andere kant profiteert van een zo laag mogelijke premie.

• Andere schade aan uw eigen auto
Ontstaat er op een andere manier schade aan uw eigen auto? Zowel bij vandalisme als ander ‘van buitenkomend onheil’ bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten om dit te laten herstellen.

• Schade aan uw eigen auto door uw eigen schuld
Rijdt u per ongeluk tegen een paaltje of ontstaat er op een andere manier schade door uw eigen schuld? U moet de kosten voor het herstel helaas zelf betalen, omdat de WA autoverzekering daarvoor geen dekking biedt.

Is de WA autoverzekering geschikt voor mijn auto?


Benieuwd wat de beste autoverzekering voor uw auto is? Dat hangt af van de leeftijd, net als een paar andere eigenschappen. We zetten ze voor u op een rij.

• Nieuwe auto
De WA autoverzekering is normaal gesproken niet goed geschikt. De dekking is beperkt, terwijl u waarschijnlijk nog erg gehecht bent aan uw auto. Die vertegenwoordigt bovendien een hoge waarde, waardoor eventuele schade flink in de papieren kan lopen.

• Gebruikte auto tot 10 jaar oud
De auto wordt al wat ouder, maar vertegenwoordigt nog steeds een behoorlijke waarde. Voor de meeste mensen is de WA verzekering voor de auto niet uitgebreid genoeg, omdat u veel schades zelf dient te betalen.

• Auto ouder dan 10 jaar
De auto is relatief hoog op leeftijd, waardoor de waarde waarschijnlijk is afgenomen. De WA autoverzekering is goed geschikt, omdat u daar een lage premie voor betaalt. Een voordelige keuze, met de belangrijke benodigde dekkingen.

Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden in welke mate u afhankelijk bent van de auto. Kunt u zelf ander vervoer regelen als de auto total-loss raakt of gestolen wordt? Of als de auto bij de garage staat voor een reparatie?

Bedenkt u of een krasje meer of minder niet meer uitmaakt, of dat u die meteen wilt laten herstellen. En heeft u voldoende geld achter de hand om een andere vergelijkbare auto te kunnen kopen? Dan is de WA verzekering voor de auto waarschijnlijk uitgebreid genoeg.

Tip: weinig schadevrije jaren en is de dagwaarde van de auto niet meer zo hoog? Pas op met een te hoge dekking, omdat die vaak niet meer in verhouding staat tot het verzekerde bedrag. De WA autoverzekering is dan een interessante keuze. Benieuwd naar de dagwaarde van uw auto? Hier kunt u de dagwaarde van uw auto berekenen.

Voordelen WA autoverzekering


Benieuwd naar de voordelen van een WA autoverzekering? We zetten de belangrijkste voor u op een rij:

• Lage premie
U betaalt voor de WA autoverzekering een lage premie, omdat het gaat om de minst uitgebreide dekking. U verzekert zich voor de wettelijke aansprakelijkheid. Schade aan uw eigen auto betaalt u gewoon zelf, dus daarvoor betaalt u ook geen (hoge) premie.

• Makkelijk te vergelijken
De WA-dekking voor de autoverzekering laat zich makkelijk vergelijken, omdat u alleen op de premie hoeft te letten. Alle autoverzekeraars bieden dezelfde dekking, voor de wettelijke aansprakelijkheid. U hoeft zich geen zorgen te maken over verschillen in dekking.

• Voldoe aan de wettelijke verplichting
Met de goedkope WA-polis voor de auto voldoet u netjes aan de wettelijke verplichting. U bent verzekerd voor schade aan anderen en andere voertuigen, waarmee u voorkomt dat de RDW u een boete kan opleggen. Dit geldt ook voor de zakelijke autoverzekering.

Nadelen van de dekking
Aan de andere kant kent de WA autoverzekering ook een paar belangrijke nadelen. Houd er rekening mee dat u schade aan uw eigen auto altijd zelf betaalt. En wordt de auto gestolen of raakt die total-loss? De verzekeraar zal niet uitkeren, dus u dient zelf een andere auto te kopen als u daar weer gebruik van wilt maken. Bovendien dient u zelf een schadeclaim in te dienen bij de verzekeraar van een eventuele tegenpartij, als u slachtoffer bent geworden van een aanrijding.

Tip: rijdt iemand anders u aan of ligt de schuld van een ongeval bij de ander? Zijn of haar verzekering vergoedt de schade, ook die aan uw auto. Bij total-loss krijgt u de dagwaarde uitgekeerd.WA autoverzekering vergelijken: alle verzekeraars


De WA autoverzekering vergelijken? Dit kan eenvoudig online, omdat we alle verzekeraars netjes voor u op een rij zetten. Met de minimale dekking, waarmee u voldoet aan de wettelijke verplichtingen. De beste manier om een goedkope autoverzekering af te sluiten, als u geen behoefte heeft aan een uitgebreide dekking.

Autoverzekering afsluiten

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01